Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Błąd przepustnicy
kajos - 03-11-2019, 08:57
wymienilem cala kompletna glowiczke z przepustnica gaszaca
ale tak zastanawiam sie nad tymi bledami i czy nie walnieta bedzie ta przepustnica a wlasciwie gruszka co tym steruje ktora znajduje sie w chlodnicy EGR z tylu silnika ?
ps.
jak powinna pracowac klapa gaszaca ?
po wylaczeniu stacyjki zamknac sie a po wlaczeniu otwiera sie ?
potentator - 03-11-2019, 09:24
Zamyka się na 3 sek i otwiera po przekreceniu kluczyka
[ Dodano: 03-11-2019, 09:24 ]
Odepnin wtyczkę, zamknij przepustnice, wepnij i zobacz czy się otwiera...
kajos - 03-11-2019, 10:09
dzieki
sprawdze to (bo nie sprawdzalem to przy wymianie
a ktos wspominal o bezpieczniku od klapy ?
ktory tobo patrze na spis i schemat skrzynki w komorze silnika i nic nie jest opisane o klapie
czyz by to byl bezpieczniknr 21 ( 10A cewka zaplonowa) lub 20( 10A ENG/Power)?
posprawdzalem dzis elektryke
bezpiecznik 21 jest nie czynny w mojej wersji (brak stycznika z 2 strony)
bezpiecznik 20 jest sprawny-gdy jego wyciagnelem i wlozylem to trykalo mi z tego rozdzielacza co jest kolo zbiorniczka plynu chlodzacego
wiec ok
przepustnica kolo chlodnicy spalin pracuje lekko,po odpaleniu przestawia sie wiec gruszka ok
kontrolka check engine raz nie zgasnie raz zgasnie a blad caly czas pokazuje ten P0488
wiec chyba do wymiany jest ten zawor z gruszka z przodu miedzy klapa gaszaca a kolektorem wdechowym
jutro sprawdze nr tej czesci i zamowie
lexus - 04-11-2019, 12:18
może egr do wymiany szkoda czasu ikasy na zabawy z egr ,zaślepić i zmienić program
kajos - 04-11-2019, 13:07
akurat w BSY jest to prosto rozwiazane
prosty zawor EGR sterowany pneumatycznie przed kolektorem a nie jak inne silniki VW zawory kolo chlodniczki z sterowaniem elektrycznym
ja jego wymienie bo koszt to 100zl nowej czesci i zobacze co bedzie
u mnie ciezko znalezsc elektronika co by wylaczyl w programie sterowanie EGR bo poprostu nie maja programu
jak wiemy sterownik silnika jest inny niz w VW (przekonstruowany przez malenkich skosnookich ludzi
potentator - 05-11-2019, 19:38
Eee gadasz ja mam normalnie wyłączony egr
kajos - 05-11-2019, 19:47
normalnie tzn. jak ?
zaslepka tylko ?
dzis wymienilem na nowy ten zawor
przy okazji sprawdzilem czy klapa gaszaca pracuje ale nic z tego
caly czas otwarta i nie zamyka sie po wylaczeniu stacyjki
ktos wspominal o bezpieczniku ale ktory to bo w/g spisu nie idzie jego zlokalizowac
jak sprawdzalem napiecie w pinach w kostce to na ktorysm jest 12V
potentator - 06-11-2019, 08:26
Jak sprawdziłeś? Pisałem jak sprawdzić, odpinasz wtyczkę, zamykasz ręką i znowu wpinasz , jak się otworzy to działa... Nie próbuj na wpiętej wtyczce bo paluszki może uwalić...
[ Dodano: 06-11-2019, 08:26 ]
Zaślepka plus wyłączony programowo...
kajos - 06-11-2019, 15:44
nie wiem gdzie odlaczyc programowo
ale jak by tylko zaslepke zalozyc to bedzie blad sie zapalal?
zastanawia mnie jaki czujnik odpowiada za blad EGR
przeciez jest tam prosty EGR,chlodnice spalin chyba( przepustnice ) wlacza z automata jak odpali sie silnik
jutro zobacze jak sie teraz bedzie zachowala kontorlka bo pojade w trase
teraz nieraz sie zapali chesk engine a nie raz nie jak zgasze silnik
przed zalozeniem nowego zaworu EGR silnik faktycznie byl slaby w srednich obrotach,szczegolnie jak temp nie chwycil a podczas przyspieszania jak by delikatnie szarpal
nightfly - 02-12-2019, 14:29
kajos napisał/a: | nie wiem gdzie odlaczyc programowo
ale jak by tylko zaslepke zalozyc to bedzie blad sie zapalal?
|
Tak będzie
kajos napisał/a: | zastanawia mnie jaki czujnik odpowiada za blad EGR
przeciez jest tam prosty EGR,chlodnice spalin chyba( przepustnice ) wlacza z automata jak odpali sie silnik
|
Liczony jest przepływ powietrza przez przepływomierz, jak masz zamknięty EGR czyli bez spalin, silnik potrzebuje więcej normalnego (czystego) powietrza, które właśnie przelatuje przez przepływomierz. Komp to widzi, że jest większy przepływ powietrza niż powinien i wywala błąd.
kajos napisał/a: |
przed zalozeniem nowego zaworu EGR silnik faktycznie byl slaby w srednich obrotach,szczegolnie jak temp nie chwycil a podczas przyspieszania jak by delikatnie szarpal |
Miałem takie same objawy, po zaślepieniu i wyłączeniu programowo silnik jest żwawszy w niższym zakresie obrotów i zaczął mniej palić, po prostu nie musisz go tak dusić
Koszt zaślepienia, a wymiany prawie taki sam.
kajos - 02-12-2019, 17:10
kajos napisał/a: | zastanawia mnie jaki czujnik odpowiada za blad EGR
|
Liczony jest przepływ powietrza przez przepływomierz, jak masz zamknięty EGR czyli bez spalin, silnik potrzebuje więcej normalnego (czystego) powietrza, które właśnie przelatuje przez przepływomierz. Komp to widzi, że jest większy przepływ powietrza niż powinien i wywala błąd.
to z twojego opisu wynika ze mam walniety przeplywomierz
bo mam wszystko wymienione (zawor EGR,klape gaszaca) i blad wywala
i nie ma roznicy w pracy silnika jak wykasuje bledy
nie raz na cieplym silniku po wykasowaniu bledu i zgaszeniu silnika a pozniej odpaleniu blad sie nie ukazuje
nightfly - 04-12-2019, 14:47
kajos napisał/a: | kajos napisał/a: | zastanawia mnie jaki czujnik odpowiada za blad EGR
|
to z twojego opisu wynika ze mam walniety przeplywomierz
bo mam wszystko wymienione (zawor EGR,klape gaszaca) i blad wywala
i nie ma roznicy w pracy silnika jak wykasuje bledy
nie raz na cieplym silniku po wykasowaniu bledu i zgaszeniu silnika a pozniej odpaleniu blad sie nie ukazuje |
To może spróbuj od kogoś z okolicy podmienić/pożyczyć na chwilę przepływomierz i zobaczysz czy to to, ewentualnie posprawdzaj kabel, wtyczkę od przepływki, może tylko coś nie łączy.
Lub jeszcze sprawdź przewód od podciśnienia co idzie do EGR czy nie ma gdzieś dziurki, albo się zluzował. Zresztą jak zdejmiesz z EGR przy włączonym silniku to powinno być w nim podciśnienie - zasysanie
kajos - 04-12-2019, 22:45
przewody,wtyczki posprawdzane
wezyk jak i gruszka sprawdzona na wymienniku
zreszta po 3 min po zgaszeniu pierdzi mi przy rozdzielaczu wiec podcisnienie sprawne
nie mam skad podmienic przeplywaomierz
ale na poczatek spruboje jego przeczyscic moze
grzech_p - 22-03-2021, 19:05
Dołączam do klubu.
Przy 240k km pojawił mi się zestaw błędów EGR i przepustnicy.
Jednocześnie zauważyłem że schodzi więcej oleju.
Dziś odpiąłem kabel odchodzący od odmy i nawet przy biegu jałowym pluło olejem.
Czyli pewnie pluty olej zgromadził się w EGR i w przepustnicy.
Dobrze rozumuję że pierwej spróbować naprawić Odmę (przeczyścić?) tak aby separator oleju działał sprawnie.
Potem przeczyścić EGR i przepustnicę mając nadzieję że pomoże?
mario24 - 25-05-2021, 00:49
grzech_p napisał/a: | Dobrze rozumuję że pierwej spróbować naprawić Odmę (przeczyścić?) tak aby separator oleju działał sprawnie.
Potem przeczyścić EGR i przepustnicę mając nadzieję że pomoże? |
Też chętnie się dowiem czy warto czyścic odmę bo napewno jej nie wymienię koszt ok 850zl.
EGR i przepustnice czyściłem w planach dobranie się do turbiny i kolektora dolotowego. Myślę że po takim czyszczeniu nie powinno być żadnych problemów z mocą.
|
|
|