[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wyciek oleju z kolektora ssącego
marcowoj - 02-04-2015, 08:40
Byłem w serwisie na ponownym sprawdzeniu czy są wycieki z pod kolektora dolotowego i wymienili mi 4 uszczelki kolektora w ramach gwarancji. Zobaczymy czy problem się już nie pojawi. Pracownik ASO powiedział, mieli już takie same problemy ale tylko w silnikach 1.6.
bouli1978 - 02-04-2015, 15:39
marcowoj napisał/a: | Byłem w serwisie na ponownym sprawdzeniu czy są wycieki z pod kolektora dolotowego i wymienili mi 4 uszczelki kolektora w ramach gwarancji. Zobaczymy czy problem się już nie pojawi. Pracownik ASO powiedział, mieli już takie same problemy ale tylko w silnikach 1.6. |
W 1.8 są problemy z rozrządem, a w 1.6 trochę cieknie. Wolę 1.6 jak cieknie tzn, że jest olej w silniku
po.miras - 03-04-2015, 22:26
Też to miałem. Zrobione w ramach gwarancji. Opis usterki/naprawy to:
wymiana uszczelniaczy kolektora dolotowego po stronie ssącej
lichy - 25-05-2016, 12:38
Niestety po niecałych dwóch latach po wymianie uszczelek kolektora, znowu pojawił się u mnie olej w newralgicznej okolicy.
W związku z tym mam następujące spostrzeżenie:
Pierwszy raz wyciek pojawił się ok. pół roku po tym, jak zacząłem stosować inny olej niż poprzednio.
Od nowości (styczeń 2011) do stycznia 2014 lałem Fuchs Titan GT1 PRO C-3 5W-30, ale silnik brał mi trochę oleju - na zewnątrz było sucho.
Od stycznia 2014 leję Shell Helix Ultra 5W-40, od tej pory oleju praktycznie nie ubywa między wymianami ale pojawiają się wycieki spod kolektora.
Nie wiem czy może to mieć związek ze stosowanym olejem.
Napiszcie (ci, którym olej się sączy spod kolektora) jakiego oleju używacie i czy zanim przecieki się pojawiły stosowaliście inny olej.
Ma może ktoś metodę, jak się pozbyć w/w wycieków?
Bizi78 - 25-05-2016, 12:50
Gdzie robiłeś wymianę .
Problemem może być kiepski zamiennik lub zły moment dokręcenia .
lichy - 25-05-2016, 17:51
Bizi78 napisał/a: | Gdzie robiłeś wymianę . |
Her-Gum Zabrze
Bizi78 napisał/a: | Problemem może być kiepski zamiennik lub zły moment dokręcenia . |
...może to być, aczkolwiek przez ponad 1,5 roku było O.K., ostatnio dopiero widzę, że znowu jest wilgotno.
Poprzednio wyciek pojawił się na fabrycznych uszczelkach 5 miesięcy po skończeniu gwarancji.
Może podjadę z tym np. do p. Adamusa do Mikołowa - pozytywne opinie na forum. Może mają jakaś skuteczną metodę...
eccehomo - 13-06-2016, 11:17
Ja miałem podobną przygodę. Przy przebiegu 58 kkm zaczęło mi się pocenie. Wymiana kompletu uszczelek za 405 zł (Mitcar W-wa). Uszczelki okazały się zbyt twarde i stąd wyciek (pocenie). Co do zapocenia, to pojawiło się przy przebiegu 57 kkm, kilka miesięcy po okresie gwarancji. Na pytanie o przyczynę awarii usłyszałem kilka teorii, ale mnie przekonuje jedynie ta mówiąca o pechu. Jak widzę, nie jest to przypadłość częsta, więc może rzeczywiście mieliśmy pecha
robkraj - 04-02-2017, 23:51
Właśnie jestem po wymianie uszczelek kolektora wydechowego, obecny przebieg to zaledwie 43tyś km. W zeszłym roku pojawiło się delikatne pocenie z prawej strony połaczenia kolektora z blokiem silnika, obecnie rozszerzyło się na całą szerokość. Stąd decyzja o zakupie kompletu uszczelek (5 sztuk, 4 mniejsze i 1 większa - okrągłe oringi z wypustkami na całym obwodzie) cena 70zł za komplet.
Wymiana łącznie z czyszczeniem przepustnicy (przy okazji) zajęła około trzy godziny.
Zrobiłem zdjęcia: tutaj widać blok silnika ze zdemontowanym kolektorem , a tutaj kolektor z założonymi nowymi 4 uszczelkami ( 5-tej nie widać gdyż założona jest z boku)
eccehomo - 10-04-2017, 11:52
U mnie po ok. 15 tyś km problem powrócił. Nie jechałem do ASO. Pan Jacek (mój Mechanik - polecam) sprawdził i tak jak pisał Zorro winny jest zawór PCV. Obecnie zawór został przeczyszczony i na dzień dzisiejszy objawy ustąpiły. Podobnie jak Zorro zastanawiamy się nad separatorem.
senthic - 12-01-2018, 23:32
Dzisiaj też zauważyłem wyciek w swoim lancerze 1.6 mivec przy 50 tys przebiegu. Zamieszczam filmik który obrazuje dokładnie problem. Czy koledzy mieli to samo ? Przez ostatni rok zauważyłem, że ubywa mi trochę oleju... Tak, że po ostatniej wymienie (rok) miałem poniżej minimum.
https://youtu.be/-5ng_9POFKY
Widać zapocone śruby i olej który spływa po silniku...
grzesin - 13-01-2018, 01:49
Witam . Miałem dokładnie to samo przy przebiegu 46000 km . Wymiana uszczelek uszczelnienie i czyszczenie w Germaz Wrocław ok 550 zł na razie po przejechaniu ok 8000 spokoj.
Proponuję też czyszczenie lub wymianę zaworka Pcv od odmy.
senthic - 13-01-2018, 14:18
https://youtu.be/-5ng_9POFKY
Właśnie wróciłem od mechanika. Powiedział, że te silniki tj. Mivec lubią zjeść olej, w szczególności jak lubimy trzymać je na wyższych obrotach. U mnie zjadł około 1.5 L od ostatniej wymiany tj około 20tys- przez ten czas dużo jeździłem po autostradach z prędkością bliską 180km/h. Jak chodzi o ten wyciek zamieszczony na w/w film to wstępnie wycenił 150 zł robocizna + około 60 zł uszczelki. De facto cała naprawa wyniesie mnie około 200zl. Zabiorę się za to dopiero w następnym miesiącu przy okazji wymienię filtry i oleje 😉
Sushi - 14-04-2018, 17:58
Proponuje wymieniać na oryginalną uszczelkę. Sam wymieniłem w ASO rok temu i pytałem czy po jakimś czasie ten problem może wrócić (u mnie wyciek był niewielki na dwóch śrubach). Usłyszałem, że odkąd poprawiono te uszczelki to wszystkim, którym wymieniali problem już nie nawracał. Z tego co pamiętam łącznie z robocizną zapłaciłem 480zł. Na ogół kosztuje 550zł, ale to pewnie zależy od ASO, bo ceny są wielokrotnie mocno roztrzelone.
Masjesz - 07-06-2018, 16:23
wymiana uszczelki pod głowicą w ASO - 2300 (uszczelka + robocizna).
Ja się zdecyduję na jakiś warsztat, bo to choroba tyle zapłacić
borys79skc - 20-10-2018, 16:35 Temat postu: Wyciek oleju z kolektora ssącego Witam.U mnie wyciek zobaczyłem przy 60000 km.Szybka reakcja i wizyta w serwisie.Po oględzinach stwierdzono że te silniki tak mają.Wymiana uszczelki pomoże na 3 miesiące i będzie to samo.Trochę dziwne to dla mnie,jeżdżę dalej.
|
|
|