To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Głosniki wysokotonowe w EA

marcinzam - 25-09-2010, 22:06

czy montowanie zwrotnicy jest konieczne?

Krejzi - 25-09-2010, 23:20

nie zawsze to zalezy czy glosnik wysoko tonowy ma "wbudowany" kondensator najczesciej tak sie robi w tych fabrycznych instalacjach, widac kiedy jest przylutowany a kiedy nie, a co do mat hmmm sam tydzien temu kupilem sobie do swojego gala 94r odseparowany zestaw helixa dark blue i wygluszylem drzwi, tam gdize kupowalem glosniki kupilem tez i maty ( to byl warsztat "montownia" car audio ) i panowie fachowcy powiedzieli mi ze te maty app to generalnie są ciezkie w montazu potrzebna jest dobra opalarka a i tak w zimie najczesciej pękają i polecili mi ewentualnei na tyl drzwi ( srodkowa czesc ) a na przednią czesc dali mi bardziej elastyczne ( i drozsze ) maty stp ( jeden arkusz na jedne drzwi ) generalnie wygluszenie zajelo mi 2 godzinki czasu, dodatkowo zaleca sie stosowac dystanse mdf zeby glosnik lepiej przylegał.
Moje wygluszenie to raczej takie hmmm no jest i oczywiscie gra lepiej ale mozna bylo to tez zrobic lepiej ( otwory montazowe usztywnic kawalkami aluminium ) ale zwyczajnie nie mialem ochoty tego robic. Oczywiscie podstawą w dobrym car audio jest dobrze zrobiony przod, teraz rozgladam sie za wzmacniaczem i skrzynka na tył :)

JaGrab3 - 26-09-2010, 00:36

Ja założyłem dystanse MDF, inaczej głośnik się nie mieści. Standardowo są jakies takie wkładki plastkikowe, dystanse dostałem po parę złotych, jak ktos chce to sobie sam wytnie.
Zwrotnice oczywiscie ze trzeba montować, jezeli masz wysoki ton tylko z kondensatorkiem, i tak cale pasmo idzie ci na ten kabelek od wysokiego, tylko jest ucinane przy głośniczku, co zaś się tyczy niskich, to tam idzie juz cale pasmo. Zwrotnica separuje ci pasma, i tak na wysoki ton idzie ci tylko wysokie pasmo, a niskiego znowu nie zaśmiecasz psykami. U mnie zwrotnice ledwo co się mieściły pod tapicerką, trzeba znaleźć dobre miejsce na drzwiach. Co do helixów, to standardowo dołączają lipne cienkie kabelki tak , że dobrze jest sobie założyć cos lepszego.

Krejzi - 26-09-2010, 10:04

no tak te kabelki to smiech na sali podmienie jak bede ciagnal cala instalacje pod wzmacniacz, a same helixy graja bardzo przyzwoicie tak jak czytalem to podobno do tej kwoty chyba najlepsze ( 250 zl ), z tymi zwrotnicami no to tak powinno sie dawac ale jesli masz glosniczek wysokotonowy z kondensatorem i szkoda Ci kasy to generalnie wiele sie nie stanie, niskotownoy i tak nie przenosi tych czestotliwosci, ale jesli chcesz to zrobic dobrze to oczywiscie lepiej przez zwrotnice

Ja swoja zwrotnice przykleilem na dolaczona tasmo pianke dwuzstronna na spod drzwi a przez drzwi przewleklem tylko kabel sygnalowy, a wysokotonowe przymocowalem do oslonek lusterek.

Z tym ze nie mialem zadnych fabrycznych miejsc na glosniki w drzwiach

marcinzam - 27-09-2010, 18:18

a czy ktoś mógłby zobaczyć czy w oryginalnie zamontowanych głośnikach wysoko-tonowych są zamontowane zwrotnice ?
Kamil_Ziomek - 27-09-2010, 18:21

Jest kondensator przy głośniczku.
marcinzam - 27-09-2010, 19:35

to wiem bo mam te głośniczki kupione do montażu ale czy poza tym nic więcej nie ma czyli tylko kabelek do głośnika ?
JaGrab3 - 27-09-2010, 20:45

Niestety ja nie wiem, bo mialem standardowo założone głośniki jedno-drożne, tak więc zwrotnicy tam nie bylo
Krejzi - 27-09-2010, 21:13

nie spotkalem sie w "zwyklym" standardowym oryginalnie zamontowanym audio ze zwrotnicami, a skoro są kondensatory raczej sugerowalbym sie ze nie ma tam takowych ...
m6riano - 27-09-2010, 23:10

kondensator pełni funkcje właśnie tak jakby zwrotnicy.
W seryjnym audio raczej nikt by sie nie bawił w zakładanie zwrotnic.
zwrotnice można kupić za kilkanaście-kilkadziesiąt złotych, ale nie wiem czy nie lepiej juz całego zestawu:
głośniki wysokotonowe (tweeetery)
głośniki niskotonowe
zwrotnice
np:
http://allegro.pl/boschma...1223240249.html
ja takie coś najprawdopodobniej będe wrzucał na tylne drzwi

JaGrab3 - 27-09-2010, 23:17

m6riano napisał/a:
kondensator pełni funkcje właśnie tak jakby zwrotnicy.
W seryjnym audio raczej nikt by sie nie bawił w zakładanie zwrotnic.
zwrotnice można kupić za kilkanaście-kilkadziesiąt złotych, ale nie wiem czy nie lepiej juz całego zestawu:
głośniki wysokotonowe (tweeetery)
głośniki niskotonowe
zwrotnice
np:
http://allegro.pl/boschma...1223240249.html
ja takie coś najprawdopodobniej będe wrzucał na tylne drzwi

to żeś podsumował, cały czas o TYM piszemy

Krejzi - 27-09-2010, 23:35

swoja drogą, buszmena nie polecam kiepskie opinie o tej firmie sam duzo poczytalem bo kupowalem sobie odseparowany zestaw na przod i w koncu doszedlem do tego ze w tym przedziale cenowym helixy graja calkiem przyzwoicie i takowe tez zakupilem i ... grają bardzo przyzwoicie :)

A z tego co czytalem gdzie wypowiadali sie ludzie ktorzy siedza w temacie juz sporo czasu o buszmenie nie ma dobrego zdania jedyna zaleta to chyba tylko ze tanio
No ale ja sam super znawcą nie jestem jedynie duzo czytalem o car audio i sam zamontowalem tylko 2 zestawy przod + wzmak + skrzynia, ale porzadna lektura naprawde duzo daje :) dobre forum jest na elektrodzie dzial car audio
http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum72.html

marcinzam - 22-10-2010, 23:36

orientuje się ktoś czy w wersji europejskiej były montowane na życzenie wzmacniacze i dodatkowe głośniki, jak np w USA wzmacniacz Infiniti i głośnik centralny z przodu ?
tomo_n - 18-05-2011, 10:19

Odgrzewam kotleta. Mam fabryczne gwizdki z przodu, ktoś może montował taki zestaw: http://allegro.pl/helix-b...1620181909.html ?
Czy jest duży problem zastąpienia fabrycznych tweeterów na te z zestawu?

Czy woofery w drzwi wchodzą bez żadnego problemu? Trzeba stosować pierścienie, dystanse?

JaGrab3 - 18-05-2011, 10:54

Musisz stosowac dystanse, najlepiej z mdf.
Co do tweeterów, nie ma problemu.