To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Outlander a jego silnik 2.0 Di-D.

Jackie - 06-04-2007, 10:08

Niestety, oprócz info, że ma być nie wiem nic.... BTW, check the mail
Anonymous - 10-04-2007, 11:11

Witam wszystkich! Mam pytanie w sprawie silników vw, podobno pompowtryski siadają w tych silnikach. Wie ktoś może coś więcej, np. od złego paliwa czy coś w tym stylu :roll:
Pozdrawiam

Anonymous - 10-04-2007, 22:20

wojciechrr napisał/a:
Witam wszystkich! Mam pytanie w sprawie silników vw, podobno pompowtryski siadają w tych silnikach. Wie ktoś może coś więcej, np. od złego paliwa czy coś w tym stylu :roll:
Pozdrawiam
Opinia jest taka z tego wzgledu ze zza zachodniej granicy sciagane jest sporo zajechanego sprzetu. W tych najczesciej wlasnie jest cos z silnikiem, ale tanie :P Generalnie jak sie nie leje opalu, lub nieznanego pochodzenia paliwa to sa to raczej bezawaryjne silniki (poza apetytem na olej :wink: ). Poza tym zawsze jest taniej wymienic jeden wtryskiwacz niz cala listwe CR :wink:
Anonymous - 11-04-2007, 07:23

Ali-En napisał/a:
(poza apetytem na olej :wink: ). Poza tym zawsze jest taniej wymienic jeden wtryskiwacz niz cala listwe CR :wink:

Możesz rozwinąć temat oleju? Co litr na 1000 km ;-)

Anonymous - 11-04-2007, 08:27

W ekstremalnych sytuacjach jest taka mozliwosc. Fabryka akceptuje takie zuzycie. Poprostu warto sprawdzac stan oleju. Oczywiscie stosowac tylko oleje zalecane do TDI
Anonymous - 18-04-2007, 19:56

jest już chip do nowego Outlandera !!! mam tą wiadamość od dwóch dealerów Mitsu, więc można założyć że pewna !

można zamawiać i montować od maja ... :-)

Anonymous - 24-04-2007, 23:44

tommay napisał/a:
jest już chip do nowego Outlandera !!! mam tą wiadamość od dwóch dealerów Mitsu, więc można założyć że pewna !

Tia? A ja nic nie wiem ... ?!
Anonymous - 25-04-2007, 12:58

Ali-En napisał/a:
tommay napisał/a:

Tia? A ja nic nie wiem ... ?!

bo to trzeba być na bieżąco :-)

call do dealera... Pozdro, ja zamawiam z chipem :-)

tomekrvf - 25-04-2007, 16:11

Jackie napisał/a:
ralfzs napisał/a:
Czy ESP można wyłączyć w ogóle ?

Niestety chyba tylko granatem... Niby przycisk jest ale chyba nic z niego nie wynika.

Można wyłączyć całkowicie przytrzymując wyłącznik na dłużej jak 3 sekundy.

tommay napisał/a:
a wiesz coś na temat V6?

Zupełnie nowy, aluminiowy silnik z rodziny 6B1

wojciechrr napisał/a:
Możesz rozwinąć temat oleju? Co litr na 1000 km

Wystarczy porozmawiać z ludzmi którzy latają VW/Audi 2.0TDI na temat zużycia oleju silnikowego

przemek624 - 05-05-2007, 21:15

Zamówiłem właśnie nowego Outlander'a w wersji Instyle, kolor nadwozia "Dune Beige" i wewnątrz beżowa skorka z czujnikami cofania 8)

Czytajac przez forum zainteresował mnie watek chipu firmy Rallitronic. Jakie sa jego koszty i o ile może sie zwiększyć spalanie silnika?? :roll:

Anonymous - 06-05-2007, 20:06

przemek624 napisał/a:

Czytajac przez forum zainteresował mnie watek chipu firmy Rallitronic. Jakie sa jego koszty i o ile może sie zwiększyć spalanie silnika?? :roll:

spalanie się nie zmienia, a koszt około 4000zł... Informacje posiadają dealerzy. :-)

Ja na swojego Outlanderka też czekam :-) a potem chipuję !

przemek624 - 06-05-2007, 21:54

tommay napisał/a:

spalanie się nie zmienia, a koszt około 4000zł...

Ciekawe, bo dzisiaj jak szperałem po internecie w sprawie chip tuningu to większość chipów jest w cenie około 2000 zł :? Ciekawe czemu autoryzowany chip przez Mitsu jest 2 razy droższy :cry:

Anonymous - 06-05-2007, 22:01

przemek624 napisał/a:
tommay napisał/a:

spalanie się nie zmienia, a koszt około 4000zł...

Ciekawe, bo dzisiaj jak szperałem po internecie w sprawie chip tuningu to większość chipów jest w cenie około 2000 zł :? Ciekawe czemu autoryzowany chip przez Mitsu jest 2 razy droższy :cry:

Sprawa prosta. Taki drogi BO NIE TRACISZ GWARANCJI jak w przypadku innych chipów zakładanych przez różne (nawet renomowane) firmy. Ceny co prawda nie potwierdzam jeszcze na 100%, ale 4000zł tyle dotychczas kosztowało tuningowanie Mitsubishi L200 i Grandisa.
Chip podnosi moc na prawie 180KM :-)

stanik - 06-05-2007, 22:18

dokladnie, po 2000 PLN to są chipy które nawet jak robia to samo, to jak producent odkryje (w razie jakiejś poważniejszej awarii i jak się autku zaczną przyglądać) że auto chipowane poza ASO to gwarancji nie ma. I za to właśnie jest ta opłata. Np. czytając forum Seata można się dowiedzieć, ze jak kupisz chip w ASO seata to płacisz za niego ileś, a tak na prawdę ta usługę dla Seata Polska wykonuje firma Unitronic (z siedzibą chyba koło krakowa) gdzie ten sam chip możesz założyć ale bez gwarancji tylko taniej. Wybór należy do Ciebie. Malo tego w tej tanszej cenie (lub za małą dopłatą, ale nadal taniej niż w ASO) chłopaki dobiorą parametry chipa dla Ciebie (w granicach normy i ich dużego doświadczenia), a nie tak jak Seat Polska narzucił. Zreszta to są specjaliści w silnikach TDi grupy VW więc możesz się u nich dowiedzieć za ile zrobią Outlandera.
Pozdrawiam

EDIT
Druga firma od tuningu elektronicznego silnikó TDI z dużym doświadczeniem to CompSport (też polecana na forum Seata jako ta "znająca się na rzeczy")

Anonymous - 06-05-2007, 22:56

stanik napisał/a:
...więc możesz się u nich dowiedzieć za ile zrobią Outlandera.

Masz rację. Dokładnie tak jest. Ale TYLKO JEDNA firma zakłada chipy do Outlandera BEZ UTRATY GWARANCJI i jest to wspomniany Rallitronic. Zamawiasz chip u swojego dealera a on załatwia wszystkie formalności. Tak jest i nie ma innego wyjścia.

Możesz oczywiście kombinować na boku w innej firmie taniej... ale TRACISZ GWARANCJĘ.
Co prawda z poufnych źródeł wiem, że dobrze poprowadzona procedura tuningu elektronicznego w profesjonalnej firmie zewnętrznej jest praktycznie nie do wykrycia w ASO przy pobieżnym serwisie, ale jeśli zdarzy się coś poważniejszego to katastrofa...

Pytanie do Przemek624 ps. na kiedy masz termin odbioru Outka? I jaki kolor wybrałeś?