To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Kabel USB rok modelowy 2014

MikeDG - 17-11-2016, 17:06

Sytuacja opanowana, chiński kabelek zamontowany :)
Dzięki :)

qszylan - 23-04-2017, 12:30

Niestety , u mnie USB dalej nie działa nawet z Iphonem a to oznacza , że opcja gniazda USB jest najprawdopodobniej kodowana w komputerze. Rozmowa z serwisem nie wyjaśniła tej kwestii bo nie mieli zgłoszenia dla modelu z roku 2014. USB się zgłasza symbolem na ekranie ale ani nie ładuje ani nie działa. Komunikaty typu: urządzenie nie wspierane albo nie połączono.Będę dalej drążył temat i jeżeli czegoś nowego się dowiem , dam znać.Może ktoś miał taki przypadek
tokyo - 23-04-2017, 13:04

niema czegos takiego jak opcja kodowania usb.
Masz cos uszkodzone lub radio nie wspiera modulu usb lub kabel jest uszkodzony.
Radio/zestaw multi + dla radia modul usb + kabel lub kabel i gniazdo =dziala od reki
jaki masz nr na radiu ? chodzi o ten co jest po literce U

qszylan - 26-04-2017, 18:21

tokyo napisał/a:
niema czegos takiego jak opcja kodowania usb.
Masz cos uszkodzone lub radio nie wspiera modulu usb lub kabel jest uszkodzony.
Radio/zestaw multi + dla radia modul usb + kabel lub kabel i gniazdo =dziala od reki
jaki masz nr na radiu ? chodzi o ten co jest po literce U

Dziękuję za dotychczasową pomoc.Moje radio to model 34U562B. Wyświetla na ekranie graficzny symbol USB oraz komunikaty typu: device unsupported i no connect. Dzięki twojej opinii jestem bliżej , poproszę o precyzyjną diagnozę.

Venom86 - 26-04-2017, 18:47

Co dokładnie podpinasz przez USB? dysk czy pen-drive? - jaką ma pojemność i w jakim formacie ustawiony masz na nim system zapisu plików bo jeśli się nie mylę powinien być ustawiony na FAT32

Możesz to sprawdzić wybierając opcje formatowania pod Windows'em:

robkraj - 27-04-2017, 13:52

qszylan napisał/a:
Dziękuję za dotychczasową pomoc.Moje radio to model 34U562B. Wyświetla na ekranie graficzny symbol USB oraz komunikaty typu: device unsupported i no connect. Dzięki twojej opinii jestem bliżej , poproszę o precyzyjną diagnozę.

Przypomniałem sobie, że jak kupiłem to samo radio, czyli 34U562B, to po wpięciu chińskiego kabelka USB też wyskoczył mi taki sam komunikat "device unsupported, no connect" (radio nówka sztuka, jeszcze z folią nadal leży na półce), nie zawracałem sobie tym głowy bo od razu zamówiłem nowe radio dotykowe (zamarzyła mi się kamera cofania) i w nim po podpięciu tego samego kabla wszystko działało bez problemu (niestety edit rozwaliła się wtyczka i musiałem zamówić nowy). Te kabelki są za grosze u chińczyka ... jak dobrze pamiętam ceny od 2,60$ w górę, śmiało można kupować te pasujące do Hondy.

Podsumowując, pendrive był oczywiście sformatowany w FAT32, może w tym modelu radia jest jakiś myk żeby USB zadziałało, a może to problem przepinania PIN'ów we wtyczkach?

tokyo, poradż coś :) i kiedy będziesz w lubuskim?

tokyo - 27-04-2017, 19:41

witaj
wyslij mi to radio podepne swoje zabawki i zobacze co faktycznie jest ze sprzetem

robkraj - 27-04-2017, 21:55

qszylan, Ty to masz szczęście, tokyo zajmie się Twoim przypadkiem, tzn. Twoim radio :mrgreen: ... tylko będziesz z dziurą w kokpicie jeżdził przez tydzień lub dłużej ... sam jestem ciekaw co z tych oględzin wyniknie
qszylan - 28-04-2017, 15:17

robkraj napisał/a:
qszylan, Ty to masz szczęście, tokyo zajmie się Twoim przypadkiem, tzn. Twoim radio :mrgreen: ... tylko będziesz z dziurą w kokpicie jeżdził przez tydzień lub dłużej ... sam jestem ciekaw co z tych oględzin wyniknie

Hehe , to "szczęście" akurat nie dotyczy mnie ale cieszę się bardzo , że TOKYO zbada sprawę i na pewno zechce podzielić się z nami wynikami.

ravpraca - 28-04-2017, 16:04

@robkraj
Czy mógłbyś podać namiary na aukcję gdzie taki kabel można zamówić?
Na polskim Alle jest używany w cenie 100zł - trochę przegięcie jak za taki kabelek.

qszylan - 28-04-2017, 20:38

https://www.aliexpress.co...kabel+usb+honda
Venom86 - 05-05-2017, 19:29

Podzielę się tym co ja zrobiłem by mieć możliwości podpięcia USB pod fabryczne radio lancera bez wymiany go na nowsze lub ala Android 10".

Mnie osobiście zależało na tym by nie zmieniać radia ponieważ auto stoi pod chmurką na blokowym parkingu :P

Dotyczy to modeli Lancera po 2008 ale i nie tylko:

Citroen C-Crosser 2007-2012 (no NAV, no touchscreen)
Citroen Aircross 2012-2014 (no NAV, no touchscreen)

Mitsubishi Lancer 2008-2014 (no NAV, no touchscreen)
Mitsubishi Outlander 2007-2013 (no NAV, no touchscreen)
Mitsubishi Outlander Sport 2011-2014 (no NAV, no touchscreen)
Mitsubishi I-MiEV 2012-2013 (no NAV, no touchscreen)
Mitsubishi RVR 2010-2014 (no NAV, no touchscreen)
Mitsubishi ASX 2011-2014 (no NAV, no touchscreen)

Peugeot 4007 2007-20012 (no NAV, no touchscreen)
Peugeot 4008 2012-2014 (no NAV, no touchscreen)

W Lancerze dotyczy to dokładnie typu radia takiego jak na poniższym zdjęciu:

Przechodząc do konkretów zamontowałem urządzenie imitujące zmieniarkę tu też wejście AUX o nazwie GROM AUDIO USB3:

Podpięcie polega na wpięciu przejściówki PLUG&PLAY miedzy radiem i panelem zewnętrznym i podpięciu zasilania z wejścia radiowego do czego służy załączona przejściówka dzięki której nie musimy przecinać czy ingerować w kabel zasilający:

Film z instalacją:

LINK1

Film z przedstawieniem opcji działania:

LINK2

Ja osobiście nie chciałem tego trzymać w schowku i postanowiłem ukryć to pod radiem a wejście USB zrobić obok wejścia fabrycznego AUX. Fakt faktem musimy odpiąć i tak wtyczkę od AUX'a bo generuje zakłócenia i pogłos po uruchomieniu muzyki z usb/dysku.

Przez co teraz bym po prostu wywalił wtyki AUX'a(cinch'ów) i umiejscowił zamiast nich USB w poziomie :P no ale trudno jest na bogato :)

Koszt to 145 EURO +wysyłka 14 Euro czyli jakieś 700zł nie jest to tanio ale na pewno taniej niż za 10" tableto-radio z Aliexpres czy zakup używki+pasującą ramkę i kabel USB z nowszego auta + jeszcze przeprogramowanie CAN'a żeby auto nie świrowało ;)

Link do niemieckiego sklepu gdzie to zakupiłem może komuś się przyda:

LINK3

tyku - 05-05-2017, 21:25

Venom86, Super sprawa, ale nie za takie pieniądze. :roll: :wink:
qszylan - 13-05-2017, 20:29

Przyłączam się do opinii , że 700 zł to "lekka" przesada. Sam przymierzam się do zakupu transmitera FM dobrej klasy z 2 gniazdami USB. Jedno służy jako ładowarka a drugie do podłączenia pendrive'a z MP3. Miałem już w ręku XIAOMI ROIDMI TRANSMITER FM. Ma on doskonałą opinię ale UWAGA!!! wtyk nie pasuje do gniazda w modelach bez fizycznej zapalniczki żarowej. Drugi z polecanych modeli to GŁOŚNOMÓWIĄCY TRANSMITER 3w1 FM USB BLUETOOTH G7. Może ktoś z kolegów ma praktyczne doświadczenia eksploatacyjne i zechce się podzielić z nami?
Venom86 - 14-05-2017, 11:01

Ja transmitery już "przeszedłem" :P i jak dla mnie tylko te nie wpinane w zapalniczkę poprawnie działały nie emitując zakłóceń czy pogłosu albo dziwnych dźwięków przy przyspieszaniu(ładowaniu aku) jednak co je zdeklasowało to to że trzeba je ładować...

Przed zakupem transmitera też bym sprawdził czy emitują poprawnie niskie dźwięki. Większość tego nie robi i tak u mnie przy zestawie Rockford-Fosgate subwoofer grał soprany... może przy wersji bez wzmacniacza działało by OK ale nie wiem :P

Następnie przełączanie piosenek bo ów dana ci nie pasuje w telefonie albo szukanie przyciska na transmiterze przy zapalniczce podczas jazdy nie wchodziło u mnie w grę.

Moim pierwszym podejściem było zakupienie radia z nowszego modelu:

i udało mi się go dorwać za 250zł do tego kable usb za 50zł i tu już myślałem ze będzie z głowy.

Niestety ramkę do tego radia trzeba szukać ze świeczka a w aso to jest 700zł...

Nawet na aliexpresie takiej nie maja :P

Po rozmowie z Tokyo doszło by jeszcze przeprogramowanie kompa by nie szukał fabrycznego radia po odpaleniu auta i nie piszczał błędami.

Po paru miesiącach bezskutecznego szukania odpowiedniej ramki opchnąłem radio z kablem z zyskiem i zakupiłem GROM'a

Tak jak pisałem to był mój wybór bo auto stoi pod "osiedlową" chmurką ;)

A i chciałem mieć jak najmniej kabli i innych popierdułek walających się po aucie które muszę wpiąć i wypiąć jak muszę gdzieś jechać albo szukać pustej fali w trasie bo jakieś radio nagle nadaje na tej co wybrałem.

Tak wsiadam odpalam jadę i przełączam co chce i kiedy chce radiem albo przyciskami na kierownicy i to dla mnie było priorytetem ;) nie cena ;)