Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Wentylator klimatyzacji ( nie włacza się )
PiotrekW - 05-08-2014, 23:23
A polift? końcówka 2001r.
Bizi78 - 05-08-2014, 23:32
Sprężarka 90cm³ 680-720g.
Sprężarka 60cm³ 700-740g.
Tak podaje instrukcja obsługi.
remi - 07-08-2014, 10:36
Dzisiaj sprewdziłem. Jak zwieram na wyłączonym zapłonie przekaźnik LO lub HI zawsze załącza się ten mały wentylator od klimy, ten z białym śmigiełkiem. Główny od silnika stoi. Sorry, że wczoraj nie sprawdziłem, ale wjechałem w dziurę w drodze i pogiąłem felgę...i zapomniałem o tym.
dexter1992 - 07-08-2014, 19:22
No a u mnie przy LO włącza się czarny a na HI nic.
remi - 07-08-2014, 21:28
Patrzyłeś, czy na środkowym pinie przekaźników masz stały plus? Zakładam, że na LO tak, a czy na HI masz? Zobacz jeszcze co się stanie jak dasz na HI na rolny pin plusa spod aku, wentylator od klimy powinien ruszyć.
dexter1992 - 08-08-2014, 19:39
Jak podaję na HI na środkowy plus to załącza się wiatrak z białymi łopatkami.
remi - 08-08-2014, 23:11
hm.. czyli możliwe, że się pomyliłem i dolny pin powinien mieć stałego plusa i tego plusa przekaźnik przekazuje na środkowy. Wentylator od klimy ma chyba dwa uzwojenia i możliwe, że jedno uzwojenie to od LO jest spalone. Jednak skoro zagrzejesz auto to biały też chodzi...możliwe, że właśnie wtedy załącza się ten od HI a nie od LO, tego nie wiem.
Teraz na Twoim miejscu wziąłbym miernik i sprawdził uzwojenia wentylatora, lub podpiąłbym go na krótko, ale nie wiem który pin przy wentylatorze za co odpowiada, musiałbyś to przejrzeć.
Najlepiej miernik w łapę i "przedzwoń" kabelki od przekaźnika do kostki przy wentylatorze. Jak będzie przejście z przekaźnika LO i HI to dowiesz się które to plusy.
Doraźnie jeśli się okaże, że uzwojenie LO jest spalone, to przepnij kabelkiem za puszką przekaźników tak aby załączał się wentylator z uzwojeniem HI kiedy włączysz klimę. Tak sobie jeszcze pomyślałem, że skoro przy zwarciu przekaźnika LO załącza się wiatrak główny, a przy Hi tylko od klimy, to może poprzednik coś namieszał, bo może już jemu nie włączał się wentylator od klimy i on przerobił to tak żeby przynajmniej ten główny startował przy odpaleniu klimy. Zobacz dobrze na okablowanie, czy nie ma tam jakiś widocznych zmian.
dexter1992 - 09-08-2014, 09:57
Sprawdzałem i podłączałem bezpośrednio wiatrak od klimy i działa na oby 2 przewodach, i jeden jest chyba od sprężarki gdy tam dawałem + to słyszałem cyknięcie jak by przekaźnika. Zastanawia mnie 1 rzecz czy masz u siebie też taką kostkę w przewodzie która idzie do chyba 2 wiatraka ? Ciekawe czy to nie jest podłączony by włączały się 2 od razu.
Cargo - 09-08-2014, 17:51
Po wymianie przekaźników na Bosch problem z klimą ustąpił z niedziałającym wiatrakiem przy starciu klimy
Dzisiaj niestety nie miłą niespodzianka włączyłem klimę i wentylator klimy ( ten biały ) zakręcił się na 30 sek i staną obroty gwałtownie spadły 500 i już nie podbiło silnikiem zaczekało telepać i zgasł .
Myślę znowu przekaźnik nie załączył wentylatora .
Przyjechałem do domu i myślę sprawdzę ten przekaźnik u kolegi ma (Volvo V40 u niego działa wiatrak bez problemu startuje i załączy wiatrak za 1 czy 10 razem nie ma problemu na tym przekaźniku. )
U mnie w Miśku
Po szóstym włączeniu klimy ( wiatrak ruszył bez problemu ) obroty już w normie 850-900 .
I tak w kółko raz ,się załączy wiatrak a raz nie .
Myśleć że to wina jakiegoś czujnika klimy . Tylko nie wiem gdzie się dokładnie on znajduje . Czy ten przy parowniku, czy jest jakiś jeszcze inny...?
remi - 09-08-2014, 18:20
dexter...moim zdaniem ta dziwna kostka, to właśnie ta przeróbka o której pisałem. Ja nie mam nic takiego u siebie, przynajmniej nie widziałem. U mnie od klimy od wiatraka idzie wiązka z której odchodzi masa a reszta kabli idzie do kostki z przekaźnikami.
Zobacz miernikiem, czy jak włączasz klimę to na przekaźniku LO pokazuje się napięcie, jeśli tak to od dołu na kablach pod skrzynką zamień tak aby to sterowanie załączało przekaźnik HI i wtedy wentylator powinien ruszyć.
Moim zdaniem ktoś już tam wcześniej był!!!
dexter1992 - 09-08-2014, 19:21
No to widzę, że będzie trzeba podłubać w miśku i przywrócić stan pierwotny. Ta kostka to pewnie "podłączenie" wiatraka klimy by załączało je oby dwa gdy temperatura osiągnie stan by załączyć wiatrak silnika. Ten czarny chyba sam daje radę schłodzić auto.
/Mój błąd po dokładnym dopatrzeniu kabel idzie do czujnika temperatury/uderzenia ? Jest zamontowany na blaszce. Które przewody zamienić ? Zasilania ?
/Remi jak podaje + z aku a pin nr 5 wtedy startuje wiatrak klimy. Muszę kupić przekaźniki w poniedziałek.
remi - 11-08-2014, 21:21
Dexter, czyli rozumiem, że pin nr 5 to ten na samym dole i mówimy o przekaźniku LO. Jednak z tego co pisałeś wcześniej, to jak zwierałeś jego ze środkowym to wiatrak nie startował, czyli moim zdaniem gdzieś uciekł plus ze środkowego pinu w ptzekaźniku LO, bo skoro dajesz mu spod aku i on zastartuje a jak zwierasz piny to nie startuje.
dexter1992 - 11-08-2014, 21:28
Może prąd pojawia się dopiero tam gdy załączam klimę w aucie...Jutro po pracy to sprawdzę. Byłem ale nie dostałem nigdzie przekaźników....
remi - 12-08-2014, 16:18
ale sterowanie przekaźników jest w górnych pionowych pinach, na tych dolnych poziomych masz mieć plusa na jednym i ten plus po wysterowaniu górnymi ma przejść na ten drugi poziomy, co da napięcie na wentylator. Skoro zwierasz przekaźnik HI i wiatrak startuje, to tak samo powinno być na LO, zresztą ta sama zasada jest na przekaźniku od sprężarki klimy.
Jeśli nie masz miernika, to możesz sprawdzić to zwykłą kontrolką na 12v, a nawet żaróweczką.
Teraz nie pamiętam czy przekaźniki te sterowane są masą czy plusem, ale właśnie plus albo minus (zależnie czym jest sterowany ten przekaźnik) po włączeniu klimy pojawia się na jednym z górnych pionowych pinów, to sterowanie o którym mówię idzie kablem który łączy się kostką na ścianie grodziowej.
dexter1992 - 12-08-2014, 18:44
Plus jest na pinie nr 3.
|
|
|