To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Katalizator a spalanie - Colt CJ0

hudy1983 - 03-06-2009, 14:12

AdamColt napisał/a:
Ja jeżdżę już kilka lat bez katalizatora i spalanie w mieście (na gazie) oscyluje między 9-11 litrów na 100 km. Bez katalizatora autko ma lepsze przyspieszenie i jak by większy moment obrotowy (odczuwalne zaraz po wycięciu katalizatora) i nigdy mi się kontrolka nie zapaliła od silnika. W nowym autku (Lancer 2004r też wytnę katalizatory) i polecam wszystkim.

Expertem nie jestem ale z tego co się orientuję to katalizator jest odpoowiedzialny za utrzymanie odpowiedniej temperatury silnika i jego pozbycie się może odbić sie czkawką.

Xiao7 - 03-06-2009, 15:04

Przykro mi ale jesteś w błędzie. To odpowiednia temperatura spalin przyczynia się do prawidłowej pracy katalizatora. Odpowiednią temperaturę spalin uzyskuje się poprzez dobór odpowiedniej mieszanki paliwa i powietrza a przy tym pośredniczy sonda lambda (czasami nie jedna) a całością reguluje komputer.
Miroslaw1305 - 03-06-2009, 21:24

koledzy -oboje jesteście w błedzie -katalizator jest po to ,żeby wypalić resztę mieszanki paliwowej ,która nie została do końca spalona w cylindrach .Katalizator powinien być rozgrzany i działa jak palenisko w piecu .Jest to miejsce ,gdzie powinno się spalić resztę benzyny z mieszanki,aby spaliny były jak najczystsze.Wyciecie katalizatora spowoduje zwiekszenie zanieczyszczenia środowiska .WięcejCO2 dostanie się do atmosfery,o efekcie cieplarnianym nie wspomnę .Dodam że jeśli samochód ma wpisany katalizator w papierach to jego brak przy przeglądzie technicznym eliminuje go z dalszej jazdy Tak mówią przepisy .Uczciwy diagnosta nigdy nie podpisze sprawności samochodu .
tomusn - 03-06-2009, 22:28

gogle napisał/a:
Katalizatory w silnikach o zapłonie iskrowym powinny mieć możliwość zredukowania tlenków azotu oraz utlenienia tlenku węgla (do dwutlenku węgla) oraz węglowodorów (w wyniku reakcji powstaje woda oraz dwutlenek węgla)

Kod:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reaktor_katalityczny

itp, itd

[ Dodano: 03-06-2009, 22:32 ]
Miroslaw1305 napisał/a:
WięcejCO2 dostanie się do atmosfery

to akurat dobrze, chodzi nawet o to żeby go było więcej i pozbycie się CO i HC:

złe -> dobre
spalanie HC -> CO2
dopalanie CO ->CO2
redukcja NOx -> N2

Anonymous - 06-06-2010, 22:17

witam, gdzie w CJ0 ( 4G92 Cj4A ) jest katalizator i sonda ? ( jest 1 sonda czy sa 2 ? oraz ilu przewodowe ? 1-4 ? :> ) mile widziane fotki .... bo chyba zlokalizowalem 1 sonde ( za lacznikiem elastycznym na dlugosci miski olejowej ) ale cos mi sie obilo o uszy ze sa 2

generalnie problem polega na tym ze bylem jakis czas temu u tlumikarza i wymienialem lacznik elastyczny oraz czesc rury z tlumika (miedzy srodkowym a koncowym )

gdy spytalem o kata to powiedzial ze on tu nic nie widzi i pewnie nigdy w tym aucie nie bylo ( no tu sie myli bo byc musial chyba ze wyszla jakas wersja Bistro bez kata :D )

Anonymous - 07-06-2010, 07:37

Kat jest pomiędzy sondami a druga sonda jest za katem ;)

Pierwsza jest mniej więcej tak jak mówisz natomiast druga jest za katalizatorem. Katalizator jest na wydechu, pod autem go widać. I z tego co wiem to katalizator był obecny w Colatch od C50'tki - wiem bo miałem ;) Mam jeszcze Lancera C12A (87' rok) i też ma katalizator.

Sondy w CJ0 są 4 przewodowe (tz. z grzałką).

Anonymous - 07-06-2010, 10:13

Witam
tutaj taki szybki rysunek.

tak to chyba u mnie wyglada jak dobrze pamietam :)

w ktorym miejscu mam szukac kata ? i 2 sondy

Uploaded with ImageShack.us

tlumikarz wycial mi kata ? katalizator jest tak daleko ? kiedy mi sie cos obilo o uszy ze kat jest jak najblizej kolektora

robertdg - 07-06-2010, 11:44

Katalizator 099-272 Tlumik CJ 1.6