Tuning - ETACS Decoder for Mitsubishi
Jaro1974 - 05-03-2015, 09:33
Powiem tak - próbowałem już to zrobić za pomocą diody i efekt był taki że spaliło bezpiecznik (prawdopodobnie za duży pobór prądu poszedł) dlatego też próbuję doszukać się innego, bezpieczniejszego rozwiązania.
Bartek - 05-03-2015, 09:34
Jaro1974, podaj sterowanie przekaźnika świateł tą diodą i będzie git
Jaro1974 - 05-03-2015, 09:38
O widzisz, o tym nie pomyślałem.
Misiek :) - 05-03-2015, 09:49
krzychu napisał/a: | Misiek - mnie się wydaje, że ETACS-a nie ma w CS-ie po prostu |
Zamontuj dodatkowe lampki w słupku C, pociągnij zasilanie od lampki środkowej, wszystkie lampki zasilane żarówkami "serdelkami" i się dowiesz, że masz ETACS, i ile kosztuje...
Bartek napisał/a: | PS. a ETACS pojawił się w Galancie E3 z 1988 roku |
To jest ciekawe...
Cytat: | krzychu, jest to tak samo urządzenie zawiadujące większością funkcji samochodu - centralnym zamkiem, kierunkowskazami (też nie wszystkie, ale w CSie i Wagonie z tego co pamiętam tak), oświetleniem wnętrza, ale nie ma nic do świateł, sterowania stacyjką, szybami itp. co realizowane jest przez dodatkową drutologię oraz osobne sterowniki |
Czyli rozumiem, że nie ma funkcji, które można by ustawiać i było by to zauważalne/przydatne na codzień
Earl_Vadim - 05-03-2015, 09:55
przepraszam, chłopaki.. ale temat o programie dla etacsov dla maszyn po 2007 roku.
brylekVFR - 12-09-2016, 18:45
Witam, czy bawi się ktoś tym programem w Warszawie?
mziak - 29-09-2016, 20:45
Cześć,
Skoro jest już taki wątek to podzielę się updatem ASXa 1,8DiD MY13 za pomocą "ETACS Decoder".
1. Aktywacja wejści od czujnika poziomu płynu w spryskiwaczy - bezcenne dla posiaczy Xenonów.
2. Automatyczne zamykanie zamków przy V>20km i odlokowanie przy "crash" lub IGN=OFF
3. Aktywacja "Key remainder" pozostawienie w stacyjce + otworzenie drzwi.
4. De-aktywacja automatycznego przełączania + resetowania wartości średniego spalania (po 4h)
PS1. podziękowania dla Earl_Vadim, że udostępnia ten tool również niekomercyjnie (ograniczona liczba zmian w jednym dniu)
PS2. Każdy używa tego na własną odpowiedzialność. Jak ktoś nie ma pojęcia to nie dotyka.
Pozdrawiam.
brylekVFR - 29-09-2016, 20:54
A jaki kabelek masz?
mziak - 29-09-2016, 22:18
Stary ELM327 na chipie FTDI
hudy85 - 20-05-2017, 12:43
Earl_Vadim napisał/a: | przepraszam, chłopaki.. ale temat o programie dla etacsov dla maszyn po 2007 roku. |
Czy i jak w lancerze cy8a działa funkcja "38. comming home light" i "39. welcome light"?
WarpPL - 21-01-2018, 00:17
Siemka,
więc i ja zapragnąłem dołożyć do ASXa ile się da ETACS decoderem. Na razie mam problemy z odczytaniem danych z szyny CAN, ale wciąż jestem dobrej myśli.
Mam kabel ELM327 v2 (czyli na chipie STN1110), aplikacja widzi interfejs, niby obsługuje, ale nie czyta mi wielu danych. Przyczyn może być wiele: problem z laptopem, kablem lub parametrami połączenia. Na razie czekam na pomoc twórcy programu, może coś uda się zdziałać. Muszę przyznać, że odpisuje on na forum w ciągu paru minut (!) od założenia tematu.
Gdyby jednak nie udało mi się ogarnąć tych problemów, a są z Trójmiasta osoby posiadające MUT-III i wiedzę o funkcjach komfortu, to dajcie o sobie znać
------------------
Aktualizacja
------------------
Problemem był kabel ELM327 FTDI STN1110 (czyli tzn ELM327 v2) kupiony w https://www.viaken.pl. Nie twierdzę, że kabel sam w sobie jest zły, bo sprawdzał mi się przy diagnostyce innego auta, ale z ETACS Decoderem nie współpracuje dobrze. Czyta tylko niektóre dane, a przy innych aplikacja sypie błędem Access Violation.
Okazało się, że polecanym dla ED kablem jest J2534 (mini vci), więc kupiłem taki kabel na alledrogo, właściwie najtańszy dostępny model (100 zł). Jest trochę zabawy z instalacją sterowników (tu jest opis: http://www.toyota-4runner...8-64-bit.html), ale po zainstalowaniu aplikacja działa perfekcyjnie.
ED naprawdę dużo opcji pozwala zmienić, udało mi się już aktywować: alarm, blokowanie i odblokowywanie drzwi, zwiększyć czas świecenia świateł przy "coming home"...).
Polecam poczytać o wszystkich funkcjach tu http://mmc-autoelectric.o...on-function-asx i tu http://mmc-manuals.ru/Mitsubishi_ASX:_Customizing
elektryk - 14-06-2018, 11:37
Mam pytanko o ETACS dekoder. Autor mocno ogranicza używanie programu, wprowadził te dzienne kredyty na połączenia, bany na VIN itp. Każde konto prywatne ma coś takiego że ma 2 użycia dziennie i jakiś 3 dniowy okres po założeniu konta kiedy program działa w trybie "full". Czy ten tryb daje jakieś dodatkowe opcje?
Wiem że mój outlander nie jest zgodny z programem ale chciałbym popatrzeć sobie w program.
WarpPL - 28-06-2018, 19:23
elektryk napisał/a: | Mam pytanko o ETACS dekoder. Autor mocno ogranicza używanie programu, wprowadził te dzienne kredyty na połączenia, bany na VIN itp. Każde konto prywatne ma coś takiego że ma 2 użycia dziennie i jakiś 3 dniowy okres po założeniu konta kiedy program działa w trybie "full". Czy ten tryb daje jakieś dodatkowe opcje?
Wiem że mój outlander nie jest zgodny z programem ale chciałbym popatrzeć sobie w program. |
Obecnie jest jedno darmowe użycie dziennie, dwa były kiedyś. 3-dniowy okres trybu full faktycznie jest, ale liczy się od pierwszego zalogowania.
"Darmowe użycia" czy też "kredyty" to ilość możliwych do wykonania zmian, to znaczy, że możesz odczytywać stan auta bez żadnych limitów, po prostu zapisanie zmiany zużywa Ci kredyt. Przy czym należy zaznaczyć, że kredyt zużywa się na zapisanie do modułu etacs, co wiąże się z tym, że możesz zmienić wiele różnych opcji i jeśli są z tej samej zakładki to zapiszą się wszystkie z użyciem tego kredytu.
Tryb full, z tego co pamiętam umożliwia np zmianę VIN samochodu, reset licznika następnego serwisu itp. Zmiany modułu "komfortu" - alarm, okna, wycieraczki, coming home light itp nie wymagają wersji full.
kazik70 - 31-07-2018, 23:16
Czy outlander II GT 2011r i OUTLANDER SPORT 2.0 2015r oba z USA, są z godne z aplikacją?
Chciałem ściągnąć ETACS_Decoder_5145.rar
ze strony https://etacsdecoder.com/forum/showthread.php?tid=673&pid=8561#pid8561%22%3EEtacsdecoder
ale windows defender krzyczy o trojanie i usuwa mi plik. Bać się?
WarpPL - 01-08-2018, 07:22
Są to na tyle nowe roczniki, że powinny być obsługiwane.
Wcześniejsze wersje programu miały w sobie zaszyty proces kopania bitcoinów - tak sobie autor wymyślił, że mu to spłaci to jedno "darmowe" użycie - i wtedy faktycznie antywirusy krzyczały.
Podobno w obecnych wersjach już nie ma koparki bitcoinów, więc teoretycznie antywirus nie ma powodów żeby krzyczeć. Osobiście odpalam ten program na dedykowanym starym netbooku i się tym nie przejmuję, bo nie ma alternatywy - albo ETACS Decoder albo wizyta w salonie Mitsu.
|
|
|