[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Ralliart SB 2.0 TC-SST kilka drobnych pytań.
lobuzek - 05-10-2014, 20:28
SirLancerlot napisał/a: | RalfPi napisał/a: | dużo pali,
a jakie odcinki jeździsz? Krótki, długie?
Często odpalasz/jeździsz na zimnym czy może rano wyjeżdzasz z garażu - takie rzeczy są ważne..
Bo jak jeździsz w korkach o 8'ej 5km, to takie spalanie jest normalne..
Czy trasa to dla Ciebie równo 120km/h czy może 100-160 ze średnią 120km/h? |
Raczej krótkie...takie do 10 km. Nie mam garażu więc raczej często jest zimny- z tym, że nadal to spalanie nie powinno takie być. Na trasie jechałem w przedziale 120-150.
Zastanawia mnie co może być przyczyną takiego spalania w prawie 3 letnim samochodzie. |
Sorry, ale moim zdaniem ten silnik nie ma prawa mniej palić przy tak krótkich dystansach i korkach. Kupiłeś bestię, więc musi wypić. Odcinki 10 km w zasadzie niespecjalnie nadają się do mierzenia spalania, jeśli przetoczysz się w korkach, to nawet za bardzo nie dogrzejesz silnika, tym bardziej że auto jest mocno wyziębione bez garażu. Punto mojej żony na odcinkach 2 km w jedną stronę pali 8 litrów i nie robię dramatu, bo po prostu mniej w tych warunkach nie może być.
"Wyprostuj mu kilka razy porządnie rurę", podepnij pod kompa i będziesz widział o co kaman, ale ufanie danym producenta odnośnie spalania jest zupełnie bez sensu. Warunki w jakich testuje się spalanie zupełnie odbiegają od normalnych, tym bardziej od dzikich w naszym kraju.
el_diablo - 14-10-2014, 13:34
Dokładnie, ja robię głównie krótkie, miejskie odcinki i w zimie spalanie dochodzi do 14 l/100 km. Średnia z całej eksploatacji 10,7.
RalfPi - 14-10-2014, 15:17
Tak zapytam.. To waszym zdaniem przy normalnym traktowaniu - do czego jest proporcjonalne spalanie - do objętości? Czy do mocy silnika...?
I jaka jest ta zależność?
Spalanie = k*MOC^2? czy może Spalanie = k*MOC^(3/2) ?
A tu dla porównania GOLF z silnikiem 2.0 o mocy 210 KM..
https://www.youtube.com/watch?v=t7YTXGsQeNM
Aha - i ttaki mały Ralliart jeszcze
https://www.youtube.com/watch?v=KLlAUp4Gd60
[ Dodano: 07-11-2014, 16:10 ]
No i jak z tym spalaniem?
.swat. - 31-05-2015, 17:39
RalfPi napisał/a: |
[ Dodano: 07-11-2014, 16:10 ]
No i jak z tym spalaniem? | Pewnie kolega nie wytrzymał ciśnienia i auto sprzedał
|
|
|