Grandis Ogólne - grandisowcy-mobilizacja
Hubeeert - 29-11-2014, 21:16
BTV napisał/a: | ile czasu zajmuje taka regulacja | Sama regulacja około 40 minut, ale cała operacja dłużej - powiedzmy do półtorej godziny bo będzie trochę rozbierania i składania. Dodatkowo może być konieczna wymiana uszczelki pokrywy zaworów.
BTV napisał/a: | czy raczej każdy warsztat sobie z tym poradzi? | Nie wiem czy każdy, dobry mechanik nie będzie miał kłopotów. Przydałby się szczelinomierz odgięty bo prostym będzie zabawa.
gołąb - 30-11-2014, 06:55
Hubeeert napisał/a: | [quote="] . Dodatkowo może być konieczna wymiana uszczelki | a nawet i uszczelniaczy gniazd świec.... Już to pisałem, ale pamiętajcie też, że grandisie regulacja na ciepłym silniku.
Hubeeert - 30-11-2014, 11:34
gołąb napisał/a: | a nawet i uszczelniaczy gniazd świec.... |
Wchodzą w skład kompletnej uszczelki.
gołąb - 30-11-2014, 13:16
Hubeeert napisał/a: | gołąb napisał/a: | a nawet i uszczelniaczy gniazd świec.... |
Wchodzą w skład kompletnej uszczelki. | czasem, można i samą uszczelkę dostać... z resztą jak patrzyłem ostatnio po katalogach, to dostępności kompletów jest nie za wiele...chyba tylko w ic mieli jakiegoś Erlinga i to jakieś ostatnie sztuki (w inter teamach, autopartnerach itp nie ma), w Saga cena spoko, ale dostępność zero, w Hipolu też coś mieli ale z ceną z kosmosu... ale patrzyłem jakiś czas temu , więc mogło się pozmieniać.
kcn - 30-11-2014, 19:17
Dobrze wiedzieć, też mnie czeka regulacja to najpierw kupie uszczelkę, nawet jak ta się okaże ok, to przy nastepnej regulacj się pewnie przyda.
Hubeeert - 30-11-2014, 19:32
gołąb napisał/a: | chyba tylko w ic mieli jakiegoś Erlinga |
Elringa. 300zł.
gołąb napisał/a: | Hipolu też coś mieli ale z ceną z kosmosu.. | ostatnio brak na stanie
gołąb - 30-11-2014, 20:52
Hubeeert napisał/a: | gołąb napisał/a: | chyba tylko w ic mieli jakiegoś Erlinga |
Elringa. 300zł.
gołąb napisał/a: | Hipolu też coś mieli ale z ceną z kosmosu.. | ostatnio brak na stanie | co do erlinga celowo napisałem jakiegoś, bo różnie mówią, że Erling, albo np. Corteco mimo że renomę mają, to w japońcach sprawdzają się " średnio" . Ile w tym prawdy, nie wiem. tak czy owak, mój nadworny mechanik stwierdził, że sama uszczelka pod dekiel zaworów wystarczy, ale z kąd ją brałem nie pamiętam. Silnik suchy jak pieprz. Lecz J.W. Napisałem trzeba się liczyć , że uszczelniacze gniazd świec mogą być również do wymiany, więc Hubeeert, nie mów żę coś mataczę
Hubeeert - 30-11-2014, 21:08
Zacznę od końca.
gołąb napisał/a: | , więc Hubeeert, nie mów żę coś mataczę |
Czyżbym coś takiego napisał? GDZIE???
Elring - nazwa własna. Wstawiłem poprawną - to ułatwia wyszukiwanie po nazwie w katalogach.
gołąb napisał/a: | różnie mówią, że Erling, albo np. Corteco mimo że renomę mają, to w japońcach sprawdzają się " średnio" | Kupuję. Moi Mechanicy montują. Reklamacji jakoś nie ma. Ale różnie mówią
gołąb napisał/a: | mój nadworny mechanik stwierdził, że sama uszczelka pod dekiel zaworów wystarczy | Dlatego napisałem, Hubeeert napisał/a: | może być konieczna wymiana uszczelki pokrywy zaworów. | I generalna zasada jak dla mnie jest taka, że wymienia się tylko to co trzeba, nie to co można. gołąb napisał/a: | Napisałem trzeba się liczyć , że uszczelniacze gniazd świec mogą być również do wymiany, | A to najprościej jest sprawdzić patrząc na świece. Oraz oceniając stan uszczelek - w momencie gdy tracą elastyczność zaczynają przepuszczać olej.
Generalnie weź się chłopie wyluzuj - nie atakuję Cię
gołąb - 30-11-2014, 21:37
Jak napisałem o uszczelniaczach świec, napisałeś, że te wchodzą w komplet uszczelki pod dekiel. Mi tylko chodziło o to, że nie zawsze muszą być wymienione, co za tym idzie nie trzeba wymieniać kompletu...płacąc drożej, choć trzeba się z tym liczyć. Za pisownię nazwy przepraszam pisałem na "pałę"
Hubeeert - 30-11-2014, 22:27
gołąb napisał/a: | Jak napisałem o uszczelniaczach świec, napisałeś, że te wchodzą w komplet uszczelki pod dekiel. Mi tylko chodziło o to, że nie zawsze muszą być wymienione, co za tym idzie nie trzeba wymieniać kompletu...płacąc drożej, choć trzeba się z tym liczyć. |
Jeżeli cieknie spod pokrywy to dla świętego spokoju wymieniłbym komplet bo nie wymienisz uszczelniaczy świec teraz to zrobisz to za 10kkm przy wymianie oleju a uszczelka ściągana to uszczelka niepewna. Zwłaszcza stara. Między innymi dlatego zawsze przy sprzęgle wymieniamy uszczelniacz wału - kosztuje mniej niż zdjęcie skrzyni i ewentualna wymiana zaolejonego sprzęgła.
gołąb - 30-11-2014, 22:45
Mi nie ciekło z pod pokrywy, ale zdejmując ją stwierdziłem, że może zacząć, dla tego ją wymieniłem komplet z uszczelniaczami znacznie zwiększa koszty, więc moim zdaniem kwestia oszacowania, czy guma uszczelniaczy jest jak z gumowcach z Hilfingera czy z Gumofilca rolnika z PRL-u
skull - 30-12-2014, 22:04
mam pierwszy problem z częściami do Grandka,wyobraźcie sobie,że nie ma nigdzie przegubu zewnętrznego Sprawdzałem chyba we wszystkich sieciach typu Inter Cars,Autoland,Interteam i różnych mniejszych i większych sklepach z częściami nawet na Allegro te które były wystawione okazało się,że brak na stanie Ogólnie brak w Polsce jedynie Japaneze zorganizuje mi przegub,ale na około 7 stycznia z Niemiec.Auto rozebrałem i udupione na jakiś czas w garażu
Bizi78 - 30-12-2014, 22:51
Na motoneo coś mają:
http://motoneo.pl/czesci-...b_napedowy/#kat
kisian - 31-12-2014, 12:15
skull napisał/a: | mam pierwszy problem z częściami do Grandka,wyobraźcie sobie,że nie ma nigdzie przegubu zewnętrznego Sprawdzałem chyba we wszystkich sieciach typu Inter Cars,Autoland,Interteam i różnych mniejszych i większych sklepach z częściami nawet na Allegro te które były wystawione okazało się,że brak na stanie Ogólnie brak w Polsce jedynie Japaneze zorganizuje mi przegub,ale na około 7 stycznia z Niemiec.Auto rozebrałem i udupione na jakiś czas w garażu |
A z Outlandera nie podejdzie? Z tego co pisano w dziale Grandisów to Outek i Grandis są bardzo podobne technicznie.
patrycjuszek - 31-12-2014, 12:20
Outek jest o 1 cm węższy. Czyli 0,5 cm na półosi. Teoretycznie zawsze tyle wystaje za nakrętką więc może będzie pasować.
|
|
|