Nasze nieMiśki ;-) - Toyota Yaris 1.0 Terra
Tomek - 02-10-2014, 22:06
KsiadzRobak napisał/a: | i9i, puste opony przechowuje się pionowo - co jakiś czas (np. 2 tyg.) obracając
poziomo przechowuje się opony na felgach |
już widzę jak na magazynie, hurtowni, sklepie trzymają opony pionowo, co chwilę obracając
KsiadzRobak - 03-10-2014, 08:55
Piszę o teorii a nie praktyce.
Bartekkita - 03-10-2014, 17:50
Madź kupiliśmy te Falkeny mojej dziewczyny babci do Punciaka. Tyle, że nowe. Niestety nie mieliśmy okazji na nich jeździć, więc wiele nie pomogę Ale ogólnie ani u wulkanizatora ani przy dystrybutorze zażaleń nie było. Mam jeszcze dwa inne komplety Falkenów tyle, że letnie i złego słowa nie powiem.
Zgadzam się z Adrianem, że jak zimówki to nowe i lepiej te 100 zł dołożyć. Mieliśmy w domu od nowości BFgoodrich przeżyły 8 zim spokojnie z 70-80 tys. Teraz dostałem BFy do Gala od poprzedniego właściciela mają 4 lata na karku i wszystko w jak najlepszym porządku. Także tą markę też mogę z czystym sercem polecić.
madź - 15-10-2014, 18:55
Yarosław już na zimówkach...
Bizi78 - 15-10-2014, 19:11
madź napisał/a: | Yarosław już na zimówkach... |
Czy aby trochę nie za wcześnie na zimówki .
sla - 15-10-2014, 20:22
Przy takich temperaturach, trochę ich szkoda.
kaczka81s - 15-10-2014, 21:50
madź, co wrzuciliście?????
Nie przejmuj się moja Subarka też na zimówkach już, ja już w DE arbajtuje, więc musiałem żonie zamontować, przed weekendem.
madź - 16-10-2014, 14:28
Oj, nie pytaj. Zaraz rozpocznie się burza.
Wybór padł na opony bieżnikowane - firmy MarkGum. Dokładnie MarkGum Colway MK780 165/70R14.
Na razie przejechaliśmy 200km na nalewkach i kilka pierwszych opinii już mamy. Z negatywnych tylko jedna - podczas wyważania kół potrzebna była większa ilość ciężarków niż w przypadku "zwykłych" opon.
sla - 16-10-2014, 17:13
Opona bieżnikowana 'zimowa' ma tylko bieżnik zimowy. Guma jest niestety letnia więc przyczepność na dużym mrozie niewiele większa od opon letnich. Szczerze mówiąc nie rozumiem osób, które wydają forsę na jakieś pierdoły do samochodu a nie kupią porządnych opon
madź - 16-10-2014, 18:01
Porządne opony trafiają do porządnego auta. Yaris jest po prostu autkiem, które ma się przemieszczać z pkt A do pkt B w mieście. Przekonamy się na własnej skórze na co stać opony bieżnikowane.
Galancior94 - 16-10-2014, 18:47
madź napisał/a: | Przekonamy się na własnej skórze na co stać opony bieżnikowane. |
Obyście się tylko dosłownie nie przekonali na co stać takie oponki Yaris chyba nie należy do zbyt bezpiecznych aut, więc wolałbym nie ryzykować
kaczka81s - 17-10-2014, 22:55
Nie przesadzajcie i nie straszcie, sla napisał/a: | ma tylko bieżnik zimowy. Guma jest niestety letnia |
nie prawda, jeździłem sam na co prawda na Profilach i guma jest zimowa, jeździłem i po autostradzie i nic się nie działo. Znam trochę osób, które jeździło na Mark Gumach i je sobie chwalą.
madź, daj znać jak spadnie śnieg, albo jakiś mrozik będzie jak jeżdżą.
Czasami nie ma co przepłacać.
sla - 18-10-2014, 01:00
Żywotność ogumienia to maksymalnie 5 lat. Z upływem każdego kolejnego roku właściwości gumy zmieniają się na niekorzyść, a wraz nimi właściwości jezdne wykonanych z niej opon.W oponach bieżnikowanych nie wiemy jak stare są to opony Nie warto oszczędzać na bezpieczeństwie.
madź - 18-10-2014, 12:58
sla napisał/a: | W oponach bieżnikowanych nie wiemy jak stare są to opony |
W Profilach opona może mieć maksymalnie 3 lata. Tyle wiem.
MarkGum to firma konkurująca z Profilem o miano najlepszej w branży, więc powinno być podobnie...
inq - 18-10-2014, 14:25
Ile wyszedł komplet tych opon?
|
|
|