To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Drgania kierownicy powyzej 100km/h

mkm - 03-03-2017, 04:37

b@rto napisał/a:
Ja wiem, że to brzmi "jak u Wieśka w stodole" - bo i trochę to takie jest.

Kto Ci takich bzdur naopowiadał? Jaka stodoła?
Jak przegrzejesz hamulce to do podstawowych czynności należy przeszlifowanie klocków, żeby usunąć spieczoną warstwę z powierzchni i przywrócenie im właściwych parametrów pracy...
Drugą podstawą z "elementarza" jest wymiana płynu hamulcowego...

Przegrzać hamulce można nie tylko hamując z 200 do 0, ale także przez niewłaściwy dobór twardości klocka do tarczy i warto o tym pamiętać.

Hugo - 03-03-2017, 08:13

Jak już musicie szlifować klocki papierem ściernym to róbcie to kładąc arkusz papieru na np. szybę. Będzie równo zeszlifowany.
piotras78 - 04-03-2017, 13:41

Cytat:
Jak już musicie szlifować klocki papierem ściernym to róbcie to kładąc arkusz papieru na np. szybę. Będzie równo zeszlifowany.

Wystarczy cokolwiek co będzie mniej więcej równe. I tak działając taką techniką nie wyszlifujesz równo klocka.

mkm - 05-03-2017, 10:36

Nie ma potrzeby dokładnego szlifowania klocków :wink:
Warstwa do usunięcia jest cieniutka - wystarczy "porysować/zmatowić" papierem powierzchnię i gotowe :wink:

BTTOS - 12-03-2017, 21:13

b@rto napisał/a:
Kolego BTTOS - kup piasty ze szrotu, poszukaj tylko takiej aukcji gdzie masz gwarancję rozruchową. Wichrowanie tarcz to jeden z syndromów krzywej piasty, ja też bym na nią stawiał.
Przy następnej wymianie - jeśli chcesz nieco "uciąć" koszty (przy założeniu, że tarcze są lekko zwichrowane) - zanieś do tokarza, zabieli (zdejmie kilka milimetrów metalu), klocki przetrzyj papierem, żeby w miarę wyrównać. Ja wiem, że to brzmi "jak u Wieśka w stodole" - bo i trochę to takie jest, ale działa.

Cena piasty w ASO 530 zł. Znalazłem jakąś w dobrym stanie na szrocie. Za namową mechanika wszystko zrobiliśmy tak jak w opisie. Na razie działa. Będę obserwował czy załatwiło to temat.