Nasze Miśki - Powrót do przeszłości EA3W AT 2001
mouseman - 04-11-2014, 17:09
inq napisał/a: | Coś z tym spalaniem nie tak jest, ale to nie mam pomysłu już. Podpowiadali mi, że zapchany kat może być, ale przy tym przebiegu to nie bardzo jakoś |
jako że w rodzince GDI trzy, to troszkę się zęby na tym już zjadło. Przy zakupie GDI to obowiązkowo czyszczenie dolotu + kanałów zaworowych oraz zatkanie EGR. Po całej operacji wstrzykujemy w dolot preparat do czyszczenia zaworów Wurta. Całą operacje można połączyć z wymianą rozrządu dobrze jest przy tym wymienić uszczelniacze zaworowe co by mniej dymku puszczał.
Gdiki po powyższej operacji spisują się znakomicie .
inq - 05-11-2014, 16:35
mouseman, dzięki wielkie za rady, będziemy działać w takim razie.
Wczoraj wsadziłem w lampki w podsufitce handmade LEDy i okazało się, że nie działa manualne włączanie podświetlenia zarówno z przodu jak i w bagażniku. Przy otwartych drzwiach świeci normalnie. Może to być powiązane z zapalniczką bo tam też nie ma prądu? Bezpieczniki są ok.
inq - 12-11-2014, 12:08
Aktualizejszyn...
Dziś rano obudził mnie rano pan kurier z paczuszką:
W poniedziałek montaż.
Podświetlenie wróciło do normy i jest wszystko ok. Zaraz po kurierze listonosz przyniósł przejściówkę do radia i zaraz włożymy nowe radyjko.
Martwi mnie nadal wysokie spalanie, jakoś tak też dziwnie przyspiesza i mam wrażenie jakby hamulce trzymały czy coś . Pożyjemy zobaczymy.
drexvs - 12-11-2014, 18:24
Też ostatnio takie coś przeżyłem ! Strach w oczach już miałem co się znowu dzieje. Okazało się, że jakość paliwa na tej stacji co tankowałem dwa razy pod rząd jest znikoma i galant nie chciał przyśpieszać a przy tym palił tą ''wodę'' jak smok. Zmień stacji i paliwo, może pomoże
inq - 19-11-2014, 20:43
drexvs, stacje zmieniałem już. Był Orlen, Auchan i Shell vel Neste. Nic się nie zmieniło
Dzisiaj odebrałem auto po wymianie rozrządu. Można w końcu będzie przeczyścić wydech na ekspresówce
Z gratów to włożone zostały:
pas rozrządu Sun
-pas balansowy Sun
-rolka NTN
-rolka MRK
-napinacz pasa balansowego NTN
-pompa wody Aisin
Napinacz hydrauliczny został sprawdzony i jest ok. Z oględzin "na oko" to tylko jedna rolka trochę szurała, reszta wyglądała nieźle. Przy okazji zalałem nowy płyn chłodniczy i wymieniłem oba paski osprzętu. Z braku czasu wziąłem Gates bo jedynie one były na miejscu.
jareckiente - 19-11-2014, 21:36
mouseman napisał/a: | inq napisał/a: | Coś z tym spalaniem nie tak jest, ale to nie mam pomysłu już. Podpowiadali mi, że zapchany kat może być, ale przy tym przebiegu to nie bardzo jakoś |
jako że w rodzince GDI trzy, to troszkę się zęby na tym już zjadło. Przy zakupie GDI to obowiązkowo czyszczenie dolotu + kanałów zaworowych oraz zatkanie EGR. Po całej operacji wstrzykujemy w dolot preparat do czyszczenia zaworów Wurta. Całą operacje można połączyć z wymianą rozrządu dobrze jest przy tym wymienić uszczelniacze zaworowe co by mniej dymku puszczał.
Gdiki po powyższej operacji spisują się znakomicie . |
I z tematu Cezare'a:
[quote="cezare"]odślepiłem EGR
efekt :
mniej pali jakieś 10-15%
gładsza jazda w zakresie obrotów 1-3k rpm
pieknie świeci ECO GDI
czyli same plusy .. raz do roku zamierzam czyścić EGR i przepustnicę - opłaca się..
konkluzja co do EGR + GDI.. jak ktoś ma dużo kasy - tu jest książka.
LINK
W skrócie - nie dostarczamy silnikowi poprawnego składu mieszanki, mamy 2 serwomechanizmy - EGR + Przepustnica ... gdy wciskasz gaz na 50% - ECU by spełnić Twoje żądanie otwiera np przepustnicę 80% i EGR 20% by suma objętości gazów była 100%. to już nam mówi że silnik z zaślepionym EGR'em (GDI) będzie miał na dzień dobry spapraną mieszankę.. - zbyt ubogą.. a jakie są tego konsekwencje - każdy już wie.
Nie wydaje mi sie zeby zaslepienie EGR bylo dobrym rozwiazaniem.
Pozdrawiam
inq - 19-11-2014, 22:20
Na początek ja muszę przede wszystkim tam zajrzeć i zobaczyć co tam się dzieje. Wydaje mi się, że EGR mam odblokowany, ale pewnie trzeba by wyczyścić. Jak to nie pomoże będę myślał co dalej...
Wcześniej nie myślałem o tym, ale katalizator jakoś dziwnie się zachowuje mimo wszystko. Nawet po krótkiej i spokojnej jeździe mocno pyka, a w V6 jakiekolwiek dźwięki wydawał dopiero jak się go przekręciło mocniej.
mouseman - 20-11-2014, 07:58
jareckiente napisał/a: | W skrócie - nie dostarczamy silnikowi poprawnego składu mieszanki, mamy 2 serwomechanizmy - EGR + Przepustnica ... gdy wciskasz gaz na 50% - ECU by spełnić Twoje żądanie otwiera np przepustnicę 80% i EGR 20% by suma objętości gazów była 100%. to już nam mówi że silnik z zaślepionym EGR'em (GDI) będzie miał na dzień dobry spapraną mieszankę.. - zbyt ubogą.. a jakie są tego konsekwencje - każdy już wie.
|
Może i z teorii jest w tym sporo racji lecz doświadczenie pokazuje co innego:
- próba odłączenia zaworu EGR poprzez wtyczkę nawet nie wywiera żadnego wrażenia na ECU, dziwnie bo w teorii dużo od niego zależy. Zastanawiam się czy sam fakt uszkodzenia zaworu komputer może wykryć? Nie słyszałem o błędzie EGR w GDI.
- wyczyściłem EGR i przepustnicę pozostawiając EGR otwarty, po 3000 km byłem przerażony jak brudna jest przepustnica.
- nie znam przypadku auta z silnikiem GDI co by po zaślepieniu EGR wystąpiły jakiekolwiek konsekwencje.
radek79 - 20-11-2014, 11:19
mouseman napisał/a: | nie znam przypadku auta z silnikiem GDI co by po zaślepieniu EGR wystąpiły jakiekolwiek konsekwencje. |
mogę to potwierdzić żadnej różnicy
inq - 12-06-2015, 13:41
Od listopada upłynęło trochę czasu i trochę się działo. W sumie większość rzeczy to średnio pozytywne sytuacje, ale po kolei. Po wymianie rozrządu nic nie wymagało ingerencji mechanika (oprócz spalania) więc spokojnie sobie jeździłem. Wszystko było dobrze do 18 grudnia kiedy to po powrocie z zakupów w Biedronce znalazłem taką sytuację:
Wgnieciony błotnik i zarysowany zderzak - śladów sprawcy brak. W koło jest kilka kamer prywatnych - te sprawdziłem sam - nic nie było widać. Miejską kamerę sprawdzała policja i sprawcy nie stwierdzono.
W styczniu jakoś jechałem na egzamin i na parkingu pod domem wjechał we mnie pijany sąsiad (2,16 promila) - szkody niewielkie w sumie bo prędkość niewielka była, ale zderzak w kolejnym miejscu zarysowany. Kasę z UFG dostałem dopiero w ten wtorek, ale w sumie nieźle zapłacili bo 369 zł - kwotę pomniejszono o 50% ze względu na uszkodzenie z pod Biedronki.
Luty na szczęście przebiegł bez większych przygód, ale w marcu jak w garncu. Kolejne parkowanie pod wielkim sklepem i kolejny bonus:
Tym razem kamery w ogóle nie obejmowały tego terenu więc Wydaje się, że uda się to na gorąco wypchać, ale malować będzie trzeba :/
Na szczęście więcej złych wieści nie było, a nawet kilka pozytywnych.
W międzyczasie na felgi wpadły nowiutkie zimowe Fulda Kristall Montero 3, nowe klocki Kashiyama na przód. Jako, że Galant miał iść na sprzedaż nie kupowałem letnich, ale że przez 3-4 tygodnie nie było zainteresowania to dziś dojechały Hankooki Kinergy eco 425.
Walka z dużym spalaniem też wygrana. Wystarczyło zalać kilka razy psiuwaxem do czyszczenia wtrysków i spalanie spadło z ponad 14 do 10-12 w mieście. Na dniach będę jeszcze chciał wymienić filtr paliwa i wyjąć i wypłukać bak. Czym można wypłukać syf ze zbiornika żeby szkód nie narobić?
Jakoś 2-3 tygodnie temu Galant był obiektem badawczym da studentów na stacji kontroli pojazdów. Diagności stwierdzili, że samochód niedawno sprowadzony bo zawieszenie w "zachodnio drogowym" stanie , silnik suchy, skrzynia sucha. Żadnych uwag - delikatnie za niskie siły hamowania, ale płyn hamulcowy ma pewnie z 300 lat, tarcze jednak też chyba trzeba będzie wymienić.
http://www.fotosik.pl/pok...d78d94f849.html
Po decyzji o rezygnacji ze sprzedaży zacząłem przywracać Galanta do przyzwoitości. Błotnik do wymiany znalazłem u Hugo (kilka innych gadżetów też), ale pozostała kwestia zderzaków. Jedno nadkole też już koniecznie do roboty. Ogólnie to pracy i $$ trochę poleci, ale to kosmetyka raczej. Mechanicznie samochód jest jak najbardziej w porządku.
eremita - 12-06-2015, 14:13
inq napisał/a: | Walka z dużym spalaniem też wygrana. Wystarczyło zalać kilka razy psiuwaxem do czyszczenia wtrysków i spalanie spadło z ponad 14 do 10-12 w mieście. |
A co lałeś? Jakiś konkretny preparat?
inq napisał/a: | Czym można wypłukać syf ze zbiornika żeby szkód nie narobić? |
Z tego co wiem to najlepsza jest to czym się go zalewa czyli PB
Wlewa się trochę miesza wylewa i tak do momentu jak nie będzie wypływać czysta PB
inq - 12-06-2015, 17:38
Wlałem kilka STP do czyszczenia wtrysków i jeszcze dwa jakieś uszlachetniacze, ale nazwy nie pamiętam. eremita napisał/a: | Z tego co wiem to najlepsza jest to czym się go zalewa czyli PB
Wlewa się trochę miesza wylewa i tak do momentu jak nie będzie wypływać czysta PB |
W sumie sensowne Tylko gorzej jak jakiś muł będzie czy coś.
mjsystem - 12-06-2015, 18:06
inq napisał/a: | Tym razem kamery w ogóle nie obejmowały tego terenu więc |
...więc teraz patrz i parkuj tam, gdzie są
robertdg - 12-06-2015, 21:34
Zbieżnośc tylnej osi do poprawy im szybciej tym lepiej
inq - 12-06-2015, 22:54
robertdg, diagności nie mieli uwag. Która wartość jest do poprawy?
mjsystem napisał/a: | ...więc teraz patrz i parkuj tam, gdzie są |
Za pierwszym razem nie pomogło Staram się parkować z daleka od innych aut teraz.
|
|
|