[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z ogrzewaniem
Arczi89 - 03-12-2014, 09:34
Tylko i wyłącznie dla czujnika. Fabrycznie nie przewidzieli wentylatora. W kostce są 2 przewody dla czujnika tylko.
Fenio - 05-12-2014, 22:07
Arczi89 napisał/a: | W rezultacie jeżeli wieje szybko to na czujniku jest niższa temperatura (chodzi go pęd powietrza ). | Pęd powietrza nie chłodzi poniżej temperatury powietrza. Powietrze które ma 20C nawet przy prędkości 300km/h nadal będzie miało 20C. Taka jest fizyka.
jazy1 - 08-12-2014, 10:07 Temat postu: [CY8A 2.0DID] Awaria ogrzewania No i stało się.Po 6 latach pierwsza poważna usterka.Ogrzewanie grzeje na maxa niezależnie od położenia pokrętła regulacji.Jedynie na zerze jest niewielka różnica .Stawiam na nagrzewnice. Czy warto samemu się w to bawić i jak ewentualnie to sprawdzić?
Może jakieś inne pomysły?
Klimatyzacja też słabo chłodzi ,ale według mnie jest to skutek usterki ogrzewania.
mjsystem - 08-12-2014, 12:35
A nie sterowanie? Uszkodzona nagrzewnica raczej nie grzeje wcale. Czasem nie padły silniczki od sterowania lub czujnik temperatury w kabinie?
jazy1 - 08-12-2014, 14:16
mjsystem napisał/a: | A nie sterowanie? Uszkodzona nagrzewnica raczej nie grzeje wcale. Czasem nie padły silniczki od sterowania lub czujnik temperatury w kabinie? |
A jak to skontrololwać? Podpięcie do komputera?
Gdzie jest fizycznie czujnik temperatury i do czego podpięty?
mjsystem - 08-12-2014, 20:02
jazy1 napisał/a: | Gdzie jest fizycznie czujnik temperatury i do czego podpięty? | Czujnik jest na desce tam, gdzie wsadzasz kluczyk. Taki otwór widać. Podpięty do komputera sterującego. Sam tego nie zdiagnozujesz.
jazy1 napisał/a: | Podpięcie do komputera? | Raczej tak. Spróbuj umówić się z warsztatem MitsuManiaków na Bródnie. Mają do tego odpowiednie sprzęty.
tutoslaw - 09-12-2014, 08:31
W oplu przy nagrzewnicy był zaworek/silniczek (tu zapewne jest tak samo), który sterował ilością płynu wpuszczanego do nagrzewnicy. Zepsuł mi się w pozycji zamkniętej, a była to zima, więc dobrze to zapamiętałem
Żeby się tam dostać musiałem pół auta rozebrać, wyjąć nagrzewnicę, wymienić zaworek i uszczelki.
Możliwe, że tu jest podobnie, tylko zablokowało Ci się w pozycji całkowicie otwartej.
lordzul - 20-03-2015, 12:48 Temat postu: [CY3A 1.8] Kostnica czyli zimno w nogi tylnich pasażerów Witajcie,
Czy w waszych miśkach też jest taki problem?
Mam tą niby automatyczna klime ustawiam max stopni i za kierownicą rozpływam się z upału jednak żona która siedzi na tylnym siedzeniu narzeka na to że jej strasznie wieje po nogach...
Da się to jakoś rozwiązać? W poprzednim aucie też miałem ten problem i była to "przypadłość" tamtego samochodu. Tutaj myślałem że będzie ok.
Poradźcie coś poza kocem i przerzuceniem żonki na przednie siedzenie
Pozdr.
LZ
dr2ke - 20-03-2015, 14:00
To jest miejsce dla teściowej
Nie bardzo Ci pomogę, ale mogę tylko dodać, że w moim Lancerku takiego zjawiska nie zaobserwowałem. A wręcz przeciwnie, kiedyś położyłem torbę z tyłu i jej zawartość się nawet nagrzała, więc dmuchało ciepło
Zimą najczęściej jeździłem tak:
nawiew na szybę plus nogi, temperatura jakieś 25-26 stopni, siła nawiewu w połowie albo tuż za. Oczywiście rano trzeba było dać na full żeby szyby puściły itd., ale później już jazda z takimi ustawieniami jak opisałem wcześniej.
lordzul - 20-03-2015, 19:12
Tylko że jak wiozłem teściową to nie marudziła ;] Co prawda troche się poobijała w bagażniku ale to przez gaśnicę bo nie mam pomysłu gdzie ją przyczepić w środku
A tak na poważnie to musze chyba się dobrać to tego wwiewu powietrza na tył bo naprawde jakas masakra jest ;/
Też ustawiam jak ty ale kończy się tym ze ja sie rozpuszczam a zona marudzi ;/
RalfPi - 20-03-2015, 19:22
lordzul napisał/a: | Co prawda troche się poobijała w bagażniku ale to przez gaśnicę bo nie mam pomysłu gdzie ją przyczepić w środku
|
Może musisz pokombinować z pokrętłem od kierunku nawiewu ?? Próbowałeś różnych ustawień?
lordzul - 20-03-2015, 19:29
RalfPi napisał/a: | lordzul napisał/a: | Co prawda troche się poobijała w bagażniku ale to przez gaśnicę bo nie mam pomysłu gdzie ją przyczepić w środku
|
Może musisz pokombinować z pokrętłem od kierunku nawiewu ?? Próbowałeś różnych ustawień? |
Oj próbowałem chyba wszystkiego.
Jedyne ustawienie które jakotako działa to nadmuch na same nogi i max temperatura. Tylko po paru chwilach zaczyna mi parowac przednia szyba i jak przepinam nogi+szyba to znowu zaczyna wiac chlodne powietrze...
Niby powinno to działać bez problemu.. Pewnie skonczy się tym że jak sie zrobi troche cieplej to zobacze jak ten nawiew jest tam skonstruowany bo jak bylem na kanale samochodem to dziury w podłodze nie widziałem
Trik - 21-03-2015, 16:49
To taki dziwny pomysł Mitsubishi z tą klimą.
Tylko nawiew na nogi da ciepło w tym kierunku. W innym przypadku najczęściej jest tak, że dołem idzie zimne powietrze górą ciepłe, ta cała masa miesza się wewnątrz aby osiągnąć zadaną temperaturę. To jest odczytywane przez czujnik umieszczony przy prawy kolanie kierowcy. Najlepsze jest to, że gdy zostanie osiągnięta temperatura zadana + co nie co od użytkowników, to po jakimś czasie system zaczyna ją obniżać poprzez schładzanie. I tak wkoło Macieju. Trochę jest w instrukcji na ten temat. W dziale Outlandera są wpisy jak zmodyfikować czujnik przy kolanie, tylko po to żeby histereza była płynniejsza a rozbieżności temperatur trochę bardziej akceptowalne.
silent22 - 02-03-2016, 14:08 Temat postu: [CY3A 1.8] Lancer nie grzeje na postoju oraz problem z hamul Witam
Mam problem z moim Lancerkiem, jak jadę wszystko jest ok, ale jak stoję z włączonym silnikiem to z nawiewów leci zimne powietrze, drugi problem żeby nie zakładać nowego tematu to jak ruszam samochodem i nacisnę hamulec to wydobywa się taki dziwny dźwięk jakby się jakiś brud dostał i coś tarło, po kilku chwilach jazdy hamulce już nie wydają tego dźwięku.
Z góry dziękuje za pomoc.
mkm - 02-03-2016, 14:11
silent22, nie mieszaj tematów - hamulce są opisane w kilku tematach.
Co do ogrzewania - sprawdź poziom płynu chłodniczego.
|
|
|