To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Poszukiwania i wymiana silnika 4G63

mkm - 21-12-2014, 15:30

Dokładnie, bo ten wróży kłopoty.
degie napisał/a:
Tylko po to, żeby sprawdzić ten silnik pod kątem palenia oleju.

:?:
degie napisał/a:
2-3 dni pracy, bo niestety nie montował nigdy silnika mitsubishi.

To niech zacznie pierogi kleić.
Jeden dzień zajęła przekładka silnika wraz ze skrzynią, instalacją elektryczną, przekładką głowicy, a nie tak jak u Ciebie.
"Mechanik" do zmiany i to im szybciej tym lepiej.

Na silniku nie masz tabliczki, a co to za silnik masz zakodowane w numerze wybitym na bloku (tam gdzie Ci wskazywali koledzy)

degie - 21-12-2014, 17:15

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=90309

Tak, tak, wszyscy macie świetnych mechaników, ale widocznie nie ma takich w kujawsko-pomorskim.

Hmm może trochę źle napisałem. Silnik załatwia mi ktoś z rodziny. On ma zakład w Niemczech, handluje częściami, między innymi na ebay'u. U niego pracuje mechanik, który mi ten silnik przywiezie. Więc ja mu zawiozę Lancera, żeby mi ten silnik wstawił. Bo lepszy mechanik ten niż inny. I tak, żaden nie zmieniał silnika w lancerze. Więc każdy będzie się uczył.

mkm - 21-12-2014, 18:11

degie napisał/a:
I tak, żaden nie zmieniał silnika w lancerze. Więc każdy będzie się uczył.

To tak jakbys miał prawo jazdy i chcąc przejechać się autem innej marki za każdym razem się uczył - podstawy mechanik musi mieć, a Twój przypadek to podstawa - dla fachowca zero trudności.
Rób jak uważasz - Twoje auto i Twoje przyszłe ewentualne kłopoty.

Natomiast szczerze napiszę Ci, że nie oddodałbym auta do kogoś kto ma się na moim przykładzie uczyć i który szuka innej misy, żeby sprawdzić go "pod kątem palenia" :mrgreen:

Misiek :) - 21-12-2014, 18:53

Wymiana silnika porównując trabanta i i Mercedes W212 może sprawiać kłopot...
Ale Lancer nie odbiega mechanicznie od innych aut popularnych w PL z lat 2000-2008
Ja bym nie dał auta na naprawę (tym bardziej poważniejszą) kto nie zna tematu i auta.
Jak jadę naprawić tłumik, to nie robię tego u wulkanizatora...(dotyczy wyspecjalizowanych monotematycznych serwisów)
Szukaj kogoś, kto się zna na autach, żeby nie popsuł przypadkiem niczego. Jak się nie zna to są możliwości błędnego połączenia elektryki czy innych podzespołów... lub niepodłączenia.

degie - 21-12-2014, 19:28

Szukam już ponad miesiąc. Naprawdę. A ten post co podałem link też nie jest od wczoraj. Jakby ktoś znał mechanika dobrego to by mi chyba to napisał. I nie szukam w 100tys Grudziądzu tylko też w Bydgoszczy, i okolicach Grudziądza. Ten mechanik co mi go ma zrobić, może potrzebuje 2-3 dni bo będzie sam robił, bo zrobi to u siebie w garażu, nie wiem. Nie będzie przecież zawoził Lancera do Niemiec. Więc nie znam mechanika, który powie: tak, to dla mnie nie jest pierwszy raz.
Co do tej miski olejowej, nie wiem, szef (ten właściciel zakładu, z rodziny) chciał sprawdzić ten silnik jakoś. Jemu naprawdę zależy na tym żeby silnik był oki.

mkm - 21-12-2014, 19:42

degie, jak już obrabiamy twojego mechanika... :wink:
Ile Cie wyniesie całość (zakup/wymiana itp)
Co dodatkowo będzie robił - tylko wymienia czy jakiś serwis zakupionego silnika planuje?
Poproś kogos (albo zobacz na swoim starym silniku w jakim stanie masz korki w bloku (takie kółka wbite), bo na tych fotach są dość dziwnie podrdzewiałe (nie wiem może "ten typ tak ma"), ale jest opcja, że silnik leżał "pod chmurką".

degie - 21-12-2014, 20:24

mkm napisał/a:
(nie wiem może "ten typ tak ma")

Tak właśnie jest z silnikiem do Lancera.

Za silnik utargowałem 800euro. Silnik z Niemiec przywiezie ten mechanik, bo wraca na święta do PL. Około 1000 zł za zrobienie weźmie, ale powiedział, że nie wie, czy wszystko się da przenieść ze starego, czy trzeba coś kupić itd. Myślę że rozrząd trzeba wymienić, choć wymieniałem rok temu. Ale samochód nie jest u mnie w garażu, tylko u innego mechanika, który mi 2 miesiąc szuka bez skutku silnika. Więc nie sprawdzę. Wierze, że silnik jest ok, a trochę stału jakiegoś Niemca. Też się nie znam, ale co zrobić. Ktoś chce kupić lancerka?:P

mjsystem - 21-12-2014, 20:34

Nie chce mi się wierzyć, że w Grudziądzu nie ma dobrego mechanika. W samej Grupie i okolicach jest mnóstwo szrotów. Ja tam teraz nikogo nie pamiętam, ale jak mieszkałem w Grudziądzu, to nie było problemów z mechanikami. Inna rzecz, że tam królują folcwageny i inne ople... :wink:
degie - 21-12-2014, 22:14

mjsystem, gdyby był, to chyba by ktoś podał jakiś namiar ? Czy po prostu to forum jest tylko po, to żeby pokazywać sobie jaki się ma samochód :) ? Nie chce mi się wierzyć :)

Na szrotach nie ma nic do lancerów. Hurtownie w Grudziądzu też nic nie mają części. Wszystko się sprowadza.

mjsystem - 22-12-2014, 10:24

degie napisał/a:
Hurtownie w Grudziądzu też nic nie mają części
Bo mówię, że tam tylko folcwageny :lol:
degie napisał/a:
Czy po prostu to forum jest tylko po, to żeby pokazywać sobie jaki się ma samochód
Nie ma tu raczej ludzi z Twoich okolic. Stąd problem. Spytaj na PW kolegę atsar , jest długo na forum a mieszka koło Ciebie. Może coś wie na temat dobrego mechanika a tu po prostu nie zagląda?
Misiek :) - 22-12-2014, 11:53

popytaj na fejsie, poszukaj w innych klubach/forach.... jak ktoś jest polecany do hond czy toyot, to Miśkiem też sę zajmie...
degie - 23-12-2014, 15:42

Problem to jest taki, że Grudziądz to nie moje okolice. W sumie mało ludzi tu znam, a mechaników wcale. Tylko tu mieszkam i pracuję :)
Zmieniłem zdanie i Lancera naprawię tu: http://www.autoservice.dekarczyk.pl/
Mam nadzieję, że podołają. Chcą 600zł, to może im nie zajmie to 3 dni :)

aduko - 15-07-2015, 17:12

----/wątek przyklejony z innego tematu

Nie, przy okazji wymiany silnika :)

krzychu - 15-07-2015, 21:05

Eeee, ale co Wy macie z tymi wymianami silnika?
aduko - 15-07-2015, 21:11

Niestety wymiana dalej na 2.0, nic ciekawego :)