Dom/garaż/ogród - Koszty utrzymania domu
KsiadzRobak - 02-01-2015, 21:25
gulgulq napisał/a: | trzeba jeszcze miedzy blachę dachową a koszową dołożyć dodatkowa uszczelkę - wtedy będzie trzymało |
słusznie - wiatr może wciskać wodę pod opierzenia, uszczelka załatwi sprawę
Marcino - 04-01-2015, 22:09
gulgulq napisał/a: | wiem,
ale skoro mu woda gdzieś podchodzi w koszu (dziwne) to trzeba jeszcze miedzy blachę dachową a koszową dołożyć dodatkowa uszczelkę - wtedy będzie trzymało |
To jest taki klin z gąbki z taśmą samoprzylepną wsuwany pod blachę i na kosz.
czsami jak śniegu nadmucha to wtedy cieknie, trzeba uważac czy snieg też nie zalega w koszu tamując ujście wpdu która przelewa się za kosz....
KsiadzRobak - 05-01-2015, 07:56
RalfPi napisał/a: | przecież wkręt ma być w coś wkręcony (w celach łączeniowych), a jak gościu się minął z belką(?) | jak to belką? - nie ma deskowania? pod blachę? - wg mnie to karygodny błąd, wystarczyło dać chociaż OSB albo te nowe płyty co się teraz zamiast ciężkich OSB stosuje (V1 czy jakoś tak)
Marcino, kosz powinien być na końcach podgięty - właśnie w celu tamowania spływu za niego
Marcino - 05-01-2015, 09:11
KsiadzRobak napisał/a: | RalfPi napisał/a:
przecież wkręt ma być w coś wkręcony (w celach łączeniowych), a jak gościu się minął z belką(?)
jak to belką? - nie ma deskowania? pod blachę? - wg mnie to karygodny błąd, wystarczyło dać chociaż OSB albo te nowe płyty co się teraz zamiast ciężkich OSB stosuje (V1 czy jakoś tak) |
przynajmniej w koszu powinny byc podbite deski tak jak idą kontrłaty...
gulgulq - 14-01-2015, 07:31
następny rok już tak chyba tanio nie będzie
od lutego wzrost opłaty śmieciowej z 14 zł na 24 zł - podwyżka o 71%
RalfPi - 14-01-2015, 08:07
dachu sam nie robiłem nigdy, więc dla mnie kontrłaty, łaty, belki, kalenica i coś tam jeszcze, mało się różnią.. To jest chyba kontrłata, ale już dokładnie nie pamiętam samej konstrukcji.
Zrobię kiedyś fotkę tego dachu, to pokażę w czym rzecz.
PS Taka zima jak w tym roku, to może być, szkoda, że w okresie świątecznym nie sypnęło i nie było chłodu.
PS 2 Dodatkowym "kosztem" związanym z mieszkaniem w bloku.. jest dziadowski zarządca
KsiadzRobak - 14-01-2015, 08:15
RalfPi napisał/a: | chyba kontrłata | jest nabijana na krokwie (lub deski jeśli są), najczęściej ma wymiar 4x5 cm
Marcino - 14-01-2015, 08:25
KsiadzRobak napisał/a: | RalfPi napisał/a: | chyba kontrłata | jest nabijana na krokwie (lub deski jeśli są), najczęściej ma wymiar 4x5 cm |
Kontrłata idzie pod łate, czyli jest nabijana wzdłuż krokwi lub na deskowaniu ale w dół. Ma za zadanie zrobić szczelinę wentylacyjną, naczesciej jest na 2.5cm gruba. Na nią przychodzą włąsnie łaty (4x5) pod dachówkę lub blachę.
eremita - 14-01-2015, 09:56
RalfPi napisał/a: | PS 2 Dodatkowym "kosztem" związanym z mieszkaniem w bloku.. jest dziadowski zarządca |
I sąsiedzi którzy nie patrzą jak otwierają drzwi i obijają twój samochód
Kiedyś jeszcze bym doliczył parking strzeżony ale teraz nie mam nigdzie blisko i muszę szukać miejsca i się denerwować jak będzie wyglądał samochód po powrocie Ale to minus blokowisk
Anonymous - 18-01-2015, 23:02
dopiero co wybudowałem dom, i koszty jak kolega wyżej napisał są realne nawet bardzo wszystko też zależy od ilości mieszkanców i polozenia domu
krzys78 - 19-01-2015, 01:36
Nigdy się nie zastanawiałem, ale jak zobaczyłem temat to zaciekawiło mnie to. Wszedłem więc na konto i policzyłem cały ubiegły rok. Domek nowy w zabudowie szeregowej, garaż w bryle. 117 m2 użytkowej, po podłogach 143m2. Ściany keramzyt 24cm + styropian 12cm. Ogrzewanie i ciepła woda z kotłą kondensacyjnego dwufunkcyjnego. 4 osoby czyli ja i 3 sztuki kobiet (żona oraz dwie córki 18 i 20 lat) więc prostownice i suszarki praktycznie nie wyłączane Nie będę się rozpisywał więc lecimy:
Gaz - 3110 pln
Prąd - 1688 pln
Woda i ścieki - 1240 pln
Śmieci - 588 pln
Razem - 6626 pln dzieląc na 12 miesięcy daje 552,17 pln/miesiąc.
Do tego jeszcze te kilka stówek podatku, ale z tego co pamiętam to chyba coś około 200 pln/rok.
Nie mam jeszcze kominka, więc gdy będzie pewnie da się coś zaoszczędzić na gazie. Pare groszy tez pewnie zaoszczędzę gdy ocieplę poddasze.
Internety, telewizje swoją drogą.
Gdy mieliśmy 3 pokoje w bloku o powierzchni 63m2 większy czynsz płaciliśmy. Nie żałuję decyzji o sprzedaży mieszkania i kupienia segmentu w szeregowcu. Żona szczególnie sobie ceni poranną kawkę na tarasie w pogodne dni. Ja mam garaż a w nim prywatną lodówkę na piwko
Przyszła EDYTA i mówi:
Właśnie dostałem podatek do zapłacenia. Wiele się nie pomyliłem. Jest 195 pln/rok co daje nam 568,42 pln miesięcznie.
Kesz - 30-01-2015, 10:35
Zależnie od miejsca w Polsce, miasto wieś. Duzy drom bedzie droższy od małego, to nie okrycie Najdrożej wychodzi ogrzewanie domu i prąd.
Tomek - 30-01-2015, 10:48
Mnie najwięcej wychodzą ścieki (póki się nie podepnę do kanalizacji publicznej, a z tym też się tak ciągnie ...). Opróżnienie szamba 10 m3 kosztuje u nas 150-160 zł. A potrzeba z 8-10 razy w roku.
Kesz - 30-01-2015, 10:51
To fakt, może szybciej wykonasz oczyszczalnie przydomową.
Tomek - 30-01-2015, 10:56
Kesz napisał/a: | To fakt, może szybciej wykonasz oczyszczalnie przydomową. |
ale po co i gdzie?
po co, bo kanalizacja jest już gotowa w drodze głównej
mamy w osiedlu już gotową rurę zbiorczą, wykonaną na etapie budowy
wystarczy tylko przepiąć dom z szamba na rurę zbiorczą i rurę zbiorczą podłączyć do kanalizacji wiejskiej
i właśnie z tym ostatnim schodzi najdłużej, ale mam nadzieję, że w 2015 się w końcu uda
bardziej od kosztów wkurza mnie to, że trzeba pamiętać, zaglądać, dzwonić
|
|
|