Outlander I GEN Techniczne - Jaki rodzaj napędu ma Outlander.
krzychu - 28-03-2015, 09:36
qba1983 napisał/a: | już pisałem że zdarzyło mi się wpąść do "rowku" przednim prawym kołem |
Jeśli kręcił także tym przednim to możliwe, że jednak coś tam jest.... Może to być jakiś "blackbox" nieopisany w menualu....
Bo jakby tam nic nie było to by kręcił tylko tylnym...
staszq2 - 28-03-2015, 14:11
qba1983 napisał/a: | przednim prawym kołem, lewe tylne było nie dociążone i do tego było w błocie, oba kręciły się nie miłosiernie |
Czyli zawsze są napędzane koła po przekątnej? Bo tak można z wcześniejszych postów wywnioskować... A jesli tak to czy przednia oś "decyduje" tutaj o wyborze napędzania tylnego koła czy na odwrót?
krzychu - 28-03-2015, 16:40
staszq2 - nie po przekątnej. To nie ma nic do rzeczy. Jedynie ciężko sobie wyobrazić, że koła po jednej stronie samochodu są odciążone. Oczywiście po prostu któraś strona może być na lodzie, a druga na asfalcie... Wtedy zakręci kołami po jednej stronie.
qba1983 - 29-03-2015, 17:05
to że, u mnie brało po przekątnej to jest to przypadek, w sumie to logiczne bo tylny dyfer ma zwykły mechanizm różnicowy wiec kręciło by sie to które ma mniejszą przyczepność(niestety)
elektryk - 30-03-2015, 15:46
Z logiki by wynikało że skoro jest centralny mechanizm różnicowy to poślizg na jednym kole unieruchamia auto. Kiedyś zimą przez pomyłkę próbowałem ruszyć na ręcznym, przednie koła kręciły się na lodzie. Jeśli by był jakiś mechanizm blokujący podział na osie, to bym musiał go "ukręcić" żeby mieć taki objaw.
qba1983 - 30-03-2015, 22:12
hmm... mi się taka sztuka nie udała, jesteś pewny że żadne koło z tyłu się nie kręciło?
p.s. jest mechanizm roznicowy ale nie jest on stricte mechanizmem na tył.
są to dwa mechanizmy połączone(jeden od lewego koła, drugi od prawego. do prawegp jest podłączone zasilanie tylnej osi, a do lewego zasilanie ze skrzyni i silnika.
czym dłużej o tym myślę tym bardziej jest to dla mnie jasne, outek ma stały napęd na obie osie.
krzychu - 31-03-2015, 07:00
qba1983 napisał/a: | są to dwa mechanizmy połączone(jeden od lewego koła, drugi od prawego. do prawegp jest podłączone zasilanie tylnej osi, a do lewego zasilanie ze skrzyni i silnika. |
Nie. Już pisałem wyżej. To centralny i przedni spięty razem. Z tyłu masz trzeci.
qba1983 napisał/a: | czym dłużej o tym myślę tym bardziej jest to dla mnie jasne, outek ma stały napęd na obie osie. |
No dokładnie, stały tylko, że bez blokady lub czegoś co ograniczało by różną prędkość obrotową (coś w rodzaju LSD, torsena, ACD).
qba1983 - 31-03-2015, 12:33
krzychu napisał/a: | qba1983 napisał/a: | są to dwa mechanizmy połączone(jeden od lewego koła, drugi od prawego. do prawegp jest podłączone zasilanie tylnej osi, a do lewego zasilanie ze skrzyni i silnika. |
Nie. Już pisałem wyżej. To centralny i przedni spięty razem. Z tyłu masz trzeci.
. |
hmm. nie chce się kłócić, ale nie nazwał bym tego centralnym mechanizmem różnicowym, mechanizm jak go nazywasz centralnym jest od prawego koła, a lewy od lewego, połączenie obu w jednym układzie daje dopiero stricte mechanizm centralny.
powiem raz jeszcze, nie jest tak ze trasnfer który jest dołączany do skrzyni biegów(w odróżnieniu od 2WD) odpowiada tylko za przekazywanie momentu na tył(tak jak jest w innych napędach 4WD. do mechanizmu podłączony jest przecież prawe koło.
krzychu - 31-03-2015, 12:51
qba1983 - tego jakoś nie widać, ale przez jeden wałek w środku jest drugi do lewego koła idzie napęd przez środek centralnego dyferencjału (możliwe, że odwrotnie)....
elektryk - 31-03-2015, 21:53
Zgadzam się ze słowami kolegi krzychu, tam są rzeczywiście dwa wałki współosiowo, ale to by działało tak jak opisuje qba1983 bo są tylko dwa wałki współosiowo a nie trzy.
Jeśli centralny mechanizm różnicowy byłby w skrzyni to by oznaczało że lewa półoś przednia przechodzi przez skrzynię, i jednocześnie spotyka się z oddzielonym wałkiem do tylnego napędu i oddzielonym wałkiem do przedniego napędu (wszystkie idą do przekładni zwanej przez niektórych reduktorem, gdzie byłby przedni dyferencjał). Czyli w sumie trzy oddzielne wałki.
Jeśli centralny mechanizm różnicowy byłby w przekładni, to lewa półoś dochodzi tylko do skrzyni, jednocześnie nadal potrzebne są dwa oddzielne wałki, jeden do obracania mechanizmem różnicowym w przekładni, jeden do powrotu z centralnego do skrzyni, a trzeci do prawej półosi. Czyli w sumie trzy oddzielne wałki.
krzychu - 01-04-2015, 07:04
elektryk - trochę się temu jeszcze raz przyglądnąłem i tak. Ten obrazek co jest wyżej to przód samochodu ma z prawej na dole...
Tylko te linie zaznaczone na rysunku wprowadzają w błąd. Ten wałek 5 racze jest połączony z obudową 9.
Ja to widzę tak. Napęd wchodzi na koło 1 po lewej. Napędza obudowę 17. W środku jest mechanizm różnicowy. 13 to wyjście na transfer. 7 (po lewej) ->5 (wałek) -> 9 (obudowa prawa) to przekazanie napędu to przedniego mechanizmu różnicowego. Do 7 po prawej są podłaczone półosie przednie (lewa znaczy na rysunku lewa, bo normalnie to prawa przechodzi środkiem przez wałek 5). Tylko za chiny nie wiem po co to koło po prawej. Autor tego złożenia 2 mechanizmów chyba połączył centralny z przednim, ale z przednionapędówki (bo w menualu nie ma rozróżnienia). W 4WD tego koła po prawej chyba nie ma po prostu...? Albo jest pozostałością po wersji FWD....
elektryk - 01-04-2015, 08:47
Nie do końca widzę ten rysunek za mała rozdzielczość i nie mam pod ręką manuala.
krzychu napisał/a: | bo w menualu nie ma rozróżnienia | W manualu jest oddzielny wariant "rozdziału" do 2WD i oddzielny do 4WD. O ile dobrze pamiętam do 22A jest dla 2WD a 22B dla 4WD.
krzychu - 01-04-2015, 09:40
elektryk - ten obrazek jest jakoś lepiej wklejony stronę wcześniej:
http://forum.mitsumaniaki...1385281#1385281
Nie wiem jak to wkleić
elektryk - 01-04-2015, 16:11
Mnie to nie wygląda jakby ten wałek był połączony z obudową, nie do końca wiem co nazywasz obudową, ale to nie gra roli w tym momencie.
Ten wałek łączy jakby te małe zębatki wewnątrz mechanizmu różnicowe, a ten duży korpus mechanizmu różnicowego ma na sobie zębatkę to przekładni kątowej do tylnego mostu.
qba1983 - 03-04-2015, 00:01
krzychu napisał/a: | Ja to widzę tak. Napęd wchodzi na koło 1 po lewej. Napędza obudowę 17. W środku jest mechanizm różnicowy. 13 to wyjście na transfer. 7 (po lewej) ->5 (wałek) -> 9 (obudowa prawa) to przekazanie napędu to przedniego mechanizmu różnicowego. Do 7 po prawej są podłaczone półosie przednie (lewa znaczy na rysunku lewa, bo normalnie to prawa przechodzi środkiem przez wałek 5). Tylko za chiny nie wiem po co to koło po prawej. Autor tego złożenia 2 mechanizmów chyba połączył centralny z przednim, ale z przednionapędówki (bo w menualu nie ma rozróżnienia). W 4WD tego koła po prawej chyba nie ma po prostu...? Albo jest pozostałością po wersji FWD.... |
elektryk ma racje, wałek 5 łączy "satelity" dwóch mechanizmów różnicowych, nie samą obudowę(bo do obudowy dołączony jest koło napędu 1.)
nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale raz jeszcze wytłumaczę. patrząc od strony lewej dolnej obrazka. to mamy prawe przednie koło.
półoś prawego przedniego koła wchodzi w satelite nr [13] momet do koła prawego dochodzi przez satelity 11 od satelity [7] teraz w satelite [7] wchodzi ośka z wieloklinem nr[5]. tu konczy sie tzw reduktor/transfer. Obudowa 17 trzyma satelity 11 na miejscu i obraca sie z kołem zębatym nr 1 które to daje napęd na tył. wracając do ośki nr [5] wychodzi ona z transferu i wchodzi do prawej(na zdjecu lewa) satelity (mechanizmu różnicowego w skrzyni) nr 7(pokazuje to ta kreska czerwona) przez satelite nr 5 przechodzi na satelite 7 do której wchodzi półoś lewego koła. obudową oczywiście kręci się dlatego bo koło nr 1 jest podłączone do wałka atakującego (czyli przelożenie główne)
teraz nalezy wyobrazic sobie to w ruchu i wszytsko jest jasne. staly naped, w zakrętach redukcje obrotów poszczególnych kół, wychodzą na tych wszystkich satelitach plus tylny otwarty dyfer.
|
|
|