Nasze Miśki - Lancer GTi C68A mouseman
wyderka - 21-03-2015, 22:03
było użyć białej gąbki
mouseman - 22-03-2015, 22:44
mkm napisał/a: | a pisałem co trzeba zrobić - to nie... |
tak się składa że maska, która jest raczej do wymiany, była polem do testów rożnych środków polerskich jak i wosków. Praktycznie każdy ze środków powodował odzyskanie koloru, niestety benzyna ekstrakcyjna bardzo szybko ukazywała prawdę. FG500 wygrała konkurs i powolutku dotarliśmy do lakieru który po umyciu nie blednie.
Plus dla FG500 za fakt że nie uszkodziła żadnej krawędzi. Autko już nabrało prezencji.
Teraz czas na kwestie mechaniczno-elektryczne.
Co zostało odkryte:
problem z temperaturą silnika - ewidentnie wskazuje na uszkodzony termostat.
Ciekawa sprawa z CE. Akumulator, który był w autku wydawał się bardzo słabym. Praktycznie po 5-6 godzinach postoju auto nie kręciło. Postanowiłem odkopać swojego starego Boscha Silvera, który ze 3-4 dni trzymał bez problemu. Podładowałem, załadowałem do auta - pali. Zostawiłem auto na dwie godziny znowu zonk... Myśle nic, trzeba wyciągnąć z bordo Lanca nówke akumulator i po problemie. Dzisiaj w godzinach popołudniowych, próbuje odpalić znów to samo, jeden obrót rozrusznika i dead. Ostatni przypadek ewidentnie wskazuje na problemy z elektryką, a dokładnie z jednym bardzo ciekawie zainstalowanym pstryczkiem koło lewarka:
powoduje on następujące działanie, jak jest na wyłącz to CE wogóle się nie zapala i auto kręci lecz nie odpala. Przełączamy na włącz nagle zapala się CE, po chwili gaśnie i auto odpala bez problemu. Jeżeli zgaszę auto i zostawię ten pstryczek w pozycji OFF, wygląda na to że akumulator nie wyczerpuje się.
I tu do was pytanie po ciula Niemiec zamontował ten pstryczek mający coś wspólnego z CE oraz wysysaniem energii z akumulatora ?
zy to problemy z ECU ?
rosomak1983 - 23-03-2015, 00:19
mouseman napisał/a: | I tu do was pytanie po ciula Niemiec zamontował ten pstryczek |
zeby Polak nie ukradł
KsiadzRobak - 23-03-2015, 08:08
rosomak1983 napisał/a: | zeby Polak nie ukradł |
http://demotywatory.pl/44...jest-zlodziejem
mouseman - 23-03-2015, 19:13
rosomak1983 napisał/a: | Tył jakis dziwny. musisz go na gti przerobic koniecznie. |
Jestem w trakcie poszukiwań najlepiej oryginał z czerwoną listwą.
rosomak1983 napisał/a: | Felgi tez bym zmienił |
Bedą 16" z old Lancera, który niestety nie radzi sobie z tym rozmiarem ze względu na brak wspomagania.
rosomak1983 napisał/a: | zeby Polak nie ukradł |
Też tak na początku pomyślałem lecz nawet Niemiec by ten pstryczek przede wszystkim ukrył. Ewidentnie służy on do utrzymania akumulatora w dobrej kondycji. Pytanie co może być uszkodzone w aucie, że zrobił taką prowizorkę ?
Jak ktoś posiada zdrową najlepiej czerwona maskę do C5x lub C6x proszę o kontakt.
rosomak1983 - 23-03-2015, 23:17
mouseman napisał/a: | co może być uszkodzone w aucie, że zrobił taką prowizorkę ? |
miernik w rece i zmierzyc (na aku) ile a potem gdzie ssie te ampery.
mouseman - 25-03-2015, 14:54
Byłem dzisiaj u blacharza/lakiernika co by oszacować zakres prac - policzył 2500 zł za przód (błotniki, maska, zderzak) listwy progowe, lusterka, tylna klapa góra + spojler. Wydaje mi się że to troszkę za dużo.
Zauważyłem że można w dobrych pieniążkach trafić np colta 1.3 w tym kolorze. Może ktoś dysponuje takimi elementami ?
rosomak1983 - 26-03-2015, 01:22
mouseman napisał/a: | listwy progowe, lusterka, tylna klapa góra + spojler. Wydaje mi się że to troszkę za dużo. |
no mi tez sie wydaje, tyle bym mogł dac za całosciówke (w kolorze) albo nieco wiecej. A nie za 5-6 elementów
Torp12 - 26-03-2015, 09:12
Nie wiem jakie tam ceny są u Was, ale w wawie to 500zł za element także sami sobie policzcie :]
mouseman - 30-03-2015, 21:41
W ostatnią Sobotę Lanc przeszedł przegląd u deejay-a i oto co udało się naprawić oraz zdiagnozować:
1. Wymieniony został termostat oraz płyn chłodniczy temperatura silnika została ujarzmiona.
1. Stan silnika oraz podwozia odpowiada 125kkm. Zmierzone zostało ciśnienie na cylindrach praktycznie na każdym 15,5 bara. Zdjęcia podłogi:
2. Stan techniczny zawieszenia oraz hamulców jak na 25 lat bardzo pozytywnie, niedomagają końcówki drążka stabilizatora oraz tylne przewody hamulcowe.
3. Mamy niestety wyciek na simeringu wałka rozrządu + na wybieraku skrzyni biegów tutaj może pomoże wymiana oleju na 75w90 gl4.
4. Klima działa problem leży po stronie obrotów silnika, które spadają z 850 na 600 po włączeniu chłodzenia.
Po tak pozytywnej weryfikacji mogę zaatakować nadwozie. Jakbym znalazł maskę, listwę pod reflektory oraz tylni zderzak gti w kolorze czerwonym to jestem w domu i malujemy tylko przedni zderzak. Prosze was o pomoc w znalezieniu owych części
Lanc GTi dostał po swoim poprzedniku felunek 16" z oponami 205/45/16 co ciekawe trakcji specjalnie nie przybyło
filll - 30-03-2015, 23:43
mouseman napisał/a: | Zdjęcia podłogi: |
Nie dość, że GTI to jeszcze zdrowy blacharsko... Trafić takie auto to fart jak 6 w lotto
mouseman - 31-03-2015, 12:14
Tutaj ciekawe porównanie z moim Galem, Lanc jest bardziej wypasiony czyt. lista wyposażenia jest dłuższa:
VIN код: JMBLNC68ALU441091
Модель: COLT/LANCER(EUR)
Модификация: 1800/2WD(4DOOR) [C68A]
Классификация: GTI-16V(HATCHBACK/ANTI-POLL),5FM/T LHD [LNGMQL6]
Опции: U34
Код цвета кузова: RB2
Код цвета салона: 04W
Дата выпуска: 1990.01.2
Регион: Европа
C15 : ANTI-SKID BRAKE CONTROL SYSTEM
J80 : ANTENNA + SPEAKER
R80 : A/C BASE PARTS
V13 : AUTO DOOR LOCKING SYSTEM
B44 : SIZE-UP AL/WHL
N33 : SIDE WINDOW GLASS (BRONZE)
A91 : VEHICLE HEIGHT ADJUST SUSP
X09 : GERMANY SPEC
TX2 : HARNESS (ABS + OTHER OPTION)
Q27 : BATTERY (65D26R)
N20 : POWER WINDOW
F15 : POWER STEERING
N32 : W/SHLD GLASS (BRONZE)
TWC : FR HARNESS (ABS + OTHER OPTION)
QS2 : HEADLAMP LEVELING DEVICE
P51 : R/CONT MIRROR
N35 : RR WINDOW GLASS (BRONZE WITH DEFOG)
K17 : RR SEAT H/REST
TLE : ABS + TRAILER HITCH
TP8 : P/W + AUTO DOORLOCK
TYG : W/INJ + CD AUTO CHANGER
K07 : 3 POINT RR S/BELT WITH ELR
TAM : CXX + VXX + VXX
T10 : JXX + RXX
TKT : PXX + PXX
Gal:
VIN код: JMBSNEA3AXZ000465
Модель: GALANT SALOON(EUR)
Модификация: 2400/2WD [EA3A]
Классификация: GLS,5FM/T(CENTRAL-EU/D3) LHD [SNHCDL6C]
Опции: U73
Код цвета кузова: P78B
Код цвета салона: 82X
Дата выпуска: 2000.05.3
Регион: Европа
TN6 : AIR BAG + OTHER OPTION
TYF : AIR BAG + OTHER OPTION
TW5 : AIR BAG + A/C + OTHER OPTION
V84 : KEY LESS ENTRY
TQB : CONTROL HARNESS (2 OPTION)
N22 : SUNROOF
K31 : SEAT HEATER
SFR : SEAT HEATER + FR POWER(LEATHER)SEAT + AIR BAG
TMB : OTHER OPTION COMBINATION
X09 : GERMANY SPEC
R09 : FULL AUTO A/C
K67 : FR POWER SEAT (LEATHER)
F05 : LEATHER COVER STEERING WHEEL
VC2 : AIR BAG (DRIVER,PASSENGER,SIDE)
mouseman - 03-04-2015, 00:09
Tak się składa że dzisiaj 3.04.2015 Lanc Gti kończy 25 lat - to dobra pora żeby znowu być kompletnym GTi:
Zamiana z bratem na kółka
tutaj już po kuracji przeszczepu, rzecz jasna części pochodzą od białego GTi:
filll - 03-04-2015, 08:53
Patriotyczne barwy
mouseman - 03-04-2015, 08:58
Z profila to bardziej Polish air force
|
|
|