[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A 2.0D] wibracje auta od silnika - nagle sie zaczely
Owczar - 26-05-2012, 00:20
Pasek balansu robi w tym dieslu kosmetyczną różnicę. Kupiłem auto bez tego paska i jak go założyłem to nie odczułem nawet różnicy.
Poduszki obejrzysz bez kanału. Jedna jest przy skrzyni w miejscu mocowania do grodzi. Ją bym podejrzewał.
Druga jest na belce przedniej, ale ona niweluje tylko na wolnych obrotach i na wstecznym. Po lewej stronie od przodu auta jest jeszcze jedna. Ale przyjrzyj się tej przy grodzi.
Anonymous - 26-05-2012, 01:54
Jutro sprawdze ale obawiam się, że to nie to. Z odgłosami z silnika dochodzi też takie fap-fap-fap - 3-4 na sek jak jest na luzie, zwiększa się po dodaniu gazu (nie waże czy na luzie czy pod obciązeniem). Tak jakby coś o coś uderzało. No i jest troche cieższe odpalanie, dłuzej trzeba kecic by załapał.
Owczar - 26-05-2012, 11:06
To zmienia postać rzeczy. A nie stracil przypadkiem mocy? Mozliwe, ze wylecial jeden wtryskiwacz. Objawia sie to metalicznym stukaniem, drganiami i utrata mocy.
Anonymous - 26-05-2012, 11:21
Takie miałem pierwsze wrażenie, że jest słabszy ale potem bałem się go już przygazowywać.
Owczar - 26-05-2012, 11:30
Można zweryfikować czy pali na wszystkich cylindrach. Poluzowuje się przewody, odkręcając śrubę. Wtedy pompowane paliwo puszcza przez nieszczelność i nie dochodzi do spalania. Jak odkręcasz działający to zmienia się praca silnika. Jak trafisz niedziałający to nie będzie zmiany.
Anonymous - 26-05-2012, 11:38
O to mogę sam sprawdzic. Odkręcać przy pompie czy przy silniku?
Owczar - 26-05-2012, 11:41
Tam gdzie masz wygodniej, chyba przy wtryskiwaczach lepszy dostęp jest. Sposob dokrecania jest taki sam. Klucz bodajże 17. Jak się zaleje silnik lub pompa to się nic nie stanie.
Anonymous - 26-05-2012, 11:53
Sprawdziłem przy silniku. Wszystkie wtryski dają paliwo i przy odkręcaniu każdego tak samo zmienia się praca silnika.
I odpalanie jest naprawde cięzkie, musiałem kręcic z 5 sekund.
Owczar - 26-05-2012, 11:55
A poduszki?
Anonymous - 26-05-2012, 11:59
No właśnie taki ze mnie spec, że nie mogę namierzyć tej grodziowej. Od góry ją widać?I jak ocenić jej stan? Na oko?
A i jeszcze dodam, że jak w końcu odpalił to puścił biała chmure dymu, ale nie wiem czy to może być czegoś symptom.
milo - 26-05-2012, 13:03
Owczar napisał/a: | Pasek balansu robi w tym dieslu kosmetyczną różnicę. |
Do pewnej prędkości potem zaczynają się wibracje , miałem zerwany balans i od 100 km /h wpadał w takie wibracje po założeniu nowego paska niebo a ziemia żadnych drgań przy wyższych prędkościach
Devo czyszczony miałeś egr dobrze wężyki podciśnieniowe założone ? przepustnica -egr sprawdz rozrząd ustawienia -znaki wystarczy że się przesunie o 1 żabek i dzieją się komedie
Anonymous - 26-05-2012, 14:01
No właśnie problem jest bo ktoś za mocno wkręcił śrube od osłony rozrzadu, tą środkowa dolną co chyba wchodzi w plastik i szlag ją trafił kręci sie w miejscu. A nie chce połamać osłony. Może mechanik się jakoś w poniedziałek dobierze. :/
Czyśćiłem tylko EGR, tam jest tylko jeden przewód więc nie mogłem pomylić. Pozatym chodził ok przez 10 min jazdy i dopiero przy redukcji coś się stało, od tego momentu chodzi cały czas jak kosiarka nie tylko od 100km/h w górę. Więc wg Twoich objawów to nie balans.
Co mógłbym podsunąćmechanikowi do sprawdzenia poza samym rozrządem i tą poduszką
?
- jakieś lewe powietrze w dolocie?
- dziurawy wydech?
- sprawdzneie ciśneinia w cylindrach?
- pompe paliwa?
- egr wykluczyłem
- wtryski wg metody Owczara chyba również
- zaras postaram się sprawdzić czujnik położenia wału chociaż kontrolka silnika chyba by się zapaliła
milo - 26-05-2012, 14:44
Rozrząd ,zawory , ustawienie pompy , nastawnik w pompie
Anonymous - 26-05-2012, 15:38
Poduszke grodziową sprawdziłem, wygląda ok, obmacałem i jest cała.
Może ktoś wie jaka rezystancje ma podawać czujnik wału bo w manualu tego nie znalazłem?
Tam są 3 piny. Wymrugałem błędy i żadnych nie ma to chyba jednak mogę czujnik wykluczyć.
Uda mi się domowym sposobem wykluczyć jeszcze pompę czy drukowac manual i dać mechanikowi?
O rozrządzie to mu chyba nawet przetłumacze bo po eng nie ogarnie.
Hugo - 26-05-2012, 16:01
Devo napisał/a: | chodził ok przez 10 min jazdy i dopiero przy redukcji coś się stało, od tego momentu chodzi cały czas jak kosiarka nie tylko od 100km/h w górę | Sprawdzić ustawienie rozrządu.
|
|
|