Grandis Techniczne - slabo pali na zimnym silniku 2.0 did
kamyl42 - 18-06-2015, 22:44
No nie synchronizacja nie byla robiona. Chyba musze jechac do innego mechanika. Myślisz że rozrząd mógł przeskoczyć?
robertdg - 19-06-2015, 08:30
Od czegoś trzeba zacząć, już nie wspomne o czytaniu LIVE data bo to co liczby pokazują a ich interpretacja to moga być 2 rózne bajki. Ogólnie to proponowałbym renomowany serwis który mechanicznie sprawdzi co nalezy zdiagnozuje ECU i podejmie odpowiednie działania.
kamyl42 - 19-06-2015, 08:53
W poniedziałek przejade sie do innego mechanika i umówie się. Ciezko znaleźć dobrego fachowca.
[ Dodano: 23-06-2015, 17:06 ]
Bylem u drugiego mechanika i sytuacja wyglada ta. Powiedzial ze do wymianypompa vacum bo przy rozruchu jest zbyt slabe cisnienie. Tydzien temu wymienialem cale uszczelnienie na tej pompie i wczesniejszy mechanikpowiedzial ze cisnienie jest prawidlowe. I tetaz pytanieco robic? Bo nie ma 100% pewnosci ze to wina pompy bynajmniej mi tak sie wydaje. Jeszcze cos mowil o czyjniku powietrza ijeszcze jakims ale tojutro sie dopytam bo przez telefon to ciezko zapamietac. Imam dylemat co robic bo pompa kosztuje okolo 600 zl
robertdg - 23-06-2015, 21:11
Trochę dziwne, że tylko przez chwile jest za słabe ciśnienie a poźniej juz jest OK, zapytaj się jakie jest ciśnienie rozruchowe, robocze a jakie powinno być jedno i drugie.
kamyl42 - 30-06-2015, 16:16
Po dlugim sprawdzaniu mechanik stwierdził ze jest slabe cisnienie pompy w zbiorniku paliwa po zmierzeniu wyszlo zejest tylko 0,2 bara. A powinno byc 0.9 do 1.0 bara. Co muslicie czy to mozebyc przyczyna slabego rozruchu?
robertdg - 30-06-2015, 23:40
Niby tak, ale byłaby tez odczuwalna zmiana w pracy silnika ze względu na słabą wydolnośc układu, wg informacji mi dostepnych pompa winna miec ciśnienie rzędu 0,5-0,6bar
Hubeeert - 01-07-2015, 00:21
Dowolny komp diagnostyczny to ciśnienie poda, pytanie czemu dopiero teraz ktoś to sprawdził pozostawię bez komentarza...
kamyl42 - 01-07-2015, 15:29
Bo jak bledow nie ma to mechanicy sie gubią niestety. Sprawdzal pokolei wszystko i niby jest za niskie cisnienie nie wiem czy wymieniac tą pompe czy nie. Czy napewno to może być problemem? Podczas jazdy nie ma problemu z przyspieszeniem, silnik równo pracuje. Niby wszystko ze strony mechanicznej silnika jest ok tak samo z elektroniką.
Hubeeert - 01-07-2015, 17:30
A jak wygląda ciśnienie paliwa pod obciążeniem?
robertdg - 01-07-2015, 22:43
Jezeli dobrze rozumiem, problem z zapalaniem uzalezniony jest od temperatury zewnętrznej i czasu postoju
kamyl42 - 02-07-2015, 10:54
Temperatura nie ma znaczenia tylko czas postoju
[ Dodano: 23-07-2015, 22:44 ]
witam panowie
dalej mam problem z odpalaniem.
została wymieniona pompa vacum bo leciało mi paliwo z uszczelki, myślałem że to rozwiąże problem ale niestety nawet trochę gorzej odpala. Nie chce prowadzić do mechanika bo u jednego stał tydzień czasu i niby coś tam robił a i tak nic nie zrobił.Nie mam zaufania do mechaników kupa ściemniaczy i nic więcej. Mam obd II bluetooth ale jaki program użycz aby zrobić logi? I gdzie znajduje się w Grandisie czujnik temperatury chciałbym go odłączyć i sprawdzić czy będzie poprawa.
[ Dodano: 01-10-2018, 21:07 ]
Cześć.
Dalej borykam się z problemem odpalania po dłuższym postoju. Wymienione zostały: akumulator nowy, rozrusznik po regeneracji, pompa paliwa w zbiorniku, pompa wacum i uszczelniacze na pompowyryskach. W ostatnich dniach wymieniony był rozrząd bo już była pora. Mechanik ustawił dawki paliwa tak jak powinno być ale i tak to nie zrobiło dużej różnicy w odpalaniu.
Panowie co jeszcze mogę posprawdzać? Już brak mi pomysłów...
|
|
|