Nasze Miśki - Misiu-pysiu: Carisma 1.6 II HB
Sxizo - 14-09-2015, 14:38
1. Prestone Power Steering
5. SONAX XTREME
6. Sprawdza się, na zbiorniku wyrównawczym jest podziałka. Jeśli wyruszasz w dłuższą trasę, a np nie masz czasu wymienić całego płynu w układzie (a zapewne nie wiesz kiedy ostatnio był wymieniany) dolej koncentratu np. Dynagel albo Prestone, polepszy znacznie parametry płynu zalegającego już w układzie.
MManiak - 15-09-2015, 15:31
papamitsu, spójrz na ten link: https://www.google.pl/sea...AeokZyPQnO6M%3A
Podziałka znajduje się na zbiorniku od strony przegrody. Może być problem z odczytaniem jej, ponieważ prawdopodobnie będzie ją zasłaniał akumulator. Weź latarkę i spróbuj ją wypatrzeć. Jeśli jej nie znajdziesz to pozostaje tylko wyjąć akumulator niestety.
Możesz w ostateczności wzorując się tym zdjęciem, wypatrzeć jakieś charakterystyczne punkty na zbiorniku i orientacyjnie spróbować określić ile masz płynu.
papamitsu - 15-09-2015, 15:56
MManiak dziękuję bardzo za kolejne wsparcie.
Już Bizi78 pokazał zdjęcie zbiornika w dziale technicznym .
Przyznam, że spodziewałem się tej podziałki znacznie wyżej i w bardziej dostępnym dla oka miejscu. Wygląda na to, że poziom płynu jest całkowicie poprawny
MManiak - 15-09-2015, 17:54
To ja Tobie muszę podziękować, bo zainteresowałem się tematem i wychodzi na to, że u mnie jest z kolei tego płynu znacznie więcej niż powinno. A sprawdzane było na zimnym silniku.
papamitsu - 24-09-2015, 22:36
Podczas wycieczki w Bieszczady miałem problemy ze stacyjką. Nie można było przekręcić kluczyka aby uruchomić silnik a gdy po 15 minutach manewrowania i siłowania udało się, nie można było go potem wyłączyć a na koniec.. wyciągnąć kluczyka.
Najnowsze zmiany:
1. nowe kluczyki: nowe groty i przełożone immo,
2. naprawa stacyjki,
3. wymiana przednich amortyzatorów na KYB (jeden stary ciekł),
4. wymiana łącznika stabilizatora,
5. alu-ramki do zegarów (doskonale spasowane, weszło na klik i gotowe),
6. wycieraczki Valeo Silencio X-TRM na przód i Valeo Silencio na tył (rewelacja ),
7. żarówki Tungsram +120% (doskonały efekt i niesamowita różnica).
Podziękowania dla Mari
Lewe światło samochodu (prawa strona zdjęcia) to nowa żarówka.
Od lewej: dwa oryginalne i dwa nowe:
MManiak - 26-09-2015, 22:57
Dobry wybór jeżeli chodzi o amortyzatory. Obecnie mam Monroe i mogę powiedzieć tylko tyle: nie kupujcie tego badziewia. Po 20000 km są już do niczego. Nie tłumią drgań, a na dodatek buja samochodem na prawo i lewo.
Ziemba. - 05-10-2015, 22:45
papamitsu napisał/a: | 5 - Płyn spryskiwacza: NIE WIDAĆ ABY COŚ BYŁO |
Jeżeli poziom płynu do spryskiwaczy będzie niski to po prawej stronie licznika, powinna się zaświecić pomarańczowa kontrolka z symbolem szyby, wycieraczki i płynu.
A jeżeli nie jesteś pewien czy wskaźnik działa to zdejmij "kratkę" prawego halogenu i tam zbiorniczek będzie widoczny.
MManiak - 15-11-2015, 17:22
papamitsu napisał/a: | No i zapewne jutro zamawiam JBL na przód a przód przełożę na tył.. | Przeglądam jeszcze raz ten temat, a nie dawno się dowiedziałem, że na tył pasują tylko głośniki o impedancji 2 Ohm. Każde o wyższej, czyli 4 Ohm i więcej, będą grały po prostu za cicho. Polecam wykręcić wszystkie, a nowe dać na przód, bo te oryginalne zepsują tylko dźwięk. Sam mam zamiar tak zrobić u siebie, ale to nie wcześniej, jak na wiosnę pewnie.
papamitsu - 02-01-2016, 14:40
Prezent gwiazdkowy dla Miśka:
- kolejne mycie,
- pełen detailing wnętrza (+pranie tapicerki, foteli, kanapy, podsufitki) i zewnętrza,
- korekta lakieru,
- wosk Fusso,
- niewidzialne wycieraczki (PRO) na wszystkie szyby,
- wypolerowane reflektory (wewnątrz i nazewnątrz) przód+tył.
Wygląda jak by wyjechał z salonu!
Jeszcze buty z letnich na zimowe należy zmienić
Bizi78 - 02-01-2016, 15:46
papamitsu napisał/a: | Prezent gwiazdkowy dla Miśka:
- kolejne mycie,
- pełen detailing wnętrza (+pranie tapicerki, foteli, kanapy, podsufitki) i zewnętrza,
- korekta lakieru,
- wosk Fusso,
- niewidzialne wycieraczki (PRO) na wszystkie szyby,
- wypolerowane reflektory (wewnątrz i nazewnątrz) przód+tył. |
W taką pogodę .
Pochwal się fotami lepiej .
papamitsu - 02-01-2016, 16:49
Bizi78 napisał/a: | W taką pogodę . |
Pogoda nie ma znaczenia, gdy auto w ciepłym pomieszczeniu stoi tydzień
Fotki strzelę jak dopisze pogoda - aktualnie ponuro i brzydko
papamitsu - 16-05-2016, 12:11
W prezencie otrzymałem dywaniki gumowe do wnętrza i do bagażnika.
Pasują idealnie i co najważniejsze, zero nieprzyjemnego zapachu.
Do naprawy jest obrotomierz. Czasami się obudzi aby za chwilę znowu wskazywać zero.
MManiak - 16-05-2016, 12:31
Może coś ze stykami na płytce? Wyjmij płytkę i sprawdź, czy nie ma zimnych lutów.
Ziemowit - 16-05-2016, 18:57
Wyjątkowo śliczne i zadbane Mitsu. Za 5-10 lat w takim stanie będzie prawdziwym rarytasem Ja też do swojego przywiązuję szczególną wagę, ale trochę będę musiał teraz przy nim podłubać, bo parę rzeczy jest do zrobienia.
papamitsu - 19-05-2016, 13:18
Przeczyszczenie płytki pomogło znacząco. Zobaczymy, czy zadziała na dobre
@Ziemowit, dziękuję za miłe słowo. Staram się aby było sprawnie i czysto
|
|
|