To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxW] Projekt in-dash Android w Galancie

rafalsky - 24-05-2016, 21:07
Temat postu: [EAx 97-04] Zachciało mi się tabletu ;)
Witam Szanownych Mitsumaniaków,

Jak w temacie, któregoś pięknego weekendu postanowiłem zamontować na stałe tablet w moim czarnulku którego zresztą kupiłem w dużej mierze jako navi. Efekt możecie ocenić sami na zdjęciach poniżej. A gdyby kogoś interesowało to:

1. Użyty tablet to 8" Lenovo S8-50L (zrootowany i z oprogramowaniem wersji LC, root potrzebny to wykonywania programu który po zaniku napięcia wyłącza wszystko, po za zasięgiem sieci, to na wszelki wypadek gdyby ktoś chciał zwinąć czarnulka, nie będe pisał co można zrobić, ale możecie wierzyć że całkiem sporo),
2. Ładowarka Aukey CC-T1 (sprawnie ładuje tablet, nawet przy mocnym podświetleniu, transmisji danych, GPS i bluetooth),
3. 3 x microsweetch + 3 x podwójny konektor kablowy(można takie znaleźć przy starych uszkodzonych matrycach LCD zasilanie świetlówek)
4. Przcuski załączenia tabletu(w przypadku rozładowania baterii) wyciągnięte ze starej klawiatury ThinkPad'a T41.
5. Radio Pioneer MVH-X560BT + zmieniony mic na Media-Tech MT390(przelutowany wtyk) znacznie lepiej łapie niż ten którego dostałem z radiem.

Jeżeli ktoś byłby chętny na żywo oglądnąć to można mnie znaleźć w Krakowie

,

telewizoor - 25-05-2016, 09:27

W których okolicach Krakowa się kręcisz? :)
rafalsky - 25-05-2016, 09:46

najczęściej można mnie spotkać w okolicy Olszy II.
tyku - 25-05-2016, 09:47

rafalsky, Świetna robota. =D> Chciałbym coś takiego na stałe w lancerku. Może masz pomysł jaki tablet i jak to zmontować :?:
rafalsky - 25-05-2016, 09:59

tyku, pewnie coś się da zrobić, sprawa jest ułatwiona jeżeli już siedzi tam jakiś panel. Jeżeli jest gołe radio to wymagało by to trochę więcej roboty i pytanie czy się w to bawić. Musiał bym na żywca widzieć twoją konsolę.
Pawlacz - 25-05-2016, 16:14

rafalsky jaki koszt całości, nie licząc zakupu tabletu/tableta?
rafalsky - 25-05-2016, 17:09

Pawlacz, dokładnie Ci nie powiem ale z tego co pamiętam:

1. ładowarka Aukey 3$ - 12-15 zł mniej więcej (kupowałem ją jakoś rok temu)
2. microswitch 3 x 0,40 zł - 1,2 zł
3. przyciski i konektory miałem za darmo (odpady po klientach, prowadzę serwis)
4. Własna robocizna - nie wycenie tego ;) ogólnie spędziłem przy tym dwa dni z programem. Niestety tablet który zastosowałem nie ma na razie coustom ROM, zastosowany Launcher to Google Now Launcher ze względu na "OK, Google", root i aplikacje z googla, zakupiłem dwie aplikacje łącznie chyba 30 zł
5. Radio używka w ładnym stanie 260 zł
mikrofon 9 zł i wtyk 2,5mm pozłacany 16 zł z przesyłką.
RAZEM: 322,2 zł
Oczywiście bez radia jeżeli ktoś nie chciał by dzwonić przez radyjko to koszt 62,2 zł.

Wtedy albo trzeba się wlutować z zestawem słuchawkowym do tabletu o ile nie ma miejsca na podłączenie wtyku, wyprowadzając mic gdześ w okolice kierownicy a przewody słuchawek zarobić na minijack i wpiąć w AUX radia, do tego apka SoundAbout (do przełączania AUX/Głosniki tabletu).
ewe. o ile tab ma dobry mic i w miare głośniki od frontu(jak w lenovo) można połączyć tel z tabletem przez bluetooth, robiąc otwory pod mic i otwory pod głośniki tabletu(podobnie jak u mnie - z tego akurat nie jestem zbyt zadowolony no ale cóż...)

[ Dodano: 25-05-2016, 17:35 ]
A zapomniał bym o taśmie piankowej 1mm - 12 zł
i 2 x kabel USB microUSB (jeden do ładowania, drugi wybebeszony na przewody do przełączników ze względu na cieniutkie kabelki) - łącznie chyba 25 zł
Do ładowania kupiłem bo poprzedni jaki miałem w szufladzie jakoś nie chciał za bardzo ładować tabletu/tableta.
Ogólnie 100 zł bez radia.

Pawlacz - 25-05-2016, 21:09

Żeś się rozpisał :shock: a liczyłem na odpowiedź w stylu: coś koło stówki :mrgreen:
Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż słuchanie muzyki bezpośrednio z tabletu, radio zawsze będzie miało lepszy dźwięk. Powiedz jeszcze jak to jest ze słuchaniem muzyki w formie teledysków? Przez co idzie dźwięk? Jeśli przez AUX napisz czy nie ma strat w jakości.

P.S. Chyba najładniejsza wersja środkowej konsoli - też mam takiego czarnucha :badgrin:

rafalsky - 25-05-2016, 23:16

Pawlacz, Jakoś tak wyszło :D
Dźwięk idzie przez bluetooth, początkowo było to zrobione na AUX ale straty były spore(być może wina kabla??), trzeba było mocno radio podkręcić i używać SoundAbout do przełączania.
W tej chwili domyślnie dźwięk idzie na głośniki tabletu, ale kiedy na radiu przełączę źródło na BT to automatycznie łączy się z tabletem. Zresztą dzięki temu mogę sterować odtwarzaniem także z radia. Dźwięk jest bardzo dobry. Nie słyszę różnicy pomiędzy tą samą mp3-ką puszczoną z Pena w radiu a z tabletu po bluetooth.

wilk88 - 14-11-2016, 13:25

Witam,
Pisałem na PW, ale żaden z Panów mi nie odpowiedział :)
Interesuje mnie jak zamontować radio w miejscu tego schowka na okulary. Rozebrałem swoją konsolę i generalnie po wyciągnięciu schowka, otwór jest większy niż standardowy 1 din na radio. Z każdej strony jest około 0,5 cm wolnego miejsca.
Jak zamontować tam kieszeń na radio? :)

dzięki i pozdrawiam

rafalsky - 19-11-2016, 07:54

Witaj kolego,

Cóż, mogę powiedzieć jak ja to zrobiłem na swoim przykładzie.
Przede wszystkim w takiej pozycji jak jest u mnie zamontowane radio (jest lekko pochylone do góry) to przy radiach z CD uniemożliwia taki montaż.

Ale do rzeczy: po wyjęciu schowka po lewej i prawej są mocowania klipsów, przykładasz ramkę radia mniej więcej centrując i zaznaczasz ile tego mocowania trzeba obciąć, z tego co pamiętam to ok połowy po obu stronach od wew. taki zabieg nie przeszkadza w powrotnym montażu schowka. Mocujesz ramkę np na gorącym kleju i to prawie koniec. Jeszcze trzeba będzie podciąć delikatnie (tyle ile przeszkadza) taki plastik poprzeczny za konsolą.
radyjko + ramka i pasuje idealnie :)

Pozdrawiam,
Mam nadzieje ze mogłem pomóc

Owczar - 19-11-2016, 10:38

Inny dobry patent, to zwykłe radio 2DIN i moduł mirabox z Chin. Mamy wtedy doskonałe audio, bo nie musimy iść na kompomis z radiem, a dodatkowo mirabox, pomimo, że z Chin to działa na chipsecie RTD1185 od realtec-a 24bit 192Khz. Możemy robić mirror dowolnego telefonu z audi i wideo, włączać nawigację itd. Nie wymaga rzeźby z konsolą i jest uniwersalny.

Ja podłączyłem taki moduł u siebie w Lexusie do fabrycznej nawigacji i spisuje się to doskonale :) Nie potrzebuję też dodatkowej karty sim do transmisji danych.

https://www.youtube.com/watch?v=Ke1mT-ZIWQw
https://www.youtube.com/watch?v=djZjJn6v6bU