Nasze Miśki - Grafitowy Lancer Sedan CY, 4A92
Bizi78 - 05-04-2016, 10:08
Hugo napisał/a: | Ich się podobno nie smaruje. |
Podobno Kopernik była kobietą .
tyku - 05-04-2016, 10:19
marcink, Ja używam do uszczelek i do zawiasów SmartWax Smart Gel.
Zalety są takie: jest przeźroczysty (nie brudzi zawiasów) i mega wydajny.
Uszczelki po 6 latach, jak w nowym samochodzie (stosuję 2 razy w roku, przed zimą i latem).
Hugo - 05-04-2016, 10:48
Bizi78 napisał/a: | Podobno Kopernik była kobietą | No to pięknie, zniszczyłem nowe ograniczniki A co to za olej? Pierwszy lepszy czy jakiś specjalny?
Torp12 a jak tam Twoje ograniczniki? Działają jak należy? Smarowałeś je czymś?
Torp12 - 05-04-2016, 13:10
Hugo napisał/a: |
Torp12 a jak tam Twoje ograniczniki? Działają jak należy? Smarowałeś je czymś? |
Hugo trochę nie ten temat ale Ci odpisze Działają jak trzeba. Nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy i otwierają się jak na nowe przystało. Dałem troszkę smaru jak miałem je w rękach. Dałem go od zewnątrz jak najbliżej rolek.
marcink - 07-05-2016, 13:06
Problem skrzypienia rozwiązany od ręki w Rybnickim ASO - od razu, profilaktycznie przesmarowano wszystkie 4 drzwi.
Smaru nie pożałowali:
http://i.imgur.com/nEOucXc.jpg
Przy okazji dowiedziałem się, że instalacja tempomatu do 4A92 poza ASO nie ma wpływu na gwarancję, jeśli tylko komputer nie zgłasza błędów.
tyku, zanim pojechałem do ASO, szukałem tego SmartWax SmartGel, ale poza Amazonem nie znalazłem (jeśli jest w jakimś polskim sklepie, to akurat brak na stanie).
Zamawiałeś go za oceanem, czy znalazłeś gdzieś w kraju?
Przedwczoraj wyważałem koła z testem drogowym (na tzw. hunterze) - czuć zdecydowaną różnicę na autostradzie, polecam.
Niestety okazało się, że jedna z opon lekko przekracza normy jeśli chodzi o różnicę masy (16g, gdzie maksymalna tolerancja to 12g). Udało się doraźnie zniwelować drganie poprzez odpowiednie odwrócenie opony na feldze, ale nadal nie jest idealnie - 11g.
Mam tylko nadzieję, że producent opon uzna reklamację i wymieni komplet na osi, a nie dośle 1 sztukę z innego rocznika.. Mam nadzieję, że w razie czego ASO stanie po mojej stronie (seryjne Yokohamy).
marcink - 31-05-2016, 22:04
No i pojawiły się one, odpryski na lakierze :/ dość głębokie, do jasnego podkładu, jeden nad drugim, na masce zaraz za lampą - musiał polecieć jakiś ostry kamień.. Smuteczek
tyku - 05-06-2016, 17:44
marcink, Patrz na to: http://samochodowekosmety...-smart-gel.html
marcink - 18-07-2016, 11:18 Temat postu: Re: Grafitowy Lancer Sedan CY, 4A92 Wszelkie uszczelki zostały potraktowane SmartWax SmartGel'em, który polecił mi koneser ( ) tyku
Środek jest bardzo wydajny, nie wiem czy zużyłem więcej niż 10ml.
W czerwcu samochód przeszedł pierwszy przegląd w polecanym Krakowskim ASO, gdzie dostał zaprawkę lakierniczą na masce, dezynfekcję klimy (może to fanaberia przy rocznym aucie, ale nie powinno zaszkodzić) oraz ponowne teflonowanie nadwozia (polecam, samochód w weekend stał pod chmurką, większość brudu zebranego na trasie z niego zwyczajnie spłynęła. No i ten połysk!).
Generalnie potwierdzam opinie o tej ASO, są bardzo życzliwi i pomocni.
Przy okazji do samochodu trafiła karta ratownicza + naklejki informacyjne na szybach bocznych, tuż nad klamkami. Nie szpeci, a może kiedyś mnie uratować
A tak to nuda - leję benzynę, jeżdżę.
lobuzek - 18-07-2016, 22:26
No to luks . Ja dezynfekuję klimę 3 razy w roku, ale jestem alergikiem. Oprócz tego piorę tapicerkę, ewentualnie czyszczę parownicą tak co 3 miesiące, bo roztocza nie próżnują.
hubus - 20-09-2016, 13:54
A propos skrzypiących drzwi to od majfrienda kupiłem jeszcze zaślepki:
https://www.aliexpress.co...2242956361.html
W sumie to zbędny bajer, ale nudziło mi się to zamówiłem . W sumie chyba trochę lepiej wygląda niż śruba na wierzchu.
Dodatkowo kupiłem też takie zaślepki:
https://www.aliexpress.co...2357425306.html
ale tutaj majfriend się nie popisał bo nie pasują do sportbacka...
marcink - 19-10-2016, 19:08
Szykujemy się na zimę, na koła wróciły zimowe Nokiany WR-D4 205/60/R16.
Od czerwcowego przeglądu minęło trochę czasu, w międzyczasie zrobiłem niecałe 7 tys. km i stwierdziłem, że warto skontrolować to i owo przed zimą, rozebrać i przejrzeć hamulce, nasmarować ich prowadniczki, by się nie zapiekały (jeżdżę gł. sam i nie hamuję ostro).
Miałem wrażenie, że po wakacyjnych wojażach (a konkretnie przejażdżki autostradą z Pragi do Brna [nie polecam, przy niej nasza DK1 Cz-wa - Piotrków to jest gładki stół :/]) pojawiły się jakieś "luzy w prowadzeniu", więc poprosiłem o sprawdzenie luzów w zawieszeniu i sprawdzenie/ustawienie zbieżności.
Zleciłem także wymianę oleju wraz z filtrem (lepiej za często niż zbyt rzadko) i zafundowałem auto małe spa w postaci odnowienia warstwy ochronnej (teflon) przed zimą.
Ciekawostka - okazało się, że od wczoraj obowiązuje promocja serwisowa - przegląd zimowy za 99,- (http://www.mitsubishi.pl/strona/512-zimowa-akcja-przegladowa), dzięki czemu nie dość, że wyszło taniej (sprawdzenie płynów, kontrola hamulców i nie tylko) to jeszcze dostanę kubek termiczny w prezencie
Jutro odbieram samochód i już we własnym zakresie zakonserwuję uszczelki i niektóre plastiki środkiem SmartWax SmartGel ( http://forum.mitsumaniaki...1461852#1461852 jeszcze raz dzięki za polecenie).
Planuję też wymienić pióra wycieraczek, obecne chyba już dość się napracowały i obawiam się, że mogą zacząć parcieć.
lobuzek - 20-10-2016, 12:12
Popieram. Nie ma co żałować na oleju, tym bardziej, że w zimie będzie pracował w ciężkich warunkach. U mnie są WRD3, nowe pióra wycieraczek, nowe żarówki. A jeśli chodzi i lakier, to myję go minimum raz w tygodniu, obecnie zabezpieczyłem lakier środkiem Tuningkinz 12M, do tego detailer i nie ma szans na jakiekolwiek ryski czy odpryski.
Aż się dziwię, bo mimo 66 kkm zarysowania mogę policzyć na palcach 1 ręki. Nawet cienki lakier dobrze wygląda, jak się o niego zadba.
marcink - 20-10-2016, 12:29
+ plan na wiosnę jest taki, że przed ponownym położeniem powłoki w ruch pójdzie jakaś glinka i zajmę się drobinkami asfaltu na błotniku, między nadkolem, progiem, a drzwiami przednimi.
W tym tygodniu nie zdążę, ale chciałbym wyważyć koła po przekładce opon na hunterze.
Chodzi mi po głowie myśl, żeby na nowy sezon kupić jakąś ładną felgę (napaliłem się na wzór Sparco Corsa, ale w białym malowaniu) i wymieniać całe koła między sezonami.
Tylko trochę bruździ tutaj fakt występowania bezpośrednich czujników TPMS w kołach.. trzeba będzie coś wykombinować.
Do tego kupić maty i wygłuszać samochód chociażby "na raty", jak czas pozwoli. Tak mniej więcej wygląda plan A na 2017.
Natomiast plan B ma > 300KM w AWD, wymaga nakładów finansowych i pracy, co sprawia, że serce toczy zaciętą walkę z rozumem..
tyku - 20-10-2016, 13:51
marcink napisał/a: | kupić jakąś ładną felgę (napaliłem się na wzór Sparco Corsa, ale w białym malowaniu) | Jaki rozmiar Ładne felgi, ale w kolorze MATT DARK TITANIUM.
marcink - 20-10-2016, 14:04
Rozmiar - nie wiem czy 18" to nie będzie zbyt niski profil opony na Kraków. 17" z kolei ma z tego co się orientuję tę samą szerokość co moje obecne 16".
Cenowo wychodzą razem z dobrą oponą taniej niż oryginalne 18" mitsubishi, więc różnicę mógłbym przeznaczyć na lepsze hamulce (nawiercane/nacinane tarcze, klocki, dobry płyn - jak już będę kompletował zamówienie to wiem do kogo się zwrócę ).
Spora część mojego przebiegu to autostrady i ekspresówki. Myśl o szerszej oponie i lepszych hamulcach pojawiła się jakoś we wrześniu, szurając po A4 na zablokowanych kołach, jak mi wyjechał jakiś mały Fiacik 500 przed maskę z pomiędzy tirów..
|
|
|