To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.8 TD] Opony

Gene - 17-06-2009, 14:56

Proponuje przeczytac ten temat. Jesli to za malo mozna poszukac podobnych jak chocby ten:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18406
Jak dobrze pamietam 265/75/16 to max co wejdzie do auta bez modyfikacji. Przy padnietym zawiasie moze juz haczyc.

Mighn - 17-06-2009, 22:07

A czy ktoś ma opinie na temat oponek Avon? dzisiaj rozmawiałem z oponiarzem (z dość znanej w UK firmy Watling Tyres) i na pytanie o 265/75/15 AT polecił mi właśnie jakieś oponki firmy Avon. Wiem że firma robi opony dla Jaguara, Bentleya i Rollsa, i w plaszczakach sobie je bardzo chwalą, pytanie jak z AT-kami.... dokładnie polecił te oponki
Tomasz Grochola - 25-07-2010, 03:09
Temat postu: Re: Opony -co na R15?
Planuję zmianę opon na jesieni. Teraz mam niemal łyse szosówki 265/70 R15

Upatrzyłem sobie BFGoodrich A/T. Zbierają dobre opinie, dobrze wyglądają, odpowiadają moim potrzebom (tzn. głównie po czarnym, ale często mykam po irlandzkich łąkach, czasami jakieś błotka, torfowiska).

Problem polega na tym, że nie potrafię znaleźć tych BFG A/T na R15.

Pytanie:
Co polecicie na R15 jeśli nie BFG A/T?

hajmanek - 25-07-2010, 10:07
Temat postu: Re: Opony -co na R15?
Tomasz Grochola napisał/a:
Planuję zmianę opon na jesieni. Teraz mam niemal łyse szosówki 265/70 R15

Upatrzyłem sobie BFGoodrich A/T. Zbierają dobre opinie, dobrze wyglądają, odpowiadają moim potrzebom (tzn. głównie po czarnym, ale często mykam po irlandzkich łąkach, czasami jakieś błotka, torfowiska).

Problem polega na tym, że nie potrafię znaleźć tych BFG A/T na R15.

Pytanie:
Co polecicie na R15 jeśli nie BFG A/T?

Zobacz te oponki, widzialem je na L200 i wygladaja calkiem niezle, sam sie nad nimi zastanawiam
http://www.camskill.co.uk...m26b0s239p15068

Anonymous - 25-07-2010, 11:16

http://www.reifensuchmasc...rda-4x4-ms.shtm

Ja zakupiłem takie za bardzo rozsądne pieniądze w rozmiarze 31x10.5R15 więc ciut większy odpowiednik 265/70R15. Również zakładam na jesieni.

AndrzejM22 - 25-07-2010, 11:56

Tomasz Grochola BFG A/T nie jest produkowane w rozmiarze 265/70r15 tu proponował bym zmienić rozmiar na 31x10.50r15 taka opona jest troszkę wyższa ale bez problemu pasuje do Pajero beż żadnych przeróbek w zawieszeniu i na pewno jest dostępna bo to najpopularniejszy rozmiar .

Co się tyczy innych opon co można polecić to na pewno jak hejmanek napisał General Grabber At2 opona parametrami bardzo porównywalna z BFG.
A matador MP71 na pewno jest w bardzo rozsądnych cenach ale w moim uczuciu słabsza jest w terenie od BFG a na asfalcie porównywalna .
Ja od siebie dorzucił bym Kumho KL-78 niezła na asfalcie cicha i nieźle trzyma na mokrym a i w terenie dobrze radzi a i z dostępnością nie powinno być problemu .
Ale jak lubisz po terenie troszkę ostrzej poganiać to polecam Goodyera Wrangler Dura Trac.
W terenie dużo leprze od tych wyżej wymienionych a na asfalcie porównywalnie ale cena może być nieco zniechęcająca do zakupu.

Także jak w dalszym ciągu nie znajdziesz BFG to bierz Kumho KL-78 na pewno nie będziesz zawiedzony

5eba - 25-07-2010, 13:46

A ktore z wyzej wymienionych beda radzily sobie dosc dobrze zima?? I nie mowie o jezdzie w 20cm sniegu ,tylo w typowych ulicznych warunkach tzn bloto posniegowe,zmarzliny itd Nie chcialbym kupowac 3 kompletu kol - zimowek typowych. Mam MT i mam AT - AT sie koncza i wlasnie zamierzam kupic jakies nowe ,ale zeby na zime mi sie nadawaly.
jawaldek - 25-07-2010, 15:04

5eba napisał/a:
I nie mowie o jezdzie w 20cm sniegu ,tylo w typowych ulicznych warunkach
to typowo zimowe bo.... MT i AT zachowują się troszkę jak łyżwy ->> to znam z praktyki nie wiem jak zachowują się MT K2 ->> znajomy kupił niedawno to się zobaczy ->> aby do zimy :wink: I nie wierz w to że jeśli wielosezonowe to do wszystkiego bo jeśli do wszystkiego to znaczy do niczego np kawa 3w1 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
hajmanek - 25-07-2010, 16:17

AndrzejM22 napisał/a:
Tomasz Grochola BFG A/T nie jest produkowane w rozmiarze 265/70r15 tu proponował bym zmienić rozmiar na 31x10.50r15 taka opona jest troszkę wyższa ale bez problemu pasuje do Pajero beż żadnych przeróbek w zawieszeniu i na pewno jest dostępna bo to najpopularniejszy rozmiar .

Polecam link BFG A/T
http://www.camskill.co.uk...m26b0s239p28176

gołąb - 25-07-2010, 16:18

jawaldek napisał/a:
bo jeśli do wszystkiego to znaczy do niczego np kawa 3w1
dobrze prawi...na zimę tylko zimówka :)
hajmanek - 25-07-2010, 17:27

Czyli najlepiej miec trzy zestawy. Wlasnie nad tym pracuje. Do jazdy w obecnym sezonie mam BFG AT 265/70/15, w teren planuje kupic jakies MT 235/75/15 (mam komplet 4 felg), a na zime 215/80/15 (moje oryginalne felgi). Chyba musze zarwac ze dwa weekendy :idea:
jawaldek - 25-07-2010, 19:14

hajmanek napisał/a:
Czyli najlepiej miec trzy zestawy.
dwa wystarczą MT lub AT i zimowe. Kiedyś kupiłem komplet razem z felgami szosowych->> zrobiłem na nich trasę Zakopane - Karwia-Zakopane i leżą bo jakoś smiesznie samochód przygotowany w teren na szosowych wygląda :wink: Jeszcze jedna uwaga/przestroga MT i AT na deszczu zachowują się podobnie :shock: jak na lodzie. Jeśli od czasu do czasu dla szpanu :mrgreen: :wink: wjedziesz w teren to podaruj sobie ten zestaw 3 kompletów. Szosowe i zimówki kupuj
hajmanek napisał/a:
kupic jakies MT 235/75/15
jeśli już to 31" ->> zyskasz na prześwicie podobno i 32" wchodzą tylko że napędy dostają w kość a i częstsze odwiedziny stacji benzynowej Cię czekają.
Anonymous - 25-07-2010, 19:46

5eba

5eba napisał/a:
ktore z wyzej wymienionych beda radzily sobie dosc dobrze zima??

Właśnie te które Matadory, które poleciłem. Niestety sam nie miałem jeszcze przyjemności sprawdzić, jednak podpieram się tutaj opinią forumowicza Heilsberg.

AndrzejM22 - 25-07-2010, 19:47

hajmanek napisał/a:
AndrzejM22 napisał/a:

Polecam link BFG A/T
http://www.camskill.co.uk...m26b0s239p28176

Podtrzymuje to co powiedziałem BFG nie produkuje opon All-Terrain W rozmiarze 265/70r15 a to co pokazałeś to jest BFG Macadam opona typowo letnia typowo szosowa całkowicie inna niż rozmawiamy. :D

A na Oponach MT i AT da rade przejeździć bezpiecznie całą zimie nawet tak ostrą jak w Polsce to tylko kwestia odpowiedniej nauki . :lol:
No ale na pewno opona zimowa jest lepsza w zimie ale i tak nie gwarantuje ze samochód będzie się prowadzić idealnie i hamować w miejscu na oblodzonej nawierzchni czy też na brei pośniegowej ; w ziemie najlepiej prowadzi zdrowy rozsądek a zimowa opona tylko pomaga . :D
Ja osobiście mam 2 komplety opon MT i zimowe ale muszę powiedzieć ze mogę spokojnie mieć jeden tylko MT :D .
Wiele znajomych ma AT-eki i jeżdżą na nich cały rok i nie narzekają to tylko kwestia nauki jazdy.

jawaldek - 25-07-2010, 22:15

AndrzejM22 napisał/a:
A na Oponach MT i AT da rade przejeździć bezpiecznie całą zimie nawet tak ostrą jak w Polsce to tylko kwestia odpowiedniej nauki
da radę i na letnich :mrgreen: :mrgreen:
AndrzejM22 napisał/a:
w ziemie najlepiej prowadzi zdrowy rozsądek a zimowa opona tylko pomaga
masz całkowitą rację tylko te nieprzewidziane sytuacje na drogach->> oby Nas omijały. Mieszkam w górach i widzę co się dzieje zimową porą na tych zimowych lub wielosezonowych oponach.Nie będę opisywał jak luksusowe samochody na zimówkach wyciągałem (na MT 3 rok) z opresji ale to już oddzielny temat.
AndrzejM22 napisał/a:
Wiele znajomych ma AT-eki i jeżdżą na nich cały rok i nie narzekają
też jeździłem i faktycznie lepiej się trzymają od MT ale... właśnie to ale->> to nie zimówki bo różnią się na przykład "składem" gumy użytej do produkcji. Jako przykład->>> zimówki latem szybko polecą oj szybko