Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Opony... co na cały rok?
qlka2 - 02-03-2016, 18:19
Wszystko fajnie ale celuję w coś tańszego niż ponad 500 PLN za oponę.
A nie sądzę żeby wszyscy jeździli na Michelinach tylko pewnie inne opony też mają.
Dlatego ciekaw jestem też innych opinii.
Jaro1974 - 02-03-2016, 22:41
Ja jeżdżę na letnich Dunlopach Sport SP 230 w rozmiarze dedykowanym do outka i nie mam powodów do narzekań. Dwa sezony prześmigane i myślę że spokojne następne dwa wytrzymają. Kupiłem je jako nie używane ale w momencie kupna miały już dwa lata. Dałem za nie okrągłego tysiaka.
qlka2 - 02-03-2016, 22:55
A napisz coś więcej: jaka nośność, czy wersja XL i takie tam szczegóły.
Jaro1974 - 02-03-2016, 23:04
Wiesz co? W tej chwili nie pamiętam, a nie chciałbym Cię w błąd wprowadzać. Jutro sprawdzę i pod wieczór się odezwę.
[ Dodano: 02-03-2016, 23:05 ]
Chyba że uda mi się z jakiegoś zdjęcia odczytać
[ Dodano: 03-03-2016, 19:00 ]
No więc tak: opony jak już napisałem wcześniej Dunlop SP SPORT 230, rozmiar 215/60 R 16 95V. Nie są to żadne opony typu XL tylko normalne osobowe. Tak jak wspomniałem wcześniej jestem z nich zadowolony, nic się z nimi złego nie dzieje, moim zdaniem dobrze się trzymają drogi (ale to również zaleta 4WD), nie są głośne, na mokrym też dają sobie radę. Ogólnie rzecz biorąc ze swojej strony mogę je polecić.
qlka2 - 03-03-2016, 19:36
Ktoś jeszcze na czymś jeździ i podzieli się tą informacją?
nasa111 - 04-03-2016, 06:38
Uniroyal Rainsport 3 215/55 R17 94 Y FR
ja te mam i polecam, w miarę ciche, o bardzo dobrze trzymają w każdych warunkach.
W@sio - 04-03-2016, 09:47
Ja latam na Falkenach zarówno zimowych jak i letnich (szczegóły w temacie mojego miśka) i jestem zadowolony, choć są nieco głośniejsze, co u mnie i tak nie ma żadnego znaczenia, bo wydech robi swoje
qlka2 - 09-03-2016, 23:45
A jakbyście mieli do wyboru tą samą oponę o dwóch różnych nośnościach to którą lepiej wziąć:
UNIROYAL RAINEXPERT 3 215/60R16 95H
UNIROYAL RAINEXPERT 3 215/60R16 99H XL
Obie spełniają warunki tylko pytanie czy ma sens stosowanie opon XL do tego auta?
MadziaQ.. - 15-03-2016, 01:53
Może i ja się podczepię z pytaniem bo od kilku tygodni czytam testy i szukam odpowiednich opon. Za niecały miesiąc będę musiała kupić nowe opony bo moje yokohamy niestety nie bardzo się już nadają na sezon letni.
Zastanawiam się nad jedną rzeczą czy muszę kupować opony dedykowane do 4x4 (tutaj wybór raczej mam mały bo tylko yokohama) czy mogę kupić jak do zwykłego auta osobowego?
Ogólnie bardzo dobrze mi się jeździło (chociaż krótko i brak mi porównania) na yokohamach, które dostałam od poprzedniego właściciela a który twierdził, że kupił też po paru latach yokohamy bo od początku na nich jeździł i sobie na chwalił.
Tak jak wspomniałam poczytałam wiele testów i nie wiem na co się zdecydować zastanawiam się nad:
UNIROYAL RAINSPORT 3
DAYTON D320 EVO
KORMORAN GAMMA B2
YOKOHAMA BLUEARTH-A AE-50
DĘBICA PRESTO
FALKEN ZE 914
Może ktoś ma jakieś przeżycia lub chwali sobie jakąś markę której może nie wymieniłam?
Nie ukrywam, że najlepiej byłoby kupić najtaniej ale zdaję sobie sprawę z tego, że to moje bezpieczeństwo i nie muszę też na tym oszczędzać. Chciałabym wydać na opony do 2000zł.
Kolega bardzo mi polecał Daytony twierdzi, że nie ma co przepłacać i żeby je brać, jednak ja nie bardzo znam tą markę i nie wiem czego się po nich spodziewać.
Zawsze jeździłam na japońskich oponach(Toyo, Falken) i sobie chwaliłam zarówno w zimę jak i w lato ale nigdy nie były to opony zakładane na 4x4.
Oczywiście chodzi mi o opony w rozmiarze 215/55/17 czyli do Turbka.
Dodam, że opona musi być wytrzymała, do pracy mam dojazd przez drogę dziurawą oraz przez kilka torów kolejowych.
Zna ktoś może jakąś konkretną oponę godną polecenia?
apollo99 - 15-03-2016, 18:47
Ja u siebie mam kormorany(prawie nowe,na takich kupiłem auto) i nie polecam.Głośne ,słabo trzymają w zakręcie, jak popada i jeździ się na nich jak na kartoflach,jedyna zaleta to chyba cena.
qlka2 - 15-03-2016, 21:45
Ja tylko nie rozumiem czemu Mitsu zastosowało taki dzienny rozmiar do Outka.
Wszystkie opony typu SUV 16" mają profil 65. Skąd oni wymyślili tą 60 nie mam pojęcia. Nie wiem czy na lato też nie wsadzę profilu 65. Różnice w cenie są nawet ponad 300 PLN na komplecie opon w porównaniu z 60.
elektryk - 16-03-2016, 01:52
qlka2 napisał/a: | Ja tylko nie rozumiem czemu Mitsu zastosowało taki dzienny rozmiar do Outka.
Wszystkie opony typu SUV 16" mają profil 65. Skąd oni wymyślili tą 60 nie mam pojęcia. | Co było pierwsze? Outlander 1, czy opony typu "SUV"?
qlka2 - 16-03-2016, 07:04
Dobre pytanie.
Tyle że od kolegi który w Dębicy pracuje dowiedziałem się że opony osobowe w tym rozmiarze do tego samochodu mogą być za miękkie.
Dlatego też pytałem o opony typu XL.
Sam nie wiem już jak na to patrzeć.
A nie uśmiecha mi się dawać za oponę 5oo PLN.
Piękny Maryjan - 23-03-2016, 22:18
MadziaQ.. napisał/a: |
Tak jak wspomniałam poczytałam wiele testów i nie wiem na co się zdecydować zastanawiam się nad:
UNIROYAL RAINSPORT 3
DAYTON D320 EVO
KORMORAN GAMMA B2
YOKOHAMA BLUEARTH-A AE-50
DĘBICA PRESTO
FALKEN ZE 914 |
Gdybym miał wybierać z ww., to albo Uniroyale albo Yokohamy. Sam szarpnąłem się na Yokohamy Geolandar, że niby dedykowane do aut typu SUV (poza tym nic innego na lato nie było w jakże uniwersalnym rozmiarze 215/55/17), ale w zasadzie elektryk zadał słuszne pytanie .
qlka2 - 24-03-2016, 10:53
Jest jeszcze Nokian Line. Co prawda nie ma go w tym rozmiarze w wersji SUV ale z tego co widzę Uniroyal to też zwykłe osobówki.
Ja do siebie na 16" chyba właśnie kupię Nokian Line SUV z trochę wyższym profilem niż fabryczny.
Cena znośna a opona całkiem niezła z tego co się naczytałem.
|
|
|