To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - Kupuje Carisme 1,9 DID - dobrze robie??

Anonymous - 26-01-2006, 19:50

A jak sie Didy sprawuja tej zimy? Czy nie ma problemow przy takich mrozach? Bo rozgladam sie aby Kupic jakiegos Miska ale jeszcze dokladnie nie wiem jaki, zbieram informacje.
Pozdrawiam

JCH - 26-01-2006, 21:52

KazPL napisał/a:
A jak sie Didy sprawuja tej zimy?

Dobry aku + dobre paliwo = jazda zimą.
Mankamentem w DID jest to, że przy takiej temp. jaka była niedawno (-20) ten silnik nie jest w stanie się zagrzać w jeździe miejskiej i mieszanej. Przy -10 już tak.

Student - 27-01-2006, 07:28

A czy z tym grzaniem to nie jest tak że trzeba wymienić termostat z 87C na 95C i może wtedy będzie dobrze.
Anonymous - 27-01-2006, 08:34

Ja mam DiD od 3 miesięcy, i przy tych mrozach raz nie odpaliłem,
powodem był akumulatro, jeszcze oryginał, miał już 3 zimy za sobą.
Kupiłem nową Centre Futura, i kręci i pali jak wściekły.

Potwierdzam z tym nagrzewaniem silnika, tzn. że nie nagrzewa się tak szybko jak bym chciał. Dyskutowałem na ten temat z kolegą, i ustaliliśmy, że nowsze silniki mają większą sprawność cieplną (do tego dążą konstruktorzy) i z tego powodu nagrzewanie kabiny jest słabsze.

Ale i tak Misiakari mi się podoba.

Grześku - 27-01-2006, 20:42

Racja - DiDa potrzebuje więcej niż -15 żeby w sensownym czasie pokazać coś wskazówką na temperaturze płynu chłodzącego, ale mimo to ciepłe powietrze z nagrzewnicy pojawia się wmiarę szybko.
Moja Cari pali ładnie nawet na dużym mrozie -ostatnio zaliczyliśmy -28C - kwestia naładowanego akumulatora.
Aha, profilaktycznie dodawałem do paliwa naftę, a od tygodnia dolewam specjalny dodatek do paliwa przeciwdziałający gęstnieniu paliwa i absorbujący wodę.

Anonymous - 07-02-2006, 20:21

Cytat:
Racja - DiDa potrzebuje więcej niż -15 żeby w sensownym czasie pokazać coś wskazówką na temperaturze płynu chłodzącego, ale mimo to ciepłe powietrze z nagrzewnicy pojawia się wmiarę szybko.[...]

Może warto nie odkręcać od razu ciepłego powietrza, tylko poczekać trochę, aż drgnie wskazówka? Nagrzewnica działa trochę jak chłodnica..Silnik szybciej się nagrzeje, jeszcze szybciej będzie ciepło..
Cytat:

Aha, profilaktycznie dodawałem do paliwa naftę, a od tygodnia dolewam specjalny dodatek do paliwa przeciwdziałający gęstnieniu paliwa i absorbujący wodę

Nie wiem czy dolewanie nafty to dobry pomysł - nie jest to szkodliwe dla aparatury wtryskowej ? Jeszcze w starszych dieslach nie było to złe, one spalają wszystko :) .ja mam stary F8QT, ale bałbym się lać naftę.Leję depresator, chociaż kilka razy zamarzł :shock: A propos, mi też pali od pierwszego razu, choć 2 letni aku i 220 tys. przejechane :D