To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Właśnie kupiłem Outlandera - kilka pytań nowego użytkownika

mentosik - 28-02-2016, 23:04

emil_d wyczerpałeś temat :) Dzięki!
dab - 17-03-2016, 11:32

alojso napisał/a:
Eeee, TTTM ;) Też miałem sporego zonka jak kupiłem outlandera i się to pojawiło. U mnie to znika po przejechaniu 1km.

Z punktu widzenia sprzęgła, lepiej ruszać bez gazu, ale, umówmy się, nie zawsze (a bywa że i w ogóle) jest to możliwe. W outlanderze i tak nie ma z tym tak dużego problemu, jak w stałonapędowym Subaru, gdzie moment nie jest w stanie pójść na koła i po dupie dostaje tylko sprzęgło. Ja znalazłem "kompromis" i po prostu dodaję tyle gazu, żeby nie przekraczać 1000 rpm. Dwumasa dostaje najbardziej po tyłku przez ZPJ (zespół piz**ej jazdy), czyli jeździe na zbyt niskich obrotach (nie zgadzam się z teorią, że ruszanie bez gazu niszczy dwumasę - miałem forestera, w którym było tylko i wyłącznie takie ruszanie i po 180k km nie było ani decybela słychać dwumasy, a są auta, gdzie już po 150k km przez ZJP kwalifikuje się ona do wymiany).

Mam outka od nowosci i od nowosci na zimnym silniku i przy odpuszczaniu gazu przy ruszaniu mam taka akustyke :) Lekko dodaje gazu i nie charczy :) Na pewno nie jest to awaria.