Nasze nieMiśki ;-) - Volf 2.5T AWD 210KM 320NM
romek atomek - 22-06-2016, 09:28
dziękować - odkuję się z kaską i jadę do gazownika - postanowione.
Trochę racja - Volfa bym prywatnie nie kupił - s60 najdziwniejszy jest układ wspomagania, daje duży opór - jakby test łosia był dla niego nie do przejścia. Natomiast w sytuacjach podbramkowych, kiedy nie myślę a działam instynktownie - jest pewny bardzo.
czyli z jednej strony muł na kierownicy.. ale kiedy trzeba uciec / odbić gwałtownie na prędkości i wrócić do swojego toru jazdy - działa pewnie. Ja lubię układy przeniesienia napędu od Hondy - nie wiem jak jest w nowych modelach - ale miałem CIVIC 3D 114KM ( jajko ) i tam było to cudowne czucie drogi.
ps. 2 dni temu - podróż z wolbromia - ciasny łuk w lewo w terenie okołowioskowym - prędkość max 70km/h i .... na czołówkę wypadła mi KIA cywilna z kogutem na dachu - uciekłem cudem na prawo .. ale chyba zamontuję sobie kamerkę. Wyprzedzać na łuku "w ciemno" ? szkoda słów.. - ułamki sekund od tragedii ..
23.06 - mały UP : interface na Bluetooth zamontowany - błędy skasowane .. dziś traska krk- n.sącz - krk i cisza.. nic mu - żaden się nie objawił.. korzystając z różnych softów / sprawdzałem na trasie / autostradzie - odczyty z Lambdy - wyglądały OK. nawet temperaturę katalozatora mi pokazało .. MAF też działa i pokazuje odczyty
25.06 kolejny 1k km nawinięty - wywalił błąd i znów chceck engine .. myślałem ze znów MAF sensor lub lambda - ale nie .. tym razem błąd przekaźnika ( selenid ) od kontroli oparów paliwa z filtra węglowego xDDD - jessssssu ile tu elektroniki .. cholera wie - nie tankowałem go dawno paliwem - przestawiłem na bezynę skasowałem bład .. pojeżdżę troszkę na bezyni - zobaczymy ..
spalanie w trasie na gazie pokazuje na poziomie 22mpg = 12,8 litra na 100KM .. na bęzynie przy dynamicznym przyspieszaniu / autostrada .. coś koło 15l wyszło - obwodnica .. zjazd do miasta ..
27.06 : na strojenie umówiony .
romek atomek - 04-07-2016, 21:21
Już po strojeniu u Jurka .. na razie pali gazu mniej i się nie krztusi .. standardowo spokojną jazdą autostradową miałem średnią 22mile na galon .. teraz dobijam do 30 - rzeczywiście sobie podbierał paliwo.. ponoć błędy już nie powinny się pojawiać - za uboga mieszanka była..
Owczar - 05-07-2016, 08:36
No to git. Do samej instalacji nie miał zastrzeżeń?
romek atomek - 05-07-2016, 10:08
Owczar napisał/a: | No to git. Do samej instalacji nie miał zastrzeżeń? |
kompletnie nie - mówił ze mam coś w wersji GOLD xd - ale kompletnie nie mam pojęcia .. mam też nieszczelność jakąś - w sensie gaz uchodzi po wyłączeniu zapłonu - powoli ciśnienie gdzie ma być .. spada .. stąd problemy z zapalaniem pewnie .. ale po strojeniu - jest niebo lepiej .. nic nie szarpie nie rwie - skrzynia wreszcie pracuje jak trzeba = bo jej się szarpało .. gdzieś coś instalacja miała źle zaprogramowane - i na komputerze wychodziło podczas jazdy że obroty są na ZERO a fura jedzie .. no to przełączał na paliwo .. wiesz ? Jerzy mówił .. ale ja z tego nie dużo zrozumiałem, a że był skupiony na tym co robił - wolałem nie dopytywać / nie truć / nie zawracać głowy .. dobrze że jest 20 min ode mnie .. i jeszcze ma zegarmistrza obok - to i podjadę pewnie niebawem - bop szukałem takiego od zegarków = zawód na wymarciu
Owczar - 05-07-2016, 10:17
Czyli reduktor pewnie KME GOLD. On taki na styk będzie w tym aucie, ale do normalnej jazdy wystarczy
Możliwe, że puszczają Ci wtryskiwacze gaz do kolektora. Z rana odpala gorzej?
romek atomek - 05-07-2016, 10:57
Owczar napisał/a: | Czyli reduktor pewnie KME GOLD. On taki na styk będzie w tym aucie, ale do normalnej jazdy wystarczy
Możliwe, że puszczają Ci wtryskiwacze gaz do kolektora. Z rana odpala gorzej? |
w ogóle po postoju - gdy wyłączę go na gazie praktycznie w 45 sekund już tam gdzie miał być gaz na ciśnieniu - to go niema. Ale nauczyłem się go wyłączać na benzynie. ps po korektach Jurka - mniej trzeba kręcić rozrusznikiem .. jak to J stwierdził "prawie dobrze"
Owczar - 05-07-2016, 11:47
Jak go wyłączysz na PB to gaz tak czy inaczej zostaje w układzie i się ulatnia. Warto znaleźć któredy ucieka.
romek atomek - 07-07-2016, 13:22
Owczar napisał/a: | Jak go wyłączysz na PB to gaz tak czy inaczej zostaje w układzie i się ulatnia. Warto znaleźć któredy ucieka. |
albo kupić kaśnicę .. nie wpłynie to nijak na zrobione strojenie gazu ? na zasadzie "przy nieszczelności potrzebne było TYLE" a po usunięciu nieszczelności zmieni się ciśnienie w układzie .. pytam jak debil bo z gazu jestem .... i kamieniu kupa. wystrojony świetnie - inna jazda ... skrzynia nie świruje nic a nic .. zasuwa aż miło ..
ps śmieszna historia - bo już 3200km za nami - ten napis OSTRZEGACZY ktróry mrugał na sekundę przy 220 zaczyna się od "bulb" xD - i mam lekko dziurkę w lusterku i tam lubi deszcz zaglądnąć .. i wieje .. i penie żarówka od migacza przy nadświetlnej traci styk xD
Owczar - 07-07-2016, 13:26
Na strojenie to nie ma wpływu.
Marcino - 07-07-2016, 20:13
romek atomek napisał/a: | inna jazda ... skrzynia nie świruje nic a nic .. zasuwa aż miło .. |
I o to chodzi..:)
romek atomek - 13-07-2016, 14:55 Temat postu: sam sex i indolencja. Jadąc jak to mawiają gdzieś tam po niemieckich autostradach myślę OK - czas po 3 tys mil docisnąć i zobaczyć czy gaaz dobrze zestrojony .. trafiła się a6 na traasie - dość że straszył ledami o groźnym spojrzeniu - to dość pędził - myślę zając na medal ...
odejść może i troszkę odchodził - ale różnica w koniach mogła być "może 10" w każdym razie zaprowadziłem Volfa w jego mało chyba znane rejony przestrzeni, gdzie przyspieszać skończyliśmy koło 220 .. i cód nr 1 . raczej inne fury odpadały od tej a6 - Volf się dzielnie trzymał - kuce robią robotę - gaz zestrojony miodnie ..
cód nr 2 - skrzynia niby 5 biegów - żednego sport etc .. dość wcześnie się włącza ta 5'ka i bałem się że mi obrotomierz prędzej się skończy niż ja zobaczę 200-220km/h .. .a tu ZONK.
skrzynia przy 200 wżuciła jakieś mi nieznane przełożenie i te 200 miała na nim 4000rpm - zwolniłem zatem do 180 - a tu 3800RPM - i na prawdę jeszcze spory zapas do kręcenia...
miast przjechać na baku gazonu 200mil - przeleciałem 160 - czyli paliło bo musiało ..
szerokość opony 235 - jest bardzo OK
na stacji sprawdziłem go OBD Doctorem czy mu się jakiś ERROR nie pojawił - pusto ..
i nocą stwierdziłem pod domem - ale tu przytulnie...
Owczar - 13-07-2016, 16:11
Inaczej nie mogło być. Jurek stroił na hamowni czy na drodze?
Na LPG auto powinno jechać do maks prędkości bez kucania - takie mam podejście. Ja niestety nie miałem do dyspozycji hamowni i stroiłem na autostradzie niemieckiej. Co prawda nie do maks predkości, ale żona musiała do 240 pocisnąć żebym mógł sprawdzić działanie instalacji na 5 biegu.
Przełożenie konwertera może się zmieniać. Kiedy wyrównujesz prędkość przekładnia zwiększa przełożenie, a gdy przyspieszasz zmniejsza. Ale to wszystko zależy od warunków.
romek atomek - 14-07-2016, 08:44
Owczar napisał/a: | Inaczej nie mogło być. Jurek stroił na hamowni czy na drodze? |
na niemieckiej .. siedział z lapto"K"iem na pasażerskim, po ilosci przejechanych km. zrobił bardzo dokładnie. Długo jechaliśmy - długo też na postoju - później znów poprawki, testy .. jazda i logowanie - generalnie nie rozmawialiśmy - widać pracę w skupieniu. Znam się z Jerzym od nastu lat, zawsze był perfekcjonistą - zawsze też "ciął" dyletantów . cóż ja z Jerzym o Gazie mogłem pogadać - słuchałem jedynie .. i zazdrościłem pasji, którą miał od lat - no i ma pięknego Volf'a .
romek atomek - 18-07-2016, 13:31
czw. 21 lipca : Voolf idzie na przegląd. BO mu się zapalił komunikat by ten przegląd odbyć.
święcą 3 wiadomości : 1) termin przeglądu 2) spalona żarówka przeciwmgielna tylna prawa 2) płyn w spryskiwaczach - niski stan
co mu co wiem :
1) poduszka skrzyni na bank .. przy tej mocy pewnie szybko idą - choć powinny być wzmocnione
zrobić ASAP bo polecą kolejne.
2) zwiewa płyn chłodniczy - przez korek - przewody miękkie w normie ale coś się tam dzieje
po powrocie z trasy wyłączyłem .. i pluł z pod korka .. obrzygał pojemnik od płynu wspomagania.
3) zwiewa płyn od spryskiwaczy - no ile można dolewać a reflektorów nie pryska - za szybko
+ pewnie std wymiana olej + filtry
Owczar - 18-07-2016, 13:51
Jeśli przewody są miękkie, a ucieka płyn to na początek wymiana korka.
|
|
|