Outlander I GEN Techniczne - Parę pytań odnośnie Outlandera I gen.
heer75 - 04-07-2016, 11:56
Kafarnauster napisał/a: | Ja tam swojego outka też lubię. Nie był drogi, nieźle utrzymany. przez 1,5 roku tylko naprawa "na początek" a potem eksploatacja, jakieś gumki w zawieszeniu... Na lpg jezdzi sie tanio...
ale jak bym miał zmieniać to bym kupił autko które ma wiecej mocy (przynajmniej 120km/tonę) i wiekszy bagażnik. Najchętniej Outlandera II z silnikiem 2.0T jeśli byłoby coś takiego... (ale nie ma)
NIE KUPUJ TEGO AUTA JEŚLI:
- masz powyżej 195cm wzrostu (ja mam 192 i siedzę już na końcu regulacji)
- potrzebujesz duzego bagażnika (jak złożysz fotele to i 2 osobową kanape przewieziesz ale sam bagażnik jest symboliczny jak na auto tej wielkości - wnetrze kabiny za to jest duże)
- 140KM to nie wiele na 1600kg masy własnej - taki uliczny standard, nie urywa du...
- lubisz "francuski" komfort jazdy, w outku jest twardo i lubi postukać na wybojach |
Eeee.. ja mam tyle co Ty wzrostu i zadnych problemow z regulacja, co wiecej, nawet nie mam fotela na maxa cofnietego.. a mam dlugie nogi.
Co do bagaznikow- w SUVach i ich pochodnych bagazniki raczej nie powalaja.
Zawieszenie stuka jak jest wybite, wtedy na wybojach malu luz moze zabrzmiec jakby sie mialo cos urwac. W moim nic nie stuka. Moze poza podskakujaca (czasami) zatyczka w bagazniku.
Moc- fakt, moglaby byc wieksza.. ale tragedii nie ma. Spokojnie styka do wyprzedzania i zwyklej PRZEPISOWEJ jazdy:)
spooner25 - 06-07-2016, 13:05
Może moja wypowiedź Ci sporo pomoże. Miałem Opla Signum 2.2 dti w pełnej możliwej opcji. Komfort bajeczny szczególnie na tylnych fotelach ale psuło się na potęgo.
Od razu obalę jeden mit o kiepskich silnikach 2.2 dti - są bardzo dobre, to cały osprzęt czyli wszystko na około silnika jest wielką porażką.
Po Signumie na długi czas mam dość dizeli. Teraz kupiłem Outlandera I w wersji Turbo.
Porównanie ? Na plus dla opla komfort a na plus dla Outlandera cała reszta
Robert_kce - 05-08-2016, 08:04
Cześć, podepnę się pod temat, czy silnik ze zdjęcia to ten z zaworami na hydraulice ? Bo widziałem też z napisem mivec, ponieważ chcę wrzucić gaz to wolałbym hydraulikę .
Jaro1974 - 05-08-2016, 17:23
To jest zwykłe 2.0 16V i do tego gaz jak najbardziej choć i mivec-a też da się zagazować
Robert_kce - 05-08-2016, 18:12
Dzięki, wolę hydraulikę, wrzucić instalkę i zapomnieć. Po to właśnie chcę starsze auto, żeby się nie pieścić ze szklankami, a szukanie dobrej hondy w rozsądnych pieniądzach już mnie zmęczyło, trzeba po latach wrócić do Mitsu .
W@sio - 05-08-2016, 21:52
Instalacja gazowa do tego będzie kosztowałan2500 - 3000 nie więcej, nie bierz lubryfikacji, bo nie ma racji bytu tak czy inaczej, życzę bezawaryjności!
Ambroży - 05-08-2016, 22:02
Ja właśnie wymieniałem instalację w 2.0 16V (cały przód bez butli) Wtryskiwacze Alex Baracuda, elektronika KME Nevo i reduktor KME Silver. Wyszło dość tanio i działa dobrze. Zestaw sprawdzony w kilku samochodach. Mogę z czystym sumieniem polecić, o ile masz znającego się na robocie gaziarza.
Robert_kce - 07-08-2016, 15:51
Gazownika mam świetnego, lubryfikacji u niego nie uświadczysz , właśnie 3 kpln powiedział za "dobrą instalację", na bezawaryjność liczę, bo mogę coś do auta wkładać, ale nie cierpię, jak nie dojadę do celu .
Wookie88 - 03-06-2018, 00:11
Witam Panowie po 2 latach, jestem założycielem tego tematu, piszę z innego konta ponieważ tamto zostało zablokowane...
Wraca temat kupna auta trochę wyższego.
2 lata temu wybrałem jednak Opla Signum 1.8 ale po 2 latach musze go sprzedać i kupić coś wyższego.
Jak się zmieniła sytuacja z tymi autami przez te 2 lata? dużo staniały?
Obecnie wygląda to tak że szukam do 20 tysięcy, benzyna ewentualnie z lpg no i AUTOMAT
znajdę coś do 20 tysięcy ?
Patrzyłem że jest tylko CVT z silnikiem 2.4, jak u niego z awaryjnością no i jak działa skrzynia?
Oprócz Outka mam jeszcze na oku Tucsona 1, Fronterę B, Sportage 2 oraz Sorento
[ Dodano: 03-06-2018, 15:10 ]
halo halo
Bzyk_R1 - 03-06-2018, 15:25
Zacznijmy od tego że w I generacji nie ma CVT. Topowe wersje outlandera trzymają cenę. Przez ponad dwa lata turbo praktycznie stoją w miejscu.
Wookie88 - 03-06-2018, 15:27
Faktycznie, coś mi się poknociło, chodzi o INVECS-II
więc z automatem to tylko 2.4 ? znajdę do 20 tysięcy coś w dobrym stanie ?
Bzyk_R1 - 03-06-2018, 15:32
Tak automat w pierwszej generacji był tylko w 2.4. Chyba że kupisz airtreka z 2.0turbo CVT a w tej cenie można znaleźć fajnego dakara z końca produkcji. Tylko standardowo słabe punkty trzeba sprawdzić.
Wookie88 - 03-06-2018, 15:34
Kurde za dużo informacji.
po kolei
- ten 2.4 z INVECS-II jest awaryjny? można dołożyć LPG ?
- widziałem wersję DAKAR ale czym dokładnie ona się różni od innych? nigdzie nie widzę porównania
Bzyk_R1 - 03-06-2018, 16:57
2.4 to bardzo dobra jednostka do LPG. Z tym że regulacja zaworów na śrubę wymaga częstszego zaglądania pod pokrywę. Co do skrzyń to często ludzie dokładają chłodnice i nie czytałem żeby jakieś problemy sprawiała. Ale to już właściciele lepiej żeby się wypowiedzieli.
Wersje dakar oprócz emblematów na błotnikach mają dokładki zderzaków i progów w kolorze i ramki halogenowe też chyba pod kolor. Nakładki alu na pedały i takie tam.
Wookie88 - 03-06-2018, 17:14
Czyli podsumowując
2.4 z automatem jak najbardziej do lpg
Nie musi być wersja dakar?
A są jakieś lepiej wyposażone wersje i gorzej? można je jakoś odróżnić ?
A ta regulacja to co ile, rocznie robię max 15 tyś km
|
|
|