L300 - Przymiarka do L300 4x4
Anonymous - 12-10-2007, 13:51
Gene napisał/a: | Mysle, ze te ze wstecznym ale to sa tylko moje przypuszczenia oparte na wiedzy dotyczacej pojarek. |
Dzięx nr 2
Jeszcze takie lamerskie pytanie: jak stojąc na twardym rozpoznać czy się sprzęgiełka rozpieły (bez podnoszenia przodu)? Jeśli załpię za wał i pokręcę, to się chyba znowu załączą i nici z testu?
Zdrowia!
Gene - 12-10-2007, 16:35
Nie ma za bardzo jak sprawdzic czy sprzegielka sie rozpiely stojac na ulicy. Musisz albo jesli masz manualne reka je rozpiac albo jesli masz automaty wyczuc kiedy sie rozepna podczas cofania. Oczywiscie mozna zaufac kontrolkom ale w starych samochodach te ustrojstwa padaja seryjnie.
Czy wogole robia mozna latwo sprawdzic. Wykonaj zwykly test w terenie. Zapinasz sprzegielka, wrzucasz 4H i ruszasz po sliskim lub piasku. Obserwujesz koła - bedą sie krecic na 2 osiach i piasek spod siebie wygarniac. Przeniesienie dziala i wszystkie kola sa napedzane.
Dalej nie odpinajac sprzegiełek manualnych a w przypadku automatów nie cofajac zmieniasz na 2H i ruszasz. Będą sie kręcic tylko na tyle i w piachu kopac. Naped bedzie odlaczony
Niestety jazda z zapietymi sprzegiełkami i dzwignia na 2H przedniemu mostowi moze skróci zywotnosc. Duzo ludzi twierdzi, ze nic nie szkodzi ale mysle ze nie warto w ten sposob obciazac podzespolow.
Tak naprawde jak juz bedziesz mial swoja "Elke" to sie w mig nauczysz co, jak i dlaczego. Poznasz auto i przebrniesz przez instrukcje (jesli bedzie) to najlepszy sposob. Bo o teorii mozemy sie rozpisywac a ja moze raz w zyciu jechalem L300 z ES i nawet mi wtedy do glowy nie przyszlo, ze w piastach sa sprzegielka. W ostatecznosci rzucić się pod auto i sprawdzić czy półosie sie kręcą. Jak się kręcą półosie przy wyl 4x4 (2H) to huby sie nie rozpieły.
Anonymous - 16-10-2007, 13:12
witek napisał/a: | Kiedyś popsułem ... zainstalowano w nim gaz .... tankowanie samochud musiałem regulowac -KOSZMAR.Od tego czasu przestałem psuc samochody.Trzeba zobaczyc co sie dzieje z silnikiem który dostał gaz GAZ-WYZSZA TEMPERATURA SPALANIA. Jest to paliwo super ale trzeba do niego skonstuowac silnik---TYLKO FABRYKA. |
Wybacz ale rozpowszechniasz bzdury! Silnik spalinowy zostal opracowany dla paliwa gazowego i jest ono bardziej naturalne dla niego niz benzyna.
Gaz nie niszczy silnika, moze go zniszczyc WYLACZNIE zla regulacja gdyz gaz jako bardziej naturalne paliwo pracuje na takich skrajnych mieszankach jakich zadne paliwo plynne nie przyjmie.
Prawidlowo wyregulowany silnik moze miec na gazie nawet dwukrotnie wiekszy przebieg niz na benzynie.
Jezdzilem na gazie jak jeszcze nie bylo u nas zadnej stacji tankowania. Sam montowalem kilka instalacji wiec uwierz mi, ze wiem co mowie. We Wloszech gdzie LPG jest stosowane od lat 20-tych XX wieku praktycznie nie zdazaja sie uszkodzenia spowodowane za wysoka temperatura.
Anonymous - 21-10-2007, 22:46
Witam .Jezdzilem 5 latek l300 ,ale z napedem na tyl ,zas od 2 tygodni jezdze 4wd.Wbrew pozora nie jest je trudno trafic (byly w allegro w cenach ok 4500-6000zl dosc logicznie wygladajace.W skorcie moje 2wd sie raczylo zaplic w czwarek ok godz 20 ,zas w sobote kolo poludnia juz mialem 4wd z gazem ,przegladem, hakiem ,szyberdachem i wspomaganiem kierownicy,srodek na 7 osob . Oogonie za wiele nie wiem o nim ,bo dopiero przejachalem ok 1 tys km ,ale silnik 2.0 w miare dobrze sobie radzi ,pomimo ,iz woze nim ok 2 ton drewna po gorach (czesc na przyczepie ,reszta w srodku).Model do 86 r ,byl na ramie (niezalerznie czy 2 wd czy 4 wd)po 86 samonosna .Ogolnie diesla bym raczej nie polecal ,bo cena silnik w ladnym stanie przekracza wartosc autka ,albo jest z nia porownywalna (te same silniki maja hundaye,stad te ceny).Jakbys kupowal autko z gazem to dobrze by bylo jakby gaz byl umieszczony pomiedzy silnikiem ,a drugim fotelem ,bo wtedy wyciagajac tylny rzad foteli ,mozna cos o duzych gabarytach przewiesc (nawet motocykl wjezdza do srodka ,testowalem .Uwazac tez trzeba na silniki 2,4 benz ,bo sa bardzo ciezko osiagalne na rynku wtornym . Do normalnej nie extrim jazdy dwulitrowka w zupelnosci wystarcza ,spalanie 11-15litrow LPG na jezdzac na jednej osi.Jakby Ci sie tarfiala wersja ktora ma duzy szyberdach za plecami kierowcy(elektryczny taki ponad 1 metrowy) to jest to duzy plus,bo autko w lecie sie nie nagrzewa nie trzeba go zamykac w miescie.Jabys montowal gaz to wywal raczej rezerwe na dach (duzo ciekawiej wtedy wyglada) ,a gaz zamontuj pod autkiem ,bo butla za fotelami przeszkadza ,gdy cos trzeba przewiesc.Patrzac na ceny za garnica i Pl to doliczjac koszty transporu,gazu itd lepiej kupic w zarejestrowane w PL (za swoje dalem 4 tys zl ,wyjazd oplaty itd to min 3 tys ,gaz ponad 1 tys hak ok 500zl,komplet zimowek z felgami 225 ok 1 tys zl ,co juz przekracza sume za ktora je kupilem ,a jak wiadomo najtansze L300 to 1-1,5 tys ojro,wiec kupujac w Niemczech takie samo autko wyszloby mnie przynajmniej dwa razy drozej).Acha model 87 rok na szczescie zakonserwowany i nie zgnity ,bo to jest ich problem.Pzdr
[ Dodano: 21-10-2007, 22:56 ]
ps tu jest artykulik o tym autku http://www.auto-swiat.pl/...p?Artykul=14622
Anonymous - 24-10-2007, 12:33
gumis65 napisał/a: | Wbrew pozora nie jest je trudno trafic |
Jak ktoś ma takie zasrane szczęscie jak ja, to mu trudno trafić
Tyle, że ja się uparłem na diesla, a z tym jest trochę słabo. No trudno, na razie mi się nie pali - ciułam kasę i czekam na okazję...
Jakby ktoś coś słyszał o takim to prosze się nie krępować
Zdrowia!
Anonymous - 24-10-2007, 14:44
PastoR100GS nie chce Cię załamywać, ale my z Tata szukamy L300 4WD od dłuższego czasu. Jakies dwa lata temu tak tylko przymierzaliśmy się do niego i w ogloszeniach było tego całkiem sporo w Niemczech i nie drogo. Teraz jest to ciezki temat. Żeby kupic cos przyzwoitego trzeba szykować powyżej 3 tys. euro. Ponoć dużo tych busików poszło na eksport do afryki. My szukamy, a raczej teraz rozgląda się nam koleś w Niemcowni za dieslem, ale powoli zaczynamy brac pod uwagę 2.4 benzyne. I tu pytanie: Czy ktoś posiada takowy?Ile to pali benzyny, jak zachowuje się na gazie i ile spala gazu?Pozdro!
Anonymous - 25-10-2007, 08:27
rozekg napisał/a: | ale powoli zaczynamy brac pod uwagę 2.4 benzyne. |
Płosze bałdzo:
http://otomoto.pl/index.p...how&id=C3615236
Jeszcze mam namiar na tutejszego forumowicza , który tez mial benzyniaka na zbyciu, ale może niech się sam do Ciebie odezwie, bo nie wiem czy ten jego jest jeszcze aktualny...
Zdrowia!
Anonymous - 27-10-2007, 16:02
Dzieki! Tego z allegro to czasami widuje w Radomiu. Kiedys nawet przyjrzalem mu sie z bliska i czekalem na wlasciciela, zeby pogadac ale sie nie doczekalem.Auto warte zainteresowania. Ok dzieki i pozdrawiam i powodzonka w poszukiwaniach
[ Dodano: 09-12-2007, 16:27 ]
Wlasnie stalem sie posiadaczem L300 4x4. Auto zostalo przywiezione z Niemiec kilka dni temu. Musze jeszcze troche w niego zainwestowac ponieewaz lekko uszkodzony jest z przodu. Jak doprowadze go do ładu, to wlepie kilka fotek. Moze znacie jakies adresy gdzie mozna zakupic cześci do tego modelu?Potrzebuje lewa lampe, lewe przednie drzwi i przednia blache. Zlapalem juz kontakt i chyba w przyszlym tygodniu skoluje te czesci...Pozdrawiam
Anonymous - 09-05-2008, 14:58
Przepraszam za nietypowe pytanie:
Jaki największy rozmiar kół wchodzi do L300?
Zastanawiam się nad zanabyciem 4x4 ale w celu turystycznego używania w terenie.
Anonymous - 09-05-2008, 21:07
witam,szerokosc 275 ,wysokosc 16 na pewno,ale moze wejdzie cos wyzszego .Pzdr
Anonymous - 09-05-2008, 21:10
gumis1 napisał/a: | witam,szerokosc 275 ,wysokosc 16 na pewno,ale moze wejdzie cos wyzszego .Pzdr |
to 275/70 R16 wchodzi? I nie wystaje z nadkola? I nie obciera?
AŻ NIE WIERZĘ
Anonymous - 09-05-2008, 23:59
witam ,z tego co wiem to wchodza na pajero ,ale jak bedzie w l300 ciezko mi powiedziec.Ja mam zamontowane 255/70/15 i jest sporo luzu,wiec jest duza szansa ,ze wejda.Pzdr
[ Dodano: 10-05-2008, 00:06 ]
p.s jak Ci sie bedzie nudzilo ,to powieksz sobie zdjecia w apincie i pozioraj jakie opony pomontowano.A tak poza tym to sa w sieci dostepne poszerzenia nadkoli jak w niekturych miskach na zdjeciach w cenie 299$ za komplecik. http://images.google.pl/i...6lr%3D%26sa%3DN
[ Dodano: 10-05-2008, 00:11 ]
jeszcze jedno 275/15 wchodza na pewno wiec jest duza szansa ze 275/16 tez wejda ,bo takie opony wchodza na typowe fele z pajero/l300,a pojarka tez miala 16
Anonymous - 10-05-2008, 15:37
Fotki extra. Dzięki wielkie.
Zaczynam szukać L300.
Anonymous - 11-05-2008, 22:31
nie szukaj ,jest fajne w sieci za 7tys zl z silnikiem 2,4 w Lodzikim.Na oko dosc przyzwoicie wygladzi.Jak nie znajdziesz w sieci do daj znac ,to Ci poszukam.Pzdr
[ Dodano: 12-05-2008, 20:04 ]
http://www.auto.pl/gielda/offer.php?kod=1J71W
[ Dodano: 12-05-2008, 20:07 ]
http://www.rolgielda.pl/i...&id_p=27&podkat
Anonymous - 12-05-2008, 20:44
Co z nimi nie tak? Dość długo stoją: aktualność 2008-03-30 (43 dni temu), drugie Dodano: 2008-02-03 23:19:48 . i to w sytuacji: Kupię L300, każde, płacę lepiej niż konkurencja
A swoją drogą skąd te ogłoszenia o wykupie L300?
Czyli raczej polecasz benzynkę? Czemu nie dieselek?
Jak jeszcze coś znajdziesz - podrzucaj. Może trafi się bliżej niż w Łodzi.
|
|
|