To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Jaki tłumik końcowy do Turbo

Bzyk_R1 - 13-03-2018, 10:43

alilee,jesteś już tyle na forum że chyba wiesz że trzeba kontynuować istniejący temat a nie zakładać kolejne? Nazwa może myląca ale jak przeczytasz to dowiesz się że mowa jest o tłumikach do wszystkich wersji O1.
alilee - 13-03-2018, 11:18

Bzyk_R1 napisał/a:
jesteś już tyle na forum że chyba wiesz że trzeba kontynuować istniejący temat a nie zakładać kolejne? Nazwa może myląca ale jak przeczytasz to dowiesz się że mowa jest o tłumikach do wszystkich wersji O1.

Przepraszam i dzięki :wink:

miron - 15-03-2018, 18:15

A jakby taki końcowy zapodać? https://zapodaj.net/aaadcf063a9d4.jpg.html
https://zapodaj.net/5d22ee7363848.jpg.html
https://zapodaj.net/f7c2f7925c5c8.jpg.html
https://zapodaj.net/dd51849fb2b11.jpg.html

W@sio - 16-03-2018, 11:21

Będzie głośno! Chyba nawet głośniej niż u mnie :-D
nahar - 20-08-2018, 00:20

Dziś odkryłem że urwał mi się zaczep a do tego mam dwa ogniska rdzy od spodu.

Wobec tego czeka mnie chyba zmiana tłumika.

Zalazłem zamiennik jak rozumiem będzie pasował?

Ew zamiast tego mogę zamówić końcówkę z kwasówki. Czy wg Was da się zrobić cały tłumik z kwasówki ale zachowując katalizatory? Nie mam i nie będę miał LPG a na przeglądzie wolę jednakże aby auto spełniało normy. Taki wydech ładny z kwasówki bym sobie zrobił ale tylko z katami. Da się?

A i na rurze mam coś takiego: chodzi o to coś podobne do odbojnika. Cóż to jest?

Bizi78 - 20-08-2018, 07:05

nahar napisał/a:
A i na rurze mam coś takiego: chodzi o to coś podobne do odbojnika. Cóż to jest?

Tłumik drgań.

Bzyk_R1 - 20-08-2018, 08:54

nahar napisał/a:

Ew zamiast tego mogę zamówić końcówkę z kwasówki. Czy wg Was da się zrobić cały tłumik z kwasówki ale zachowując katalizatory? Nie mam i nie będę miał LPG a na przeglądzie wolę jednakże aby auto spełniało normy. Taki wydech ładny z kwasówki bym sobie zrobił ale tylko z katami. Da się?

Jak najbardziej się da, zwykła stal spawa się bez problemu z kwasówką. Kup 3-3,5 metra rurki fi 60 zewnątrz, kształtki i do dzieła. Do końcowego dołóż trochę złociszy i weź też z kwasówki.

nahar - 22-08-2018, 20:01

No to spawa się bez problemu to bym może nie przesadzał. Szybki sprawdzenie i wyszło, że jest to do zrobienia, ale trzeba się trochę pobawić. Zarówno kwasówkę jak i zwykłą stal trzeba obspawać na krawędziach łączenia specjalnym spoiwem, inaczej reakcje chemiczne spowodują utratę właściwości kwasówki.

Generalnie jest trochę zabawy i albo samemu się bawimy a przedtem czytamy sporo, albo mamy DOBRY warsztat spawalniczy.

Ponieważ potrzebuje szybko tłumik końcowy to na razie wrzucam ten z alledrogo, a w wolnym czasie zgłębię temat tłumika kwasowo-czarnostalowego (tak aby ocalić katy).

Bzyk_R1 - 22-08-2018, 20:31

Ja tam oddałem do dobrego spawacza. A to zdjęcie z czasów kiedy miałem 1/3 wydechu z kwasówki:

W oddali widać połączenie czarna/kwas.

nahar - 29-08-2018, 21:14

Okazuje się, że muszę jeszcze wymienić KAT. Magnaflow uniwersalny jest ok, ale czy fabryczny tłumik jest 3,0 czy 2,5 cala?
Bzyk_R1 - 30-08-2018, 13:43

Fabryczny wydech ma 2.25 " czyli 57mm wewnątrz 60mm na zewnątrz.
Blow123 - 08-06-2020, 11:03

Panowie trochę odkopię temat. Ktoś zastanawiał się nad montażem seryjnego wydechu milteka z ewolucji X do naszych turbiaczkow ? Miałem możliwość ostatnio przyjrzeć się temu wydechowi i puszka końcowa ma podobny układ wyjść co nasz seryjny plus te dwie rury wielkie jak kominy w elektrociepłowni robią robotę. Co myślicie ? Pozdrawiam
pingwin12 - 12-07-2020, 22:07

Panowie co możecie polecić aby dźwięk w turbo był trochę bardziej soczysty niz seria musiałem wyrzucić pierwszego kata i ten środkowy tłumik czy strumiennice bardziej co wewnątrz się rozleciała dźwięk jest po prostu pizdowaty teraz
Bogu48 - 13-07-2020, 09:15

pingwin12 napisał/a:
Panowie co możecie polecić aby dźwięk w turbo był trochę bardziej soczysty niz seria musiałem wyrzucić pierwszego kata i ten środkowy tłumik czy strumiennice bardziej co wewnątrz się rozleciała dźwięk jest po prostu pizdowaty teraz

Serwus ;) U siebie mam customowy kolektor wydechowy + strumienicę, w miejscu 1-go kata, dalej do samego końca seria (na podwójnej rurze wydechowej seryjnie). Na dźwięk nie narzekam, cudownie mruczy przy zejściu z obrotów :D Spróbuj może w tę stronę?

pingwin12 - 13-07-2020, 14:01

Myślałem o bardziej budżetowym podejściu do sprawy customowy kolektor to koszt ?