Outlander I GEN Techniczne - Jaki tłumik końcowy do Turbo
Bzyk_R1 - 13-03-2018, 10:43
alilee,jesteś już tyle na forum że chyba wiesz że trzeba kontynuować istniejący temat a nie zakładać kolejne? Nazwa może myląca ale jak przeczytasz to dowiesz się że mowa jest o tłumikach do wszystkich wersji O1.
alilee - 13-03-2018, 11:18
Bzyk_R1 napisał/a: | jesteś już tyle na forum że chyba wiesz że trzeba kontynuować istniejący temat a nie zakładać kolejne? Nazwa może myląca ale jak przeczytasz to dowiesz się że mowa jest o tłumikach do wszystkich wersji O1. |
Przepraszam i dzięki
miron - 15-03-2018, 18:15
A jakby taki końcowy zapodać? https://zapodaj.net/aaadcf063a9d4.jpg.html
https://zapodaj.net/5d22ee7363848.jpg.html
https://zapodaj.net/f7c2f7925c5c8.jpg.html
https://zapodaj.net/dd51849fb2b11.jpg.html
W@sio - 16-03-2018, 11:21
Będzie głośno! Chyba nawet głośniej niż u mnie
nahar - 20-08-2018, 00:20
Dziś odkryłem że urwał mi się zaczep a do tego mam dwa ogniska rdzy od spodu.
Wobec tego czeka mnie chyba zmiana tłumika.
Zalazłem zamiennik jak rozumiem będzie pasował?
Ew zamiast tego mogę zamówić końcówkę z kwasówki. Czy wg Was da się zrobić cały tłumik z kwasówki ale zachowując katalizatory? Nie mam i nie będę miał LPG a na przeglądzie wolę jednakże aby auto spełniało normy. Taki wydech ładny z kwasówki bym sobie zrobił ale tylko z katami. Da się?
A i na rurze mam coś takiego: chodzi o to coś podobne do odbojnika. Cóż to jest?
Bizi78 - 20-08-2018, 07:05
nahar napisał/a: | A i na rurze mam coś takiego: chodzi o to coś podobne do odbojnika. Cóż to jest? |
Tłumik drgań.
Bzyk_R1 - 20-08-2018, 08:54
nahar napisał/a: |
Ew zamiast tego mogę zamówić końcówkę z kwasówki. Czy wg Was da się zrobić cały tłumik z kwasówki ale zachowując katalizatory? Nie mam i nie będę miał LPG a na przeglądzie wolę jednakże aby auto spełniało normy. Taki wydech ładny z kwasówki bym sobie zrobił ale tylko z katami. Da się? |
Jak najbardziej się da, zwykła stal spawa się bez problemu z kwasówką. Kup 3-3,5 metra rurki fi 60 zewnątrz, kształtki i do dzieła. Do końcowego dołóż trochę złociszy i weź też z kwasówki.
nahar - 22-08-2018, 20:01
No to spawa się bez problemu to bym może nie przesadzał. Szybki sprawdzenie i wyszło, że jest to do zrobienia, ale trzeba się trochę pobawić. Zarówno kwasówkę jak i zwykłą stal trzeba obspawać na krawędziach łączenia specjalnym spoiwem, inaczej reakcje chemiczne spowodują utratę właściwości kwasówki.
Generalnie jest trochę zabawy i albo samemu się bawimy a przedtem czytamy sporo, albo mamy DOBRY warsztat spawalniczy.
Ponieważ potrzebuje szybko tłumik końcowy to na razie wrzucam ten z alledrogo, a w wolnym czasie zgłębię temat tłumika kwasowo-czarnostalowego (tak aby ocalić katy).
Bzyk_R1 - 22-08-2018, 20:31
Ja tam oddałem do dobrego spawacza. A to zdjęcie z czasów kiedy miałem 1/3 wydechu z kwasówki:
W oddali widać połączenie czarna/kwas.
nahar - 29-08-2018, 21:14
Okazuje się, że muszę jeszcze wymienić KAT. Magnaflow uniwersalny jest ok, ale czy fabryczny tłumik jest 3,0 czy 2,5 cala?
Bzyk_R1 - 30-08-2018, 13:43
Fabryczny wydech ma 2.25 " czyli 57mm wewnątrz 60mm na zewnątrz.
Blow123 - 08-06-2020, 11:03
Panowie trochę odkopię temat. Ktoś zastanawiał się nad montażem seryjnego wydechu milteka z ewolucji X do naszych turbiaczkow ? Miałem możliwość ostatnio przyjrzeć się temu wydechowi i puszka końcowa ma podobny układ wyjść co nasz seryjny plus te dwie rury wielkie jak kominy w elektrociepłowni robią robotę. Co myślicie ? Pozdrawiam
pingwin12 - 12-07-2020, 22:07
Panowie co możecie polecić aby dźwięk w turbo był trochę bardziej soczysty niz seria musiałem wyrzucić pierwszego kata i ten środkowy tłumik czy strumiennice bardziej co wewnątrz się rozleciała dźwięk jest po prostu pizdowaty teraz
Bogu48 - 13-07-2020, 09:15
pingwin12 napisał/a: | Panowie co możecie polecić aby dźwięk w turbo był trochę bardziej soczysty niz seria musiałem wyrzucić pierwszego kata i ten środkowy tłumik czy strumiennice bardziej co wewnątrz się rozleciała dźwięk jest po prostu pizdowaty teraz |
Serwus U siebie mam customowy kolektor wydechowy + strumienicę, w miejscu 1-go kata, dalej do samego końca seria (na podwójnej rurze wydechowej seryjnie). Na dźwięk nie narzekam, cudownie mruczy przy zejściu z obrotów Spróbuj może w tę stronę?
pingwin12 - 13-07-2020, 14:01
Myślałem o bardziej budżetowym podejściu do sprawy customowy kolektor to koszt ?
|
|
|