Outlander I GEN Techniczne - Outlander 2.0T miga check engine i nierowno pracuje
grzesiopol - 04-11-2016, 22:53
Nic też nie zaszkodzi zajrzeć do wtyczek i je oczyścić
plecho1 - 04-11-2016, 22:53
Jeśli więc na biegu jałowym wszystko jest ok może coś po między czujnikiem położenia pedała gazu a sterownikiem. Na początki warto prześwietlić przewody i złączki po miedzy tym czujnikiem a sterownikiem.
grzesiopol - 04-11-2016, 22:55
Nikt chyba nie czyta tego co się pisze
Jaro1974 - 04-11-2016, 23:04
Powiem tak. Przepustnica stoi w jednym i tym samym miejscu i się nie rusza. Samochód zapala i z biegiem czasu wchodzi na coraz to wyższe obroty wraz ze wzrostem temperatury dochodząc do około 2200 obr/min i zaczyna się falowanie obrotów. Moim zdaniem komp próbuje zdjąć obroty zmniejszając dawkę paliwa ale z racji tego że przepustnica się nie cofa znów podaję większą dawkę na chwilę by znów próbować ją zdjąć. W momencie naciśnięcia pedału gazu obroty się stabilizują i wchodzą do wartości nawet 3000 obr/min. Moim zdaniem (zaznaczam, moim zdaniem) komp dostaje sygnał że pedał gazu został naciśnięty, ale przepustnica dalej nie zmienia pozycji stąd nie ma możliwości uzyskania wyższych bądź niższych obrotów. Po odpuszczeniu pedału gazu wszystko wraca do stanu przed naciśnięciem pedału czyli 2200 i falowanie. Dlatego ja sądzę że komunikacja pomiędzy pedałem gazu a kompem jest, tak samo pomiędzy kompem a przepustnicą, z tym że sygnał wyjściowy z kompa się nie zmienia pomimo naciskania i puszczania pedału gazu.
grzesiopol - 04-11-2016, 23:22
No to na chwilę obecną podmiana kompa do sprawdzenia ale i połączenia
Jaro1974 - 04-11-2016, 23:30
No i ja na razie nie widzę innej opcji w tym temacie. Szkoda tylko że serwis włoski w momencie informowania właściciela o rodzaju usterki nie podał mu kodów błędów które wyskoczyły. Byłoby o wiele łatwiej i podejrzewam szybciej. Mam tylko nadzieję że turbiak niebawem zacznie normalnie jeździć.
plecho1 - 05-11-2016, 08:12
Szkoda tylko, że podmieniając kompa trzeba też podmienić sterownik immo i najmniej inwazyjnie sam transponder immobilisera jak da się go wyjąć z klucza.
grzesiopol - 05-11-2016, 12:59
Jarek a błędów znowu nie nabiło, zobacz czy są zamrożone ramki i sprawdź przy jakich parametrach złapało błędy. Co do imma to raczej nie powinno być problemu, jak jest zakodowane w komputerze to wystarczy kluczyk od tego co wsadzony komputer przyłożyć do tego kluczyka co będzie w stacyjce, jak w sterowniku to ten kluczyk co jest właściwy do pojazdu i tyle.
W@sio - 05-11-2016, 17:58
Posprawdzaliśmy wszystko co można było sprawdzić tzn:
Mój komp wpięty do drugiego auta: brak rekacji przepustnicy na pedal przyspieszenia,
2. Jego komp wpięty do mnie + podpiety jego czujnik i przepustnica - działa
Zaobserwowaliśmy też brak rekacji na wypięcie podciśnienia z IC oraz brak reakcji na wypięcie czujnika położenia wałka rozrządu.
Obaj zgłupieliśmy bo pomierzyliśmy też obwody elektryczne i wszystko jest okay
Jaro1974 - 05-11-2016, 19:44
Błędów nie nabiło, w zamrożonych ramkach nic nie było. Jak mam siwy łeb to zaraz będzie jeszcze bardziej siwy. Przebić żadnych nie ma na przewodach więc nie ma mowy o jakichkolwiek niuansach ze złymi stykami. Przewody dzwonione dziś jeszcze raz i wszystko jest ok. Nasuwa się jedno pytanie na które na chwilę obecną nie znaleźliśmy odpowiedzi: czy pomiędzy ECU a przepustnicą znajduje się coś jeszcze? Na manualu zaznaczone jest to linią przerywaną i obudowa tego podpięta jest pod masę pojazdu. Ktoś może powiedzieć co to jest? I czy jest to istotne?
[ Dodano: 05-11-2016, 22:53 ]
Wysłałem braciakowi manuala - może on coś wykmini, w końcu układy elektryczne i elektroniczne to jego konik
[ Dodano: 06-11-2016, 23:17 ]
Cały czas się zastanawiam co to jest pokazane na schemacie na stronie 116 poniższego manuala przerywaną linią:
http://mmc-manuals.ru/man...0001100-13B.pdf
grzesiopol - 07-11-2016, 00:23
A podmienialiście przepustnice? Może czujnik na przepustnicy (HALL). Cały czas pokazuje do kompa głupoty dlatego nie może komp dobrze sterować przepustnicą. Ewentualnie mechaniczne uszkodzenie przepustnicy. Mam pewną teorię ale zobacze jutro w manualu, jak to wszystko wygląda. Na chwilę obecną 100 procent, że działa komp i jest sprawny pedał gazu? Przepustnica jest sterowana silniczkiem? Napięcia na kostce przepustnicy pomierzyliście, są zgodne z tym co w manualu? Za tym przerywanym też zerknę ale to jest chyba doprowadzona masa do silnika
W@sio - 07-11-2016, 07:24
Grzesiu, podpieliśmy do mojego auta komp z auta niedziałającego, przepustnicę i czujnik położenia pedału gazu - i wszystko śmigało
Jaro1974 - 07-11-2016, 10:05
Tak naprawdę to nie wiadomo czego się jeszcze czepić. W każdym bądź razie prawdopodobnie coś blokuje w kompie możliwość zmiany wartości sygnału wyjściowego na przepustnicę. Teraz jest tylko pytanie: co
elektryk - 07-11-2016, 10:08
W@sio napisał/a: | Grzesiu, podpieliśmy do mojego auta komp z auta niedziałającego, przepustnicę i czujnik położenia pedału gazu - i wszystko śmigało | To wykluczyło te elementy, pozostały jeszcze:
- wtryskiwacze
- czujnik/czujniki położenia wałka
- sondy lambda
Tak na szybko to ja bym sprawdził jeszcze czy nie zasysa lewego powietrza przez EGR, odpowietrzenie pokrywy zaworów, obwody próżni, itp. Przy odpalonym silniku te elementy mogą się zachowywać inaczej niż przy zgaszonym.
Jaro1974 - 07-11-2016, 10:30
Ciśnienie bym wykluczył ponieważ na wyłączonym silniku też nie ma reakcji na wciśnięcie gazu.
|
|
|