To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Montaż MMCS

rezon - 22-12-2016, 19:43

Aby wzmacniacz miał co wzmacniać, to potrzebuje odpowiedniego sygnału, a ten chińczyk dawał znacznie lepszy niż ori sprzęt by Mitsu. nie tylko ja byłem zadowolony z chińczyka - jest cały wątek jemu poświęcony. Teraz w Superbie też od roku mam chińczyka, tylko na Androidzie - i to jest to :D
juniorkm7 - 22-12-2016, 20:48

Są jakieś dostępne porównania? Jaki chińczyk jest najlepszy do Outlandera?
rezon - 22-12-2016, 21:24

Nie wiem, jaki jest najlepszy. Wg mnie na pewno coś na Androidzie, bo funkcjonalność w porównaniu do Windows'a jest nieporównywalnie większa. Ja swoje kupowałem na Aliexpresie. wybór jest potężny. wchodzą wciąż nowe modele, z nowszym androidem. zaczęły się pojawiać modele ze sterowaniem głosowym - nie wiem jak to działa w praktyce, bo od niedawna są dostępne. Sterowania BT z kierownicy nie miałem w swoim, ale cała reszta (głośniej/ciszej, zmiana stacji, wyciszenie) to już działała z kierownicy. BT w Outku to oddzielny moduł poniżej radia, więc tylko ori sprzęt będzie z nim współpracował. Na szczęście chinole mają swoje BT, więc można odżałować. BT by Mitsu do końca nie nauczyłem rozumieć moje angielskie "dwa" ;) , a głos był jak ze studni, więc zmiana była raczej na plus. Obecnego chińczyka ostatnio musiałem ponownie uruchamiać, bo na wyświetlaczu pojawiły się jakieś zakłócenia - ale to pierwszy raz od roku. Być może mrozu nie lubi ;) . Każdy musi wybrać co mu bardziej odpowiada - sterowanie ustawieniami samochodu przez MMCS czy znacznie lepsza navi, Yanosik, net i inne drobiazgi. Ale by dokonywać wyboru trzeba znać opcje, a nie bazować tylko na wiedzy o jednym rozwiązaniu.
Jakości dźwięku posiadane przeze mnie chinole na pewno nie musiały się wstydzić, btw w Skodzie też gra lepiej niż na poprzednim Amu+. BT ma gorszy niż skodowski i tu jak w Outku straciłem sterowanie telefonem z kiery, ale nakazy zjazdu z autostrady z powodu wypadku kilka km dalej (Automapa na Androida) są tego warte. Ostrzeżenia Yanosika mówione i wyświetlane są znacznie wygodniejsze niż mówione z telefonu (tak korzystałem wcześniej). Oczywiście do tego potrzebny jest jeszcze modem i jakaś karta SIM, ale to dzisiaj grosze.

[ Dodano: 22-12-2016, 21:30 ]
W Outku chińczyk z ROF Audio wyglądał tak

Obecne Infidini wygląda tak

juniorkm7 - 22-12-2016, 23:29

Wielkie dzięki za szczegółowy opis! Powiedz jeszcze czy działa z tym chinolem USB i aux in z podłokietnika? Czym się odbiera telefon skoro nie działają guziki w kierownicy?
rezon - 23-12-2016, 09:32

Nie działa fabryczne USB - jeśli ktoś ma. Chińczyki mają po 2-3 swoje USB - można pociągnąć przedłużaczem. ROF AUdio miał jedno przód+jedno tył, teraz mam jedno miniUSB przód i 2xUSB tył z czego jedno do modemu LTE. Co do aux - to trzeba by odszukać przewody i zmienić końcowki na cinch i powinno działać - tylko po co? karta pamięci, USB, możliwość podpięcia telefonu przzez USB czy BT to aż nadto możliwych źródeł dźwięku. Już lepiej pomyśleć o kamerze cofania - przydaje się do parkowania na cm i wyjazdów zza dostawczaków tyłem ;)
Telefon wybiera/odbiera się na ekranie dotykowym. Ale teraz szukałbym jednak ze sterowaniem głosowym - zaczynają się pojawiać. Jak będzie ich więcej, to swojego też pewnie zmienię. No chyba, że zmienię wcześniej samochód. W końcu Superb przejechał już tyle, co poprzednio Outek ;) .

juniorkm7 - 23-12-2016, 09:58

Gdzie najlepiej szukać? Aliexpress?
Jakimi kategoriami się kierować - wszyscy sprzedawcy piszą to samo czyli "Super hiper zajebiste radio do outlandera kupuj pan sie nie zastanawiaj jakość AAA+ może nie gra najlepiej ale jakotako"

rezon - 23-12-2016, 11:08

Stację do Outka kupowałem ponieważ Mitsu00 kupił wcześniej, do Skody to szukałem sam - patrzyłem na parametry - procesor Quad A9 1,6GHz, RAM min. 1GB, pamięć Flash 16GB, ekran 8" 1024x600. Później cena i opinie kupujących - liczba, ilość gwiazdek. Patrzę też, czy sprzedający opatruje sprzęt jakimś logo - nawet zupełnie nieznanym dla mnie. Chiny to zupełnie inny kraj - mała firma zatrudnia kilka tysięcy osób i to samo dotyczy sprzedaży. Xiaomi czy Huawei to też były kiedyś lokalne firemki ze sprzedażą idącą w miliony szt. rocznie. Stacje kupowałem na aliexpress, trochę drobiazgów na ebay.com. Dotychczas nie miałem problemów czy to z przesyłką, czy z reklamacjami w przypadku problemów z jakością. Wręcz proszą, aby w takim przypadku najpierw napisać do nich, a nie wystawiać negatywnych komentarzy. W najlepszym przypadku zwrot pieniędzy za kartę pamięci miałem po 2h, za żarówkę LED po 2 dniach - oczywiście bez żadnego odsyłania produktu. W razie potrzeby chętnie udzielają informacji - w Superbie miałem fabrycznie logo VW i podali mi kod serwisowy oraz jak zmienić logo. Jakość stacji: Outkowa chodziła bez problemów 2 lata i poszła razem z samochodem, w Superbie chodzi rok i nie żałuję zmiany z fabrycznej Amundsen+. Jedynie brakuje mi komunikatów navi oraz telefonów na wyświetlaczu przed kierownicą oraz przeglądania książki telefonicznej i wybierania telefonów z kierownicy - ale tego to Outek 2 nie ma nawet w superhiper opcji, więc dla posiadaczy Outków żadna strata ;) .
juniorkm7 - 28-12-2016, 14:19

Dobra to teraz pytanie za 100 pkt i dwa piwa. Wiem jaka jest roznica miedzy MMCS E1-E3 vs E4-E6 (USB i bluetooth). A jaka jest roznica miedzy E4 vs E5 vs E6?