Pajero IV - Brak konieczności wymiany oleju w skrzyni AT?
zbyszekm2 - 18-07-2019, 09:33
klapek napisał/a: | Wymieniałem w zeszły weekend rurkę magistrali olejowej przy chłodnicy oleju od AT (kupiona u Zbyszka).
Widać że olej lekko nie ma - wręcz czarny... Wystarczyło spojrzeć na niego, aby zdecydować o wymianie oleju wraz z filtrem.
Jak widzę u Zbyszka jest oryginał Mitsubishi a także Castrol.
Rozumiem że jest to akceptowany, przez tą skrzynię zamiennik? |
jak najbardziej akceptowany.
klapek - 19-07-2019, 12:26
Dziękuję za info, w sierpniu będzie trochę czasu na dłubanie, to złożę zamówienie
Pozdrawiam
edit.
Olej i filtr kupione u Zbyszka, jak będzie czas w weekend to skrzynia odetchnie pełną piersią
Miły - 21-08-2019, 11:52
Mały update dla osób, które pewnie niedługo trafią na ten wątek - W moim P4 zdecydowałem się na wymianę oleju - na pewno nie był wymieniany wczęsniej. Pierwsza wymiana przy przebiegu 243000, aktualnie 245000, więc przebieg znikomy ale nie odczuwam różnicy w pracy skrzyni. Jak przejadę trochę więcej lub zacznie się coś dziać na pewno tu napiszę. Mechanik stwierdził, że w skrzyni brakowało 1,5l oleju. Olej był czarny ja smoła.
klapek - 21-08-2019, 11:56
U mnie bardzo ciemny brąz, na liczniku 360 tyś km - druga wymiana w ten weekend.
bandegras - 25-08-2019, 21:49
Witam,
widziałem ostatnio na jednym z kanałów na youtube film w którym poruszany był temat właśnie interwałów wymian olejów i płynów eksploatacyjnych. Na przykładzie BMW podano że w Europie interwał wymiany oleju w silniku jest co 30000 km a w automacie się nie wymienia. Natomiast w takim samym samochodzie z takim samym silnikiem i taką samą skrzynią ale produkowanym na rynek amerykański interwały są odpowiednio co 15000 km w silniku i co 45000 km w skrzyni. Związane jest to z normami europejskimi odnośnie ochrony środowiska i takie tam.
Na każdym forum na którym czytałem o dożywotnich płynach w automatach, pisano że nie ma czegoś takiego. Oczywiście nie wymienia się płynu do końca żywota skrzyni, ale ten żywot jest znacznie skrócony przez zużyty czynnik:)
Pozdrawiam
bullmastif - 27-08-2019, 07:32
Witam, podepnę się pod temat. Mam 120k przebiegu, samochód od 4 miesięcy. Zabieram się do wymiany oleju oczywiście, i pytanie do Was jaką wymianę zrobić ? statyczną czy dynamiczną ?
plecho1 - 27-08-2019, 08:28
Dynamiczna lepsza bo wymieniasz od razu cały olej ale jest kosztowniejsza, statyczna gorsza bo nie wymieniasz całego oleju od razu ale jest tańsza
Wybór należy do ciebie
bullmastif - 27-08-2019, 08:57
dzięki ! zrobię dynamiczną , dobrze żeby wozik służył nie ma co oszczędzać.jakieś trudności ewentualnie?
|
|
|