Nasze Miśki - Outek I Turbo Leszka R.
jacek11 - 31-12-2016, 20:55
Cała satysfakcja polega na dopracowaniu auta pod własny gust Radosna twórczość poprzedniego właściciela idzie do kosza i już
turek61 - 06-01-2017, 19:24
Na ten moment:
1) Wymieniony rozrząd:
- pasek rozrządu MITSUBOSHI / GATES POWERGRIP
- rolki prowadzące NTN
- napinacz hydrauliczny
- pasek balansowy MITSUBOSHI
- pompy wody GMB made in Japan
2) Olej z filtrem:
- MOTUL 8100 X-CESS 5W40
3) Łączniki i gumy stabilizatora tył.
4) Komplet gumowych dywaników, z których nie jestem zadowolony bo niedopasowane.
Wiadomo tanie Zawierzyłem opisowi: Cytat: | Dywaniki idealnie dopasowane do płyty podłogowej powyższego modelu auta.
KORYTKOWE - wysoki brzeg zabezpiecza oryginalną tapicerkę przed wlewaniem się wody lub błota. |
http://allegro.pl/mitsubi...GUyOTM0MTdmZg==
Może kiedyś zmienię.
Do inwestycji:
1) Instalacja gazowa BRC - termin 18.01. cena ok.4000 zł (poszukuję tańszej opcji w województwie ze wskazaniem na Koszalin.
2) Opony wielosezonowe.
3) Osłona podwozia (boczna prawa od strony rozrządu- nie było).
4) Roleta bagaznika - nie było.
5) Klapa bagażnika- jak sie trafi okazyjna cena.
Czy wymiana baterii w kluczyku (jedna rozładowana) wiąze sie z jakimiś konsekwencjami typu programowanie, zerowanie i.t.p
Bzyk_R1 - 06-01-2017, 20:28
turek61 napisał/a: | 1) Wymieniony rozrząd: |
Będzie Pan zadowolony
turek61 napisał/a: | 4) Komplet gumowych dywaników, z których nie jestem zadowolony bo niedopasowane. |
Trza było zapytać a nie, ja niedawno kupowałem. Pasują te komplety w których prawy przedni dywanik "skręca w lewo" i wtedy wiadomo że do O1
turek61 napisał/a: | 1) Instalacja gazowa BRC - termin 18.01. cena ok.4000 zł (poszukuję tańszej opcji w województwie ze wskazaniem na Koszalin. |
Jeżdżą chłopaki na BRC ale po lekturze wielu tematów ja wolałem Stag,a. Najważniejsze żeby ktoś ogarnięty to zamontował, zdjął kolektor do montażu i oczywiście wystroił z AFR. Nadal Cię namawiam na inny zestaw i taniej!
turek61 napisał/a: | 4) Roleta bagaznika - nie było. |
Tania nie jest ale jak byś nie znalazł w PL to mogę zamówić przy okazji. 100$ prawie:
https://pl.aliexpress.com/item/Top-Quality-Rear-Trunk-Security-Shield-Cargo-Cover-Fit-For-Mitsubishi-Outlander-Outlander-2004-2005-2006/32423801722.html?scm=1007.13338.50051.0&pvid=79ab0bd1-1088-455e-ab06-5cc5463769b6&tpp=1
turek61 napisał/a: | Czy wymiana baterii w kluczyku (jedna rozładowana) wiąze sie z jakimiś konsekwencjami typu programowanie, zerowanie i.t.p |
Często zdarza się rozkodowanie centralnego zamka podobno, nie można otwierać wtedy z pilota ile immo działa normalnie można jeździć. Mi jeden pilot tak nie działa.
W@sio - 06-01-2017, 21:18
Nad BRC bym się poważnie zastanowił, tej isntalacji nikt (w lublinie) nie dostraja do auta, tylko lata to na mapie pre-programowanej przez producenta. I jak pisał Krzychu, ważne, żeby gaziarz był ogarnięty i rozgarnięty oraz doświadczony w gazowaniu silników doładowanych bo możesz sobie biedy narobić.
Wiem co mówię bo trochę z gazownikami miałem do czynienia i w końcu musiałem sam nauczyć się tego i owego
turek61 - 06-01-2017, 21:59
Bzyk_R1, Dzięki za propozycję. Jasna roleta pasowałaby mi jak kwiatek do kożucha.
Tu mam zamiar ją kupić z matą do bagażnika i z brakujacą osłoną silnika. Muszę ponegocjować cenę:
http://allegro.pl/mitsubi...6665003706.html
Tu zamieerzam montować. Zakład ma b.dobre opinie. Wszyscy moi koledzy i znajomi z instal. LPG u nich zakładali.A tak wogóle to jest tam jeden młody chłopak który to robi(niesamowity, łebski magik).Kiedy byłem wcześniej pytać o O1 z 2.4 podał cene 3500 zł i zachwalał własnie silniki Mitsu Mivteka 2.4.
Jak byłem już ze swoim Turbo był na zwolnieniu chory i praktycznie zakład był nieczynny. Wówczas szef powiedział ze cena pójdzie w górę ze wzgl. na moc muszą zastosować większy reduktor który jest droższy o ok.600 zł.
Gazowali już chyba wszystkie silniki a O1 T chyba nie jest aż tak wyjatkowy.
http://dretan.pl/
W@sio, czytałem twój wątek i wiem przez jaka droge krzyżową przeszedłeś z LPG.
W@sio - 06-01-2017, 22:14
Generalnie sam reduktor nie jest problemem, do O1T instalka za 3500 na kompie staga spokojnie da radę, szczególnie jeśli nie planujesz modyfikacji. Ja też pojechałem do magika, który niemal wszystko gazował i był polecany przez dziesiątli moich znajomych, a jak wyszło czytałeś.
Generalnie przemyślał bym BRC, niezależnie od osoby, która ją instaluje. Jej serwisowanie i strojenie jest problematyczne. Możesz też sobie darować sterownik wpięty w OBD i dostrajający się do Pb, bo korekty działają tylko do boosta 0,5 bara, a później komp benzyny leci równo z zapisaną mapą i "dostrajanie" nie zadziała bo lambda pokazuje korektę 0%
turek61 - 06-01-2017, 23:33
Jutro zadzwonie jeszcze tu:
http://www.koszalin-autogaz.pl/#kontakt
i tu:
http://www.autogorzow.pl/index.html
Oba zakłady mają b.dobre opinie. Sprawdzę czy znaja naszego Outka T, co proponuja i za ile.
Bzyk_R1 - 07-01-2017, 07:31
Widzę że zakład posiada analizator i stroi po montażu ale tak jak Piotrek pisze przez OBD komputer nie może być w naszym silniku. Komputer musi w każdym zakresie boost mieć swoją mapę nie może korzystać z mapy Pb. Lepiej żebyś nie zrobił krzywdy silnikowi. Nie znam warsztatów nie będę oceniał ale powiem Ci ja też stałem nie tak dawno przed tym wyborem. Nie lepiej korzystać ze sprawdzonych w O1T rozwiązań?
I widzę jeszcze że w tym pierwszym co podałeś te "magiki" montują wtryski na listwie...no genialnie naprawdę, średniowiecze.
turek61 - 07-01-2017, 13:11
Koledzy to proszę o dokładne info żeby wiedzieć o co pytać bo ja sie na tym wogóle nie znam.
1)Instalacja STAG (nr ?)
2)Zdjąć kolektor do montażu i oczywiście wystroić z AFR
3) Przez OBD komputer nie może być w tym silniku. Komputer musi w każdym zakresie boost mieć swoją mapę nie może korzystać z mapy Pb
Co jeszcze ?
Będę pytał jak laik co proponuja do naszego silnika.Gdybym nie uzyskał informacji które by potwierdziły Wasze zdanie chyba przyjdzie mi jechać ugasić pożar
Bzyk_R1 - 07-01-2017, 13:45
Serwisy autoryzowane STAG:
GAZ-TECH Marek Mrozewski
Nehringa 11a
71-814 Szczecin
e-mail: gaz-tech@wp.pl
Tel.: 91 422 40 39
Tel. kom.: 603191255
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8.00 – 17.00
Sob: nieczynne
POLMOZBYT SZCZECIN
Białowieska 2
71-010 Szczecin
e-mail: info@polmozbyt.szczecin.pl
Tel.: 91 814 60 46
Tel. kom.: 668122058
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00 – 19:00
Sob: 8:00 - 15:00
Serwisy rekomendowane przez STAG
FHU ARNI
ul. Dąbrowskiego 1
71-162 Szczecin
V-GAZ
ul. Golisza 10E
71-682 Szczecin
e-mail: v-gaz@wp.pl
Tel. kom.: 515337871
Wszystko w Twojej okolicy Lechu. Dane wziąłem z oficjalnej strony Staga. Jeździj pytaj dzwoń dyskutuj i targuj. Ogólnie parametry instalacji jakie śmigają w O1T masz w moim temacie ale Ci przypomnę tutaj. Mój zestaw jest wystarczający do serii i jeśli nie planujesz daleko idących modów to jak najbardziej montuj taki:
AC Red 01 reduktor do 250KM (jak chcesz załóż KME Extreme, Twin)
Sterownik Stag4 Qbox Plus
Wtryski Barracuda 130
Zbiornik paliwa mam 55l wejdzie 58 po lekkich modach w bagażniku
Przewody Faro fi 8
Wielozawór Tomasetto
Wlew wchodzi pod klapkę spokojnie i nie szpeci zderzaka.
koszt u mnie 2900pln
turek61 - 07-01-2017, 14:31
Bzyk_R1, Dzięki za info ale te serwisy w Szczecinie które podałeś nie maja pochlebnych opinii szczególnie
GAZ-TECH Marek Mrozewski
Nehringa 11a
Naczytałem sie tyle złych opini na temat tego serwisu że chyba im nie zaufamm.
Dzwoniłem do nich i podali cenę 4000zł. za Staga
Sprawdze pozostałe trzy choć nie wiem bo mało opini o nich.
W ogóle to w okolicach Szczecina ceny są z kosmosu.
Mój zięć jak kupiliśmy dla niego Galanta 160 KM w automacie to też zakładał LPG w koszalinie bo zyskał 1000 zł. Tylko tego zakładu gdzie on robił już nie ma.
Ten w Koszalinie ma najlepsze recenzje w zachodniopomorskim i jak wczesniej pisałem gość chyba wiedział o czym mówi.
Krzysztof.. twój zestaw instalacji juz sobie wydrukowałem.
Koledzy a czy ten wpis mam traktować jako wyjatek:
http://www.autocentrum.pl...wcy-1664194577/
Bzyk_R1 - 07-01-2017, 15:16
turek61, Ja tego nie wiem, to że autoryzowany nie znaczy że dobry. Podałem tylko przykład, możesz mapkę zobaczyć serwisów i zapytasz co i gdzie. A jak nie to wpadnij do świętokrzyskiego, założysz tu gdzie ja zapłacisz mniej a resztę wydasz w sanatorium w Busku-Zdroju (10km od warsztatu) na kurację prozdrowotną Mogę Ci polecić noclegi
turek61 napisał/a: | Koledzy a czy ten wpis mam traktować jako wyjatek: |
Odkąd "znaFcy" z Autocentrum napisali że O1 ma dołączany napęd z tyłu, ASR ESP i coś tam jeszcze nawet nie wchodzę na ich stronę. Mój Stag nie wymagał doposażania w żadne czujniki.
turek61 - 07-01-2017, 15:47
Bzyk_R1 napisał/a: | turek61, A jak nie to wpadnij do świętokrzyskiego, założysz tu gdzie ja zapłacisz mniej a resztę wydasz w sanatorium w Busku-Zdroju (10km od warsztatu) na kurację prozdrowotną Mogę Ci polecić noclegi |
Bardzo ciekawa propozycja do rozważenia. Muszę pogadać z żoną
ale
Cytat: | zapłacisz mniej a resztę wydasz w sanatorium w Busku-Zdroju |
raczej połowę oszczędności na PB 98 za dojazd tak daleko
Rafal_Szczecin - 07-01-2017, 20:36
turek61 napisał/a: | GAZ-TECH Marek Mrozewski
Nehringa 11a
Naczytałem sie tyle złych opini na temat tego serwisu że chyba im nie zaufamm.
Dzwoniłem do nich i podali cenę 4000zł. za Staga |
i bardzo dobrze. delikatnie mówiąc naciągacze - pisane z własnego doświadczenia
turek61 - 08-01-2017, 00:52
W międzyczasie poszukiwań zakładu montażu LPG chciałby kupić oponki o których wczesniej pisałem.
Czy moge na swojej feldze 17" osadzić zamienne rozmiarowo laczki, które są korzystniejsze cenowo.
Michelin Crosclimate Godyery i t.p. nie mieszcza sie w mojej półce cenowej.
2X Vredestein QUATRAC 5 215/65 R17 99 V 4x4
2X Hankook OPTIMO 4S H730 215/65 R17 99 H 4x4
W stosunku do wzorcowej jest 215/55/17
średnica (mm) różnica średnic (mm) różnica średnic (%)
opona wzorcowa 668.3 mm 0 mm 0 %
zamiennik 711.3 mm 43 mm 6.05 %
Różnica w prędkości
50 km/h 100 km/h 150 km/h
zamiennik 53.02 km/h 106.05 km/h 159.07 km/h
Czy ta różnica średnic nie jest za wysoka ?
Ewentualnie modelowo:
1)Falken EURO ALL SEASON AS200 215/55
2)MAXXIS AP2 ALL SEASON 215/55R17 98V - najlepsza cena/jakosc (Tajlandia)
Wasze zdanie ? Bo nie mogę sie zdecydować.....
|
|
|