[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?
sampler - 14-02-2012, 19:07
probowalem dawac wezyk w uszczelke od strony karoserii co nic nie dalo jak i w uszczelke od strony drzwi. Tu byl jakis efekt ale nie do konca zadowalajacy. Podobnie jak koledze rowniez dogiecie ramek daje lepszy efekt. Teraz mam drzwi na pewno szczelne a szum jest dalej Wydaje mi sie ze to efekt ostrych krawedzi w gumowej listwie idacej od dolu przedniej szyby przez dach az do szyby tylnej badz to efekt nieoplywowych lusterek
deejay - 14-02-2012, 20:25
Panowie wężyki nic nie daja , przynajmniej u mnie , ale znalazłem przyczynę szumów w Galu . Miałem o tym pisac wcześniej w temacie , ale musiałem się przekonac ze jest ok
polaff - 14-02-2012, 20:40
deejay napisał/a: | Panowie wężyki nic nie daja , przynajmniej u mnie , ale znalazłem przyczynę szumów w Galu . Miałem o tym pisac wcześniej w temacie , ale musiałem się przekonac ze jest ok |
no zdradź tą tajemnicę....
arturj123 - 14-02-2012, 20:54
deejay pochwal się w końcu
deejay - 14-02-2012, 21:03
Jak wiekszość z nas mysli ze zamykając drzwi w galu jest wszystko ok , nic mylnego Przy ostatnim wygłuszeniu swojego auta , dokładnie przesledziłem wszystkie uszczelki drzwi i aby jeszcze dokładniej wyeliminowac szum powyżej 120 km/h . To co zobaczyłem troche mnie zaskoczyło Wiec tak , opuszczamy wszystkie szyby w aucie ( nie otwieramy drzwi ) i sprawdzamy jak naprawde przylega uszczelka która jest na karoserii do samej ramy drzwi , obiecuje wam że większośc z was ma tam minimalne szczeliny , wystarczy lekko odchylic wargę uszczelki i sprawdzić jak łatwo sie poddaje , im mocjniej przylega tym wiadomo lepiej . Nawet siedząc w środku pojazdu można zaobserwowac jak podczas zamykania drzwi uszczelka się "poddaje" i w którym miejscu trzeba poprawic . Po wykonanej operacji wykonałem nastepnego dnia jazdę próbna obwodnicą i przy prędkości 120 km/h w aucie zyskałem prawie 2 dB mniej niz przed zabiegiem . Aktualnie prz predkosci ok 100km/h mam w aucie ok 63-64 dB
Najlepszym sposobem na poprawę doscisku samej uszczelki do ramu drzwi jest demontaż uszczelki na karoseri i lekkie "przebicie" gumowym młotkiem krawedzi na która nachodzi uszczelka w kierunku na zewnątrz auta i wtedy uszczelka idelanie przylega do drzwi .
Zadne zewnetrzne elementy nie hałasuja jak tylko drzwi w Galancie , wiadomo opływające powietrze lusterka i relingi to inny hałas , który ma miejsce w innych autach też , tu chodzi i szum od samych drzwi który najbardziej jest słyszalny od wysokosci twiterów do samego słupka i wzdłuż niego do końca lini okna , na tym odcinku sie skupcie najbardziej.
keleron - 14-02-2012, 21:53
deejay napisał/a: | Najlepszym sposobem na poprawę doscisku samej uszczelki do ramu drzwi jest demontaż uszczelki na karoseri i lekkie "przebicie" gumowym młotkiem krawedzi na która nachodzi uszczelka w kierunku na zewnątrz auta i wtedy uszczelka idelanie przylega do drzwi .
|
A czy mógłbyś lepiej to objaśnić bo nie do końca rozumiem co masz na mysli...
deejay - 14-02-2012, 22:05
keleron napisał/a: | deejay napisał/a:
Najlepszym sposobem na poprawę doscisku samej uszczelki do ramu drzwi jest demontaż uszczelki na karoseri i lekkie "przebicie" gumowym młotkiem krawedzi na która nachodzi uszczelka w kierunku na zewnątrz auta i wtedy uszczelka idelanie przylega do drzwi .
A czy mógłbyś lepiej to objaśnić bo nie do końca rozumiem co masz na mysli... |
Podginasz lekko krawędz karoseri czyli zgrzew blachy , tak aby nałozona uszczelka przylegała lepiej po zamknieciu drzwi
Tutaj na fotce jak widac demontujesz uszczelke i podginasz lekko zgrzew blachy , po prostu po 10-ciu i wiecej latach uszczelka sie odcisneła i nie spełnia swojego zadania to normalne .
tommyc1 - 14-02-2012, 22:28
A mógłbyś jakąś fotkę do tego zapodać co by nie było niejasność i które miejsce dokładnie chodz? Zainteresowało mnie to Brzmi sensownie, a skoro pomiary wykonałeś to już w ogóle nie ma co dyskutować: 2dB to bardzo dużo.
Anonymous - 14-02-2012, 22:38
Chodzi Bartkowi o to ze w tym zaznaczonym miejscu jest tak jakby fartuch ktorego trzema sie uszczelka drzwi wewnetrzna. Trzeba zdjac oszczelke i mlotkiem gumowym lekko wygiac ten fartuch w strone zewnetrzna zeby uszczelka po zalozeniu byla blizej drzwi, przez co po zamknieciu znacznie lepiej przylega . Prosciej sie juz nieda wytlumaczyc...
sampler - 15-02-2012, 08:05
deejay napisał/a: |
Zadne zewnetrzne elementy nie hałasuja jak tylko drzwi w Galancie , wiadomo opływające powietrze lusterka i relingi to inny hałas , który ma miejsce w innych autach też |
Tylko ze w innych autach w uszczelkach relingow i szyby nie ma takich ostrych krawedzi jak w galancie. Na pewno tez to daje jakis halas. Jak znajde czas to zakleje uszczelki jakas tasma i zobaczymy efekt
tommyc1 - 15-02-2012, 08:35
Brzucho napisał/a: | Chodzi Bartkowi o to ze w tym zaznaczonym miejscu jest tak jakby fartuch ktorego trzema sie uszczelka drzwi wewnetrzna. Trzeba zdjac oszczelke i mlotkiem gumowym lekko wygiac ten fartuch w strone zewnetrzna zeby uszczelka po zalozeniu byla blizej drzwi, przez co po zamknieciu znacznie lepiej przylega . Prosciej sie juz nieda wytlumaczyc... |
Bez nerw, bez nerw! Po prostu ta fotka mi sie nie wyświetliła na innym komputerze, dopiero teraz to mogłem zobaczyć
deejay - 15-02-2012, 09:32
sampler napisał/a: | deejay napisał/a: |
Zadne zewnetrzne elementy nie hałasuja jak tylko drzwi w Galancie , wiadomo opływające powietrze lusterka i relingi to inny hałas , który ma miejsce w innych autach też |
Tylko ze w innych autach w uszczelkach relingow i szyby nie ma takich ostrych krawedzi jak w galancie. Na pewno tez to daje jakis halas. Jak znajde czas to zakleje uszczelki jakas tasma i zobaczymy efekt |
Ja zakupilem na metry uszczelke do okien na tasmie klejacej i nakleilem na oryginalna uszczelke , sam tasma moze nie wiele dac i efekty nie beda tak odczuwalne .
Jeszcze zaadoptowalem jeden patent z nowej Laguny , ale fotki wieczorem
Anonymous - 15-02-2012, 10:11
tommyc1 napisał/a: | Bez nerw, bez nerw! Po prostu ta fotka mi sie nie wyświetliła na innym komputerze, dopiero teraz to mogłem zobaczyć |
Nerwa brak spoko majonez ...
deejay - 15-02-2012, 19:18
Obiecane fotki mojego podpatrzonego patentu , pomysł zapozyczony z Laguny III i i Renault Latitude obecnie flagowego modelu Renault
Temat rozchodzi sie o dodatkowe uszczelki połaczenia drzwi i ma za zadanie zniwelować wszelkie zawirowania powietrza i nie pożądane dzwięki podczas większych prędkości .
Fotki oryginału jak to wygląda w Lagunie III
Niestety zdjecia kiepskiej jakości bo robione z tel kolegi , jutro postaram sie wkleić dużo lepszej jakosci .

Tutaj juz wstawione w Galancie taka
Uszczelka
Po zamknięciu drzwi w Galancie .
A tutaj fotka dla Sampler-a , że taka sama konstrukcja uszczelki drzwi jest w Renault Latitude ( auto za 200 tys zł ) , i tak samo ma ostre krawędzie , mysle że o to ci chodziło
Teraz po montazu u mnie tej uszczelki żadne szumy nie dochodzą do auta , jadąc np dzisiaj obwodnicą w tak wietrzną pogodę , słychac tylko szum z opływanego powietrza ( mam owiewki) , same drzwi sa ciche .
sampler - 15-02-2012, 19:42
Nie to nie te uszczelki. Chodzi mi u uszczelki idace od szyby przedniej przy slupku pozniej przez caly dach az do tylnej szyby. Maja one specyficzny ksztalt i ostra nieoslonieta krawedz. Jak robilem test przykladajac sprezone powietrze w jej poblize to strasznie swiszczalo.
|
|
|