[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Uciszyłem popychacze, stukające popychacze
Arek_R - 27-11-2010, 16:10
sampler, oczywiscie jak manual przewiduje , popychacz do oleju napedowego , plaskim metlowym precikiem otwieralem zaworek i pompowalem i faktycznie kazdy robil sie twardy ani drgnal. Kanały były drozne . Co odleju to obawiam sie ze to 10w40 i to moze byc nawet jakis mobil. Chce wymienic na ELF 5w40 w poniedzialek.
Cieply silnik
http://www.youtube.com/watch?v=cHYNeZxsrLs
Zimny silnik
http://www.youtube.com/watch?v=W8ygCsOVrbo
Moj silnik slychac wszystko wyraznie na cieplo i zmino.
Oceńcie proszę mysle że jakość wystarczajaca
sampler - 27-11-2010, 23:42
Jesli olej 10w40 to zmienic na pelen syntetyk. Dzwiek sugeruje ze jest to jakis blad mechaniczny. Albo zalozylesz uszkodzony popychacz albo moze nie dokreciles ktrejs ze srub i jest za duzy luz. Nie ma roznicy czy zimny czy cieply silnik wiec przyczyna nie tkwi w oleju. Tak czy inaczej ja bym to sprawdzil. Masz akurat pecha ze to jest glowica pod dolotem.
Hugo - 28-11-2010, 11:37
sampler napisał/a: | Hugo nie wiem czy masz swiadomosc ale montujac popychacze na sucho spowodowales ich juz wstepne zuzycie. Nie zdziw sie jak po 30 tys znacznie znow cos klepac. | Nie kracz. Cholera nie wiedziałem. Myślałem, ze nowe zakładam i tyle. Faktycznie jak rok temu czyściłem stare i napełniałem ON to od razu po odpaleniu silnika była cisza. Mam nadzieję, że się mylisz.
[ Dodano: 28-11-2010, 11:38 ]
Arek_R może przez nieuwagę włożyłeś jakiś popychacz odwrotnie? Ja niedługo bym tak zrobił.
robertdg - 28-11-2010, 12:29
Hugo napisał/a: | może przez nieuwagę włożyłeś jakiś popychacz odwrotnie? | może dobrze kombinujesz, ktoś już na forum opisywal, twierdząc, że zrobił wszystko wedle manuala, a okazało sie, że popychacz/e były odwrotnie załozone.
macia - 28-11-2010, 13:32
Ciekawe po co proponujecie przejście z półsyntetyku na pełen Że niby co to ma dać? Bujdy na resorach koledzy i niepotrzebna teoria Zwykły półsyntetyk doskonale się nadaje i nie ma potrzeby kombinować.
bieniak - 28-11-2010, 13:42
ja tam nie wiem
według mnie na nasz klimat pół syntetyk styka.
Arek_R - 28-11-2010, 13:47
Nie twierdze ze nie popelnilem bledu , bardziej chodzi mi o to czy nie slyszycie tam np panewki lub innego dzwinego dzwieku jesli jest to popychacz to trudno znowu wszystko rozloze - wiem juz jak i sprawdze na spokojnie raz jeszcze moze jednak gdzies cos nikt nie jest nieomylny.
Co do oleju to juz nie wiem lac 10w40 czy 5w40.
Mi kiedys mechanik mowil ze do kazdego auta z popychaczmi olej polsysnteczyny nie jest dobrym rozwiazaniem. Ale mam tez poprawke na naszych mechanikow.
sampler - 28-11-2010, 14:01
jak na moj gust to jeden popychacz stuka. Z racji ze stuka tak samo na cieplym to jest to jakas usterka. A co do oleju to lepiej lac olej o klase wyzsza biorac pod uwage ze cena jest prawie taka sama.
Krzyzak - 28-11-2010, 15:21
macia napisał/a: | Ciekawe po co proponujecie przejście z półsyntetyku na pełen Że niby co to ma dać? Bujdy na resorach koledzy i niepotrzebna teoria Zwykły półsyntetyk doskonale się nadaje i nie ma potrzeby kombinować. |
bardzo się mylisz - po pierwsze chodzi o lakowacenie i zapychanie popychacza syfem a po drugie chodzi o gęstość oleju (syntetyki są rzadsze i szybciej podczas mrozów osiągają parametry najlepsze dla popychacza - w perspektywie czasu wolniej go psują)
czachor11111 - 28-11-2010, 23:02
witam.widze ze temat na nowo poruszony wiec i ja sie poradze:)w lipcu kupilem miska 2.5V6.wlasciciel zarzekal sie ze filtry i olej byly wymienione i faktycznie olej wygladal jak nowy i filtr powietrza tez.po kilku dniach zauwazylem ze olej wedlug doczepinej kartki byl wymieniony w dniu sprzedazy.zdziwilo mnie to troche bo kto normalny pcha kase w auto ktore sprzedaja tym bardziej ze to byli handlarze.wiec bojąc sie jakiegos dolanego doktorka wymienilem olej na 10 w 40 mobila bo nie wiedzialem co bylo lane wczesniej.po dwoch trzech dniach zaczely klepac mi szklanki.na poczatku delikatnie tylko na zimnym silniku a z czasem coraz dluzej i teraz caly czas klepia.z tego co czytam polecacie(przynjmniej niektorzy) zalac pelen syntetyk. i tu pytanko czy to nie zaszkodzi(chodzi o rozszczelnienie silnika)dodam ze przebieg230 tysiecy(niby)a na mobilu zrobilem okolo 5 tys.
fj_mike - 28-11-2010, 23:05
czachor11111 napisał/a: | i tu pytanko czy to nie zaszkodzi(chodzi o rozszczelnienie silnika) |
To pytanie pada na co drugiej stronie
Zmieniaj i to szybko - polecane Valvoline Maxlife lub Elf między innymi
czachor11111 - 28-11-2010, 23:07
czytalem ze ponoc castrol 5w30 tez jest dobry bo juz sie nad nim zastanwaialem
fj_mike - 28-11-2010, 23:19
czachor11111, po kilku różnych olejach stwierdzam, że Valvoline 5w40 sprawuje się najlepiej
Temat o olejach:
http://forum.mitsumaniaki...29825&start=495
czachor11111 - 28-11-2010, 23:31
oki wielkie dzieki.postaram sie jak najszybciej wymienic i dam znac:)pozdrawiam
sampler - 29-11-2010, 09:40
czachor11111 napisał/a: | czytalem ze ponoc castrol 5w30 tez jest dobry bo juz sie nad nim zastanwaialem |
unikac jak ognia produktow castrola. Przeczytaj caly watek dowiesz sie dlaczego
|
|
|