Nasze Miśki - Misiek został napadnięty :( (czyli moje z Miśkami przygody)
hermeth - 27-06-2010, 11:34
3,88! nie ogarniam... Nie znam nawet diesla, który by tyle spalił. Mnie nigdy nie udało się zejść poniżej 7/100. Jak tego dokonałeś? Tym bardziej, że to nie GDI?
tresorex - 27-06-2010, 13:04
też chciałem startować w tym rajdzie opowiedz coś więcej o nim
Lechfan - 27-06-2010, 19:50
gratulacje
o takich wynikach to mogę pomarzyć..
wichura1 - 27-06-2010, 22:26
tresorex napisał/a: | też chciałem startować w tym rajdzie opowiedz coś więcej o nim |
Dostajesz "itinerer". Dla niezorientowanych: rodzaj mapy, który zawiera jedynie schematy skrzyżowań z zaznaczonym kierunkiem, oraz punkty charakterystyczne po drodze. Odległość każdego punktu od startu odcinka jest pod nim podpisana, przed wjazdem na odcinek zerujemy licznik. (Wykorzystywany w rajdach samochodowych do poruszania między odcinkami specjalnymi.) Po dojechaniu do końca każdego odcinka były jakieś próby sprawnościowe i testy z dziedziny ekologii. Zabawa była świetna, Tresorex żałuj, że nie pojechałeś, przy wadze twojego pojazdu zmiótłbyś TICO na strzępy, a nagrodą były trzy porządne rowery CROSS i MOONGOSE. Ja nie miałem szans, gdyż nie brano pod uwagę stosunku masy do ilości spalonego paliwa, ani rodzaju silnika. Jednak 3,88l/100km przy wadze 1460kg to rezultat rewelacyjny i jak widać jestem w czołówce emeryckich driverów naszego forum .
edit: zapomniałem na trasie były znaki kontrolne w postaci tabliczek przyczepionych do różnych drzew i znaków, na których były nie powiązane ze sobą liczby. Trzeba je było notować w karcie drogowej, a także odpowiadać na pytania dotyczące niektórych mijanych po drodze obiektów.
idas - 27-06-2010, 22:38
wichura1 napisał/a: | Jednak 3,88l/100km przy wadze 1460kg to rezultat rewelacyjny i jak widać jestem w czołówce emeryckich driverów naszego forum . |
Napisz proszę z jakimi prędkościami obrotowymi jeździłeś:) jak wyglądało przyspieszanie. Coś więcej, bo chętnie się dowiem jak 4g92 osiąga tak niskie spalanie...
wichura1 - 27-06-2010, 22:42
hermeth napisał/a: | 3,88! nie ogarniam... Nie znam nawet diesla, który by tyle spalił. Mnie nigdy nie udało się zejść poniżej 7/100. Jak tego dokonałeś? Tym bardziej, że to nie GDI? |
Hermeth i Idas prosta sprawa: szybko przyspieszasz ale max do 2500rpm/min na każdym biegu. Rozpędzasz się do 60km/h i będąc na 5 biegu jedziesz płynnie przewidując sytuacje na drodze, żadnych gwałtownych przyspieszeń. Hamujesz głównie silnikiem, oczywiscie nie pozwalając mu zejść ponizej 1500rpm/min. Jadąc z góry nie używasz wcale gazu, w japończykach zawsze w takim wypadku ECU odcina wtryski. Nic wtedy nie palisz, w przeciwieństwie do jazdy na wciśniętym sprzęgle i wolnych obrotach (to samo dotyczy dojeżdżania do skrzyżowań). Właściwe ciśnienie w oponach może zaoszczędzić 10% paliwa. Przez kilka godzin zabawy nikt mnie nie strąbił, a jeździłem w normalnym ruchu miejskim.
tresorex - 27-06-2010, 23:13
jaką trasą jechaliście?
wichura1 - 27-06-2010, 23:19
Z Wilczaka na wysypisko, z wysypiska na Wrzesińską, z Wrzesińskiej przez Antoninek, koło IKEI, autostradą na Łęgi Dębińskie, z Łęgów Dębińskich na stację przy Królowej Jadwigi. A potem pod zamek. W sumie wyszło około 50km.
rosomak1983 - 27-06-2010, 23:51
wichura1, az mi sie to niewiarygodne wydaje
Lepiej sie przyznaj czego dolałes do tej benzyny
wichura1 - 28-06-2010, 08:08
Mnie też się to niewiarygodne wydaje, ale tak wyszło.
Z nowości, dzisiaj otworzyłem bagażnik i byłem troszkę zdziwiony. W środku jakbym wrzucił otwarty worek gipsu. Wybuchła gaśnica wygląda na to, że urwał się jeden z zaczepów zaworu. Na szczęście nie wożę jej w kabinie, bo by dopiero wyglądało.
j-rules - 28-06-2010, 09:39
po takim wyscigu pewnie z nudow wybuchla... ;p
co za wynik, nie do wiary!
rosomak1983 - 28-06-2010, 10:49
j-rules napisał/a: | po takim wyscigu pewnie z nudow wybuchla... ;p |
hahaha dobre
tresorex - 29-06-2010, 21:44
wichura1 napisał/a: | Z Wilczaka na wysypisko, z wysypiska na Wrzesińską, z Wrzesińskiej przez Antoninek, koło IKEI, autostradą na Łęgi Dębińskie, z Łęgów Dębińskich na stację przy Królowej Jadwigi. A potem pod zamek. W sumie wyszło około 50km. |
właśnie sobie zrobiłem własny samotny rajd eco - jeżdżenie przez tydzień baaaardzo w stylu eco jutro jadę na stację zobaczę ile wyszło
tresorex - 30-06-2010, 23:41
no i jest... 6,96l miasto bez trasy czyli jak bym się śmignął jeszcze trasą to wynik podobny do Twojego całkiem realny do osiągnięcia
wichura1 - 01-07-2010, 08:40
Tak tylko waga trochę inna. A póki co to i tak spaliłeś prawie 7l, a ja prawie 4l. Jeszcze sporo masz do nadrobienia. Rozumiem, że przy nalewaniu dobrze odpowietrzyłeś układ? Ja się zdziwiłem dojeżdzając na start rajdu, dzień wcześniej tankowałem do pełna i wyszło przy dotankowywaniu, że spaliłem na 4km 2,67litra . Okazało się że po wlaniu 51 litrów układ się porządnie odpowietrzył dopiero po jakimś czasie.
|
|
|