Nasze Miśki - 2-gi Maćkowy Galancior
robertdg - 30-06-2014, 17:58
Rafal_Szczecin napisał/a: | deejay napisał/a: |
Uuuuuu grubo , w Masterku G9U to piękne motory |
bywa auto Poczty Polskiej, uwierz mi , co Ci ludzie ( w sensie kierowcy ) robia z tymi samochodami to przechodzi ludzkie pojecie, np hamowanie tloczkiem hamulcowym, tak tak nie blacha klocka,tłoczkiem ... |
Czasem kierowca nie ma co do gadania bo szef każe, a na miejsce tego kierowcy czeka kilku innych którzy pojada, na bezmyslnośc nie ma lekarstwa
Maciek - 02-07-2014, 17:50
Zbir odebrany
Robota poszła bez większych komplikacji, choć był problem z wykręceniem jednej ze świec.
Przebieg prawie 208000.
Wymieniono kpl. rozrząd + paski + świece +przewody WN
Świeży olej Motula 8100 X-clean 5W30 + filtr Knecht'a
Do roboty zostało sprzęgło i hamulce a w tzw. międzyczasie konserwa po całości.
fj_mike - 02-07-2014, 17:53
I pięknie.
Długo jeszcze zamierzasz jeździć Galantem?
U mnie znowu, jeszcze jakieś 2-3 lata
Maciek - 03-07-2014, 11:13
fj_mike napisał/a: | Długo jeszcze zamierzasz jeździć Galantem? |
Patrzyłem za lepszymi gratami (typu pasek SUN) więc do śm/ćw-ierci Takie oto są plany a życie pokaże
fj_mike - 06-07-2014, 11:19
Maciek napisał/a: | Takie oto są plany a życie pokaże |
No właśnie
Maciek - 31-08-2014, 18:41
21.08.2014
Wymiana sztywnych przewodów hamulcowych (2/3 długości) + płyn (Bosch DOT4)
Maciek - 10-09-2014, 16:13
06.09.14 Wymiana tarcze + klocki + blaszki (1 była pęknięta???) - przód. Tył ładnie działa, klocki mało i równomiernie starte, więc tylko poczyszczone. Będzie robota przy wymianie uszczelki pomiędzy tłumikiem środkowym i końcowym. Coś BBBasowo zaczął Zbir ryczeć
Maciek - 02-10-2014, 08:19
Sobota 13.09.14 Rozprawiłem się z przedmuchem na łączniku tłumika środkowego i końcowego. Od dołu nie było niby widać dziury, ale po wycięciu końcowego okazało się, że górnej śruby nie było
Uszczelka prawie przestała istnieć Całe szczęście, że ścianki rury są całkiem zdrowe.
Wycena w specjalistycznym zakładzie 300 zł, ale wizyta w Rafiego zaowocowała pomysłem żeby połączyć to po prostu mufką. Szybki zajazd do motoryzacyjnego i jestem szczęśliwym posiadaczem łącznika i cementu do tłumików za całe 41 zł kpl. Wymiana 3-4h z czego większość czasu to przygotowania i czyszczenie.
eremita - 02-10-2014, 08:49
U mnie chyba to podobnie wygląda i słychać coś że przepuszcza.
To jakiś specjalny łącznik do tłumików? jaki rozmiar?
Jak mi podasz konkretnie to będę wiedział o co prosić w sklepie
Rafal_Szczecin - 02-10-2014, 08:49
czyli sie udalo
Maciek - 03-10-2014, 11:36
eremita napisał/a: | U mnie chyba to podobnie wygląda i słychać coś że przepuszcza.
To jakiś specjalny łącznik do tłumików? jaki rozmiar? |
U mnie też po prostu bardziej basowo wydech było słychać. Od dołu nic nie było widać, ale jak podłożyłem rękę od strony podłogi to dało się wyczuć, że dmucha
Cena, którą podawałem powyżej(300zł) to ze wspawywaniem tzw. flansz i skręcaniem na uszczelkę. Nie mam jednak zamiaru tego tak naprawiać gdyż i tak obciąć trzeba obydwie oryginalne a wspawać uniwersalną. Cała zabawa, więc mocno przekombinowana.
Wymiar, jaki kupiłem to 55mm + pasta/cement do tłumika. Klamoty kupisz w większości sklepów z tłumikami lub po prostu z akcesoriami motoryzacyjnymi:-)
Co do samej wymiany to pożycz lub może masz albo kątówkę z dużą tarczą lub jak ja to zrobiłem piłę czołową. Podejście w tym miejscu jest dobre, więc, po co męczyć się piłką ręczną
Rafal_Szczecin napisał/a: | czyli sie udalo |
Jak najbardziej
eremita - 03-10-2014, 11:52
Maciek napisał/a: | U mnie też po prostu bardziej basowo wydech było słychać. Od dołu nic nie było widać, ale jak podłożyłem rękę od strony podłogi to dało się wyczuć, że dmucha
Cena, którą podawałem powyżej(300zł) to ze wspawywaniem tzw. flansz i skręcaniem na uszczelkę. Nie mam jednak zamiaru tego tak naprawiać gdyż i tak obciąć trzeba obydwie oryginalne a wspawać uniwersalną. Cała zabawa, więc mocno przekombinowana.
Wymiar, jaki kupiłem to 55mm + pasta/cement do tłumika. Klamoty kupisz w większości sklepów z tłumikami lub po prostu z akcesoriami motoryzacyjnymi:-)
Co do samej wymiany to pożycz lub może masz albo kątówkę z dużą tarczą lub jak ja to zrobiłem piłę czołową. Podejście w tym miejscu jest dobre, więc, po co męczyć się piłką ręczną
|
Dzięki za info, Dokładnie taka naprawa starego tłumika to przesada.
Maciek - 13-10-2014, 11:50
11.10.14
Wymiana tarcze + klocki przednie.
Klocki były zjechane (z 5 latek od poprzedniej wymiany ) Trzeszczała/piszczała już blaszka informująca o końcu żywota, co mnie już denerwowało. Tarcze wymieniłem gdyż prawa była z bruzdami po wpadnięciu czegoś (pomiędzy tarcze a klocek). Po drodze jak się okazało jedna z blaszek trzymających klocki była pęknięta, więc wymieniłem wszystkie. Prowadnice poszły na smar/silikon do prowadnic (QB10000) Gwinty śrub ponownie posmarowane smarem wysokotemperaturowym LIM3420
Tył został tylko odchwaszczony Klocki, tarcze i szczęki jeszcze mięsiste więc całość wyczyszczona i na nowo przesmarowana.
mjsystem - 13-10-2014, 12:44
Maciek napisał/a: | Wymiana tarcze + klocki przednie. |
Na firmę.... ? Nie, tylko nie pisz, że Mikoda...
Maciek - 16-10-2014, 21:59
mjsystem napisał/a: | Nie, tylko nie pisz, że Mikoda... |
Nie no co Ty - JPN + AJS'y (HKP-MS-031)
|
|
|