[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
Hugo - 23-09-2009, 20:48
skull napisał/a: | wcześniej był użytkowany na 10W40 | Też mnie to martwi, że nie wiem jak długo mój Gal jeżdzi na 10W 40, ale przed wymianą robię płukankę i wlewam Elfa j/w.
fj_mike - 25-09-2009, 20:20
skull napisał/a: | Los chciał że padło na Shell Helix Plus 10w40 |
Mój misio zalewany był od początku swego żywota Shell Helix Ultra 5w40 i tego się trzymam. Jak na razie w moim 11-sto latku cisza. Co jakiś czas przy odpalaniu na zimno wsłuchuję się w silnik ale jest ok.
fergul11 - 26-09-2009, 13:30
ja zmieniłem olej 3 dni temu , postanowiłem przed wymiana zalac engine cleaner na 10 minut, choć sprawdzałem wczesniej olej bagnetem , miał kolor brązowawy to po płukaniu i odkręceniu korka w misce wyleciała smoła o konsystencji wody nie oleju.
silnik zalany olejem MDM 5W40 i ceramizer , zimny czy ciepły nie cyka a stukał zdrowo ,mam nadzieje że sie wyleczył z cykania , a jeśli nie (szukam niemalowanego zeby odpukać) pomyślę o wymianie popychaczy.
hermeth - 05-10-2009, 13:56
U mnie tłukła się jedna szklanka, bez przerwy. Zalany miałem jakiś półsyntetyk GM. Dziś zmieniłem olej na Shell Helix Plus 10W40. Po wyjechaniu z warsztatu i przejechaniu 200m cała orkiestra spod maski zamilkła. Zrobiłem już z 10km, kilka razy odpalając silnik i dalej cisza. We wcześniejszych postach inni też go polecali, dlatego i ja go wybrałem. u mnie zadziałało i mogę go polecić.
fergul11 - 12-10-2009, 13:26
minęło parę dni od ostatniego wpisu na tym forum o cykaniu i wnioski są takie
przejechane 1000km po wymianie oleju i płukaniu silnika ,
- kolor oleju żółty ,
- brak cykania ,
nie sądzę ze to sprawa ceramizera ,a raczej skłaniam sie ku opinii że to pomogło przepłukanie silnika
pomalowałem chromowym sprayem końcówkę tłumika i po 1000km żadnych śladów sadzy, okopcenia czy zabrudzeń czyściutki jak po pomalowaniu ,można z niego "jeść"
tucci - 12-10-2009, 17:45
Rafal_Szczecin napisał/a: | skull napisał/a: | ledzy a jak jest z tymi popychaczami za 22zł/szt z InterCars,nadają się do czegoś |
u japaneze 20pln/ szt ajusy . u mnie narazie spisuja sie bez problemowo |
Ja bralem za 18pln/szt spisuja sie jak powinny
Rafal_Szczecin - 12-10-2009, 19:11
tucci napisał/a: |
Ja bralem za 18pln/szt spisuja sie jak powinny |
tez od marka ?
nie rozumiem zabiegow "ceramizerowych"
zalalem ceramizera i spokuj , ludzie przeciez potem ten samochod bedziecie musieli komus sprzedac, w ogole, dlaczego nie zrobic tego od razu porzadnie i wymienic popychacze ?
ktos mi to wytlumaczy ? rozumiem koszt, bo 20 zl to nie 500 , ale jest jeszcze jakis powod ?
robertdg - 12-10-2009, 20:28
Jezeli juz wymyslili takie dodatki jak ceramizery, moto doktory, itp., itd., powinni takze wymyslec jakies tester na obecnosc czegos takiego w oleju, osobiscie nie chcialbym kupic auta zalewanego jakimis dodatkami, w celu ukrycia obecnych wad, podstawa jest stosowanie dobrych jakosciowo komponentow, oleje filtry, itp., srodki posrednie sa dobre na krotka mete, pozniej ktos sie meczy i ma dziure w portfelu bo kupi zbuka z niewiadomo czym w silniku.
Hugo - 12-10-2009, 21:55
Rafal_Szczecin, robertdg no i znowu się zaczyna... Czy kogokolwiek tutaj spotkała jakaś awaria po zalaniu ceramizera itp. środków? Czy komuś to zaszkodziło czy pomogło?
robertdg - 13-10-2009, 08:37
Hugo, nie chodzi o to czy komus to zaszkodzilo, jedni mowia ze pomoglo, inni nie widza zadnego efektu, a ja nie jestem zwolennikiem takich srodkow posrednich gdyz sam nie chcialbym w przyszlym czasie kupic samochodu z silnikiem zalanym jakims doktorem, bo pozniej przy ewentualnym remoncie silnika okaze sie ze nadaje sie on na wsadowe do huty.
tucci - 13-10-2009, 10:22
Rafal_Szczecin napisał/a: | tucci napisał/a: |
Ja bralem za 18pln/szt spisuja sie jak powinny |
tez od marka ?
nie rozumiem zabiegow "ceramizerowych" |
Tak od Marka (a moze to bylo za 19pln, musze sprawdzic w poprzednich postach), i rowniez nie rozumiem zabiegow ceramizowych.
skull - 13-10-2009, 10:50
jak dzwoniłem do Pana Marka to podał mi cenę jakieś ponad 40zł/szt,chyba że piszecie nie o GDI Poza tym wstrzymałem się z tą wymianą popychaczy,bo po zalaniu oleju Shell Helix Plus 10W40 jest OK.Cykanie jest tylko z rana,szybciej silnik wycisza się,a klepanie z rana już nie jest takie jak wcześniej,tylko delikatnie cyka:)Starczy że pokręcę się trochę po mieście i silnik nabierze temperatury i jest cisza Spalanie oleju też spadło,ostatnio byłem w trasie sam i dałem czadu dla silnika,wysokie obroty prędkości czasami dochodziły do 180km/h i siorbnął motor delikatnie oleju,myślę że na takie obciążenia to w normie Jednak warto było wydać kasę na eksperymentowanie z olejami i znaleźć ten odpowiedni.
Anonymous - 13-10-2009, 17:02
skull, Z tego co wiem, to GDI cykają z założenia. Oni rozmawiają o popychaczach do 2.0 16v i 2.5 v6 24v, bo są identyczne i kosztują po 20zł / szt.
robertdg - 13-10-2009, 17:09
Z tego co ja widzialem w katalogu wystepuja dwa rodzaje popychaczy a roznia sie jedynie srednica otworu olejowego, okladnie nie pamietam wymiarow tych otworow olejowych, a roznica byla rzedu 2mm
lewar - 22-10-2009, 10:59
Hej,
szukam już długo po necie, stronki polskie i zagraniczne i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: czy popychacze do 2.0 SOHC 16v (4G63) 136KM są te same co w V6 163KM albo w GDI? Przeszukałem kilka katalogów firm produkujących popychacze (Topline, Ajusa) i wszędzie są silniki V6 i 2.4, natomiast o 2.0 nie ma nawet wzmianki. W Intercarsie gość mi znalazł popychacze do 4G63, ale jak chciałem się upewnić czy to do SOHC, powiedział że tej informacji nie ma już w katalogu (więc równie dobrze mogą być do 8v albo DOHC). Nie chcę kupować w ciemno, a cykanie się coraz częściej odzywa i mnie zaczyna wnerwiać...
Ewentualnie gdzie szukać informacji? Jakiś sklep?
|
|
|