To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi

jaca71 - 09-10-2009, 11:11

pekaes napisał/a:
Trik napisał/a:
PS Podobno w sobotę na wschodzie może popadać śnieg z deszczem. :wink:

A podobno w połowie następnego tygodnia śnieg z deszczem może padać już niemal w całym kraju... :?

Ale fajnie że nie muszę zmieniać kółek :) Viva allseason :P

Trik - 09-10-2009, 17:44

pekaes napisał/a:
A podobno w połowie następnego tygodnia śnieg z deszczem może padać już niemal w całym kraju...

Ooo. To tak jak w ubiegłym roku :P . Bedzie leżał kilka dni i potem długo nic. :mrgreen:

Cezarito - 09-10-2009, 18:26

krzychu napisał/a:
Z ciekawostek dodam że założyłem wczoraj Ultra Gripy 7+ i powiem że jak na razie to pracują ciszej niż letnie Yokochamy A460

Dobrze powiedziane, "jak na razie". Jak na razie jest ciepło więc ta guma jest teraz bardzo miękka więc i cichsza, normalka. Też to przerabiałem.

jaca71 - 09-10-2009, 18:28

krzychu napisał/a:
Z ciekawostek dodam że założyłem wczoraj Ultra Gripy 7+ i powiem że jak na razie to pracują ciszej niż letnie Yokochamy A460 :shock:

Z tego co pamiętam to kolega preferuje szkołę otwocką ze zmianą całego kompletu kół - opona i felga w takim razie po co wymieniać opony na zimowe przy 26C?

krzychu - 09-10-2009, 18:41

jaca71 napisał/a:
po co wymieniać opony na zimowe przy 26C?

Między innymi dla tego:

Poniekąd dlatego że mam traume że zawsze na pierwszy śnieg utknę albo do pracy albo z pracy bo ktoś zatarasował drogę. Poniekąd dlatego że te Yokohamy A460 na lekkim śniegu i blisko zera przy redukcji z 3 na 2 potrafi się ABS włączyć choć go nie naciskam (sprawdzone o lekkiej destabilizacji tyłu wtedy nie wspomnę). Pisałem już wcześniej chciałem sprawdzić czy felgi i opony dobrze pracują a potem nie chciało mi się zmieniać na letnie z powrotem.

jaca71 - 09-10-2009, 19:01

To jeszcze złośliwie zapytam: Będziesz dzisiaj jeździł o północy i lekko po? Bo jesli nie to z tego co pamiętam wczoraj było właśnie 26C (sprawdzone) w Krakowie, dzisiaj podobno (podobno bo od rana siedzę w zamkniętym pomieszczeniu bez okien) ponad 16C :)
Może i
krzychu napisał/a:
Yokohamy A460 na lekkim śniegu i blisko zera przy redukcji z 3 na 2 potrafi się ABS włączyć choć go nie naciskam (sprawdzone o lekkiej destabilizacji tyłu wtedy nie wspomnę).

Chociaż uważam to za lekką przesadę, znaczy wczorajsza wymianę. Pamiętam z poprzedniej zimy że jesteś strasznym fanem zimówek ;)

pekaes - 09-10-2009, 20:11

Panowie,
chciałem zapytać tym razem o felgi - co prawda nie kupię jeszcze w tym miesiącu, pewnie też nie w następnym, a najprawdopodobniej dopiero po zimie, ale chciałbym się dowiedzieć, jak to jest z tym ET czy też offsetem? W oryginalnych felgach Mitsu offset wynosi 46, szukając zaś w necie najwięcej felg (przy rozstawie śrub 5x114,3) znalazłem z offsetem 40 (ET 46 znalazłem tylko w jednym sklepie). Wiem, że niektórzy z Was kupili z mniejszym ET i jakoś jeżdzą. No właśnie - czy nie ma ryzyka, że coś będzie nie tak?
Pozdrawiam.
K.

krzychu - 09-10-2009, 20:17

jaca71 napisał/a:
Pamiętam z poprzedniej zimy że jesteś strasznym fanem zimówek ;)

No znaczy się wtedy się przejechałem bo było cieplutko i słonce i miałem wracać zaraz niestety zostałem do 21 i mnie zastał ciaplający śnieg. Nie było wesoło a to było zaraz jak kupiłem samochód więc nie kupowałem na ostatnie 2 tyg zimy zimówek tylko jeździłem starym autem.

ohayo - 09-10-2009, 20:25

A ja mam pytanie, bo nie mam zielonego pojęcia. To prawda, że odważniki na alufelgach powinny być zakładane od środka jakoś? Bo coś takiego obiło mi się o uszy...
Pzdrowionka

krzychu - 09-10-2009, 20:27

Standard do klejone na środkowej powierzchni felgi. Można też nabijać specjalne do alusów (jeśli mają rant do tego przystosowany) ale oponiarz powiedział że to śniedzieje i tak lepiej kleić.
bastek - 09-10-2009, 22:01

wracając do I-go postu
m4t3us2 napisał/a:
Witam wszystkich.
Kończy się lato i przymierzam się do zakupu opon zimowych. Stąd moje pytania:

1. Czy można zamontować na zimę felgi 15

oraz odpowiadając sobie
tak, 15-tki się mieszczą. zostaje ok. 7-10 mm luzu pomiędzy hamulcem a felgą
wczoraj przymierzane
znalazłem nowe/używane (zdjęte z innego samochodu - ktoś kupił na alufelgach, stalowe zostały, ale z innej marki, nie mitsubishi) za 320 zł (z wysyłką), do tego UG7+ za trochę ponad 800zł komplet, śruby mam, daje 1100-1150 zł całość...

Anonymous - 09-10-2009, 22:45

Dzisiaj miałem z kumplem rozmowę o oponach i ona ma dylemat, który nie wiem jak bym rozwiązał.
Może kupić tylko jeden komplet opon.
Ma kupić zimowe czy letnie (Scenic) ?

Me-Tsu - 10-10-2009, 08:26

bastek-1
jaki dokladnie rozmiar opon zalozyles do tych felg 15tek? (205 czy wezsze 195? i jak z profilem 60?)

jaca71 - 10-10-2009, 09:32

kaeres napisał/a:
Dzisiaj miałem z kumplem rozmowę o oponach i ona ma dylemat, który nie wiem jak bym rozwiązał.
Może kupić tylko jeden komplet opon.
Ma kupić zimowe czy letnie (Scenic) ?

Cało roczne ;) Nad czym się tu zastanawiać?

krzychu - 10-10-2009, 10:12

bastek1 napisał/a:
do tego UG7+ za trochę ponad 800zł komplet,

A gdzie kupiłeś kompet za 800zł? Ja z montażem zapłaciłem 1130zł.