[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
jaca71 - 09-10-2009, 11:11
pekaes napisał/a: | Trik napisał/a: | PS Podobno w sobotę na wschodzie może popadać śnieg z deszczem. |
A podobno w połowie następnego tygodnia śnieg z deszczem może padać już niemal w całym kraju... |
Ale fajnie że nie muszę zmieniać kółek Viva allseason
Trik - 09-10-2009, 17:44
pekaes napisał/a: | A podobno w połowie następnego tygodnia śnieg z deszczem może padać już niemal w całym kraju... |
Ooo. To tak jak w ubiegłym roku . Bedzie leżał kilka dni i potem długo nic.
Cezarito - 09-10-2009, 18:26
krzychu napisał/a: | Z ciekawostek dodam że założyłem wczoraj Ultra Gripy 7+ i powiem że jak na razie to pracują ciszej niż letnie Yokochamy A460 |
Dobrze powiedziane, "jak na razie". Jak na razie jest ciepło więc ta guma jest teraz bardzo miękka więc i cichsza, normalka. Też to przerabiałem.
jaca71 - 09-10-2009, 18:28
krzychu napisał/a: | Z ciekawostek dodam że założyłem wczoraj Ultra Gripy 7+ i powiem że jak na razie to pracują ciszej niż letnie Yokochamy A460 |
Z tego co pamiętam to kolega preferuje szkołę otwocką ze zmianą całego kompletu kół - opona i felga w takim razie po co wymieniać opony na zimowe przy 26C?
krzychu - 09-10-2009, 18:41
jaca71 napisał/a: | po co wymieniać opony na zimowe przy 26C? |
Między innymi dla tego:
Poniekąd dlatego że mam traume że zawsze na pierwszy śnieg utknę albo do pracy albo z pracy bo ktoś zatarasował drogę. Poniekąd dlatego że te Yokohamy A460 na lekkim śniegu i blisko zera przy redukcji z 3 na 2 potrafi się ABS włączyć choć go nie naciskam (sprawdzone o lekkiej destabilizacji tyłu wtedy nie wspomnę). Pisałem już wcześniej chciałem sprawdzić czy felgi i opony dobrze pracują a potem nie chciało mi się zmieniać na letnie z powrotem.
jaca71 - 09-10-2009, 19:01
To jeszcze złośliwie zapytam: Będziesz dzisiaj jeździł o północy i lekko po? Bo jesli nie to z tego co pamiętam wczoraj było właśnie 26C (sprawdzone) w Krakowie, dzisiaj podobno (podobno bo od rana siedzę w zamkniętym pomieszczeniu bez okien) ponad 16C
Może i
krzychu napisał/a: | Yokohamy A460 na lekkim śniegu i blisko zera przy redukcji z 3 na 2 potrafi się ABS włączyć choć go nie naciskam (sprawdzone o lekkiej destabilizacji tyłu wtedy nie wspomnę). |
Chociaż uważam to za lekką przesadę, znaczy wczorajsza wymianę. Pamiętam z poprzedniej zimy że jesteś strasznym fanem zimówek
pekaes - 09-10-2009, 20:11
Panowie,
chciałem zapytać tym razem o felgi - co prawda nie kupię jeszcze w tym miesiącu, pewnie też nie w następnym, a najprawdopodobniej dopiero po zimie, ale chciałbym się dowiedzieć, jak to jest z tym ET czy też offsetem? W oryginalnych felgach Mitsu offset wynosi 46, szukając zaś w necie najwięcej felg (przy rozstawie śrub 5x114,3) znalazłem z offsetem 40 (ET 46 znalazłem tylko w jednym sklepie). Wiem, że niektórzy z Was kupili z mniejszym ET i jakoś jeżdzą. No właśnie - czy nie ma ryzyka, że coś będzie nie tak?
Pozdrawiam.
K.
krzychu - 09-10-2009, 20:17
jaca71 napisał/a: | Pamiętam z poprzedniej zimy że jesteś strasznym fanem zimówek |
No znaczy się wtedy się przejechałem bo było cieplutko i słonce i miałem wracać zaraz niestety zostałem do 21 i mnie zastał ciaplający śnieg. Nie było wesoło a to było zaraz jak kupiłem samochód więc nie kupowałem na ostatnie 2 tyg zimy zimówek tylko jeździłem starym autem.
ohayo - 09-10-2009, 20:25
A ja mam pytanie, bo nie mam zielonego pojęcia. To prawda, że odważniki na alufelgach powinny być zakładane od środka jakoś? Bo coś takiego obiło mi się o uszy...
Pzdrowionka
krzychu - 09-10-2009, 20:27
Standard do klejone na środkowej powierzchni felgi. Można też nabijać specjalne do alusów (jeśli mają rant do tego przystosowany) ale oponiarz powiedział że to śniedzieje i tak lepiej kleić.
bastek - 09-10-2009, 22:01
wracając do I-go postu
m4t3us2 napisał/a: | Witam wszystkich.
Kończy się lato i przymierzam się do zakupu opon zimowych. Stąd moje pytania:
1. Czy można zamontować na zimę felgi 15 |
oraz odpowiadając sobie
tak, 15-tki się mieszczą. zostaje ok. 7-10 mm luzu pomiędzy hamulcem a felgą
wczoraj przymierzane
znalazłem nowe/używane (zdjęte z innego samochodu - ktoś kupił na alufelgach, stalowe zostały, ale z innej marki, nie mitsubishi) za 320 zł (z wysyłką), do tego UG7+ za trochę ponad 800zł komplet, śruby mam, daje 1100-1150 zł całość...
Anonymous - 09-10-2009, 22:45
Dzisiaj miałem z kumplem rozmowę o oponach i ona ma dylemat, który nie wiem jak bym rozwiązał.
Może kupić tylko jeden komplet opon.
Ma kupić zimowe czy letnie (Scenic) ?
Me-Tsu - 10-10-2009, 08:26
bastek-1
jaki dokladnie rozmiar opon zalozyles do tych felg 15tek? (205 czy wezsze 195? i jak z profilem 60?)
jaca71 - 10-10-2009, 09:32
kaeres napisał/a: | Dzisiaj miałem z kumplem rozmowę o oponach i ona ma dylemat, który nie wiem jak bym rozwiązał.
Może kupić tylko jeden komplet opon.
Ma kupić zimowe czy letnie (Scenic) ? |
Cało roczne Nad czym się tu zastanawiać?
krzychu - 10-10-2009, 10:12
bastek1 napisał/a: | do tego UG7+ za trochę ponad 800zł komplet, |
A gdzie kupiłeś kompet za 800zł? Ja z montażem zapłaciłem 1130zł.
|
|
|