To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Anonymous - 19-11-2008, 12:20

A jednak. Ja (jak już pisałem wcześniej) sprawdzałem zasięg (auto-auto) i jak jechałem do warsztatu (ok 12 km w lini prostej) to rozmawiałem na standardowo ustawionym SQ z Ojcem, który ma identyczny zestaw jak ja. Jedyna wada jaką dostrzegam w swoim radiu (INTEK 480 Plus) to przymus mocnego skręcenia sq bo ciągle szumi.....ale jak się to powycina to sięgam 12 km na 100%. Dla tego polecam radia Presidenta z automatyczną blokadą szumów. Raz usłyszałem stacje z Andrespola, a sama miejscowość leży ok 30km od mojego domu.....i z gościem gadałem....

Takie osiągi jak Konstantynów, wcale mnie nie dziwią.....Wszystko zależy....może przypadek....nie wiem, ale Andrespol to mój rekord, i tylko raz.

Anonymous - 19-11-2008, 13:16

Forest_Taft napisał/a:

Takie osiągi jak Konstantynów, wcale mnie nie dziwią.....Wszystko zależy....może przypadek....nie wiem, ale Andrespol to mój rekord, i tylko raz.

wszystko zależy od propagacji

Tu definicja

Forest_Taft napisał/a:
Dla tego polecam radia Presidenta z automatyczną blokadą szumów.

zgadzam się po pierwsze ASC bo tak to sie nazywa w radiach Presidentowskich trzeba wyregulować a po 2 samochód nie możne emitować za dużo zakłóceń bo albo ASC będzie wariować (tak jak u mnie ) albo będzie zdecydowanie za dużo cięło. Ten temat był poruszany na bardzo wielu forach internetowych

krzychu - 19-11-2008, 13:20

Ja tam doszedłem to jakiś sensownych wniosków z ASC i jestem zadowolony z działania tej funkcji. Należy tylko wyregulować tak RF Gain aby poziom szumów był poniżej skali diodowej wtedy ASC zaczyna bardzo trafie odróżniać szum od sygnału chodzi niekiedy i tak przekręcam na ręczne SQ jak np. szybko się poruszam i tnie mi część rozmowy.

Krzychu

Anonymous - 19-11-2008, 14:05

krzychu, ja niestety mam za duże zakłócenia z alternatora i u mnie się w ogołe nie sprawdza ale słyszałem że ludzie są zadowoleni i to bardzo.
krzychu - 19-11-2008, 15:13

Jakiś fiterek antyzakłuceniowe przed zasilaniem radyjka??

Krzychu

Anonymous - 19-11-2008, 17:39

krzychu napisał/a:
Jakiś fiterek antyzakłuceniowe przed zasilaniem radyjka??

Krzychu
takie filtry nic nie dają.. to zwykłe naciąganie
Anonymous - 19-11-2008, 18:01

Ale kondensator, czy podłączenie bezpośrednio do aku by pewnie pomogło. Spróbuj. U mnie zanikły wszystkie dziwadła.

Miałem tak że im wyższe obroty, tym gorzej.....podłączyłem do aku i jest po sprawie.

Anonymous - 19-11-2008, 18:29

Forest_Taft, od samego początku mam pod aku .. zero zmiany
Anonymous - 19-11-2008, 18:40

hmmmm......A sprubuj kablem antenowym.....plus główną żyłą, a minus Ekranem.....Mój kolega tak ma i jemu nie sieje.....(jeżeli się uda to dobrze....) Ja nigdy nie próbowałem.....
Anonymous - 19-11-2008, 18:49

Forest_Taft, gadałem z tymi ludźmi w Sinadzie to powiedzieli że raczej tego nie usunę. Ja myślę poprostu nad aku żelowym pod siedzeniem.. tyle że trzeba będzie ładować co jakiś czas..
krzychu - 19-11-2008, 19:16

Tyle że ja kiedyś po 3h radia + CB + wentylator nawiewu rozładowałem akumulator że cudem odpalilem auto a był na pewno dobrze załadowany.

Krzychu

Anonymous - 19-11-2008, 19:51

pojar napisał/a:
tyle że trzeba będzie ładować co jakiś czas..

Jak masz możliwość ładowania.....to czemu nie.....nawet jakiś mały np. od motoru.....A ładowanie......hmmmmm poprowadzić kable od aku spod machy? i jakiś wyłącznik......można to jakoś tak nawet rozwiązać.

Anonymous - 19-11-2008, 20:09

Liczyliśmy ze aku 17 Ah daje 8 godz czystego nadawania non stop. To trochę jest. w weekend można wyciągnąć i w domu naładować przez noc..

krzychu, ale tu mowa o specjalnym aku tylko do CB Patrz

Anonymous - 19-11-2008, 20:42

No i żelowy fajnie to robi......Ma prąd, ma prąd, ma prąd............nie ma prądu......a nie jak zwykły że pomału przygasa.... Mam taki w bramie....(na pilota) i raz ze 4 dni prądu nie miałem.....a brama 3.9 dnia wytrzymała (nie zamknęła się tylko ostatni raz).... Także rzecz warta pomyślenia....Nie wiem jaki pobór prądu ma ta brama, ale tyle co pochodziła to jej.....

Pojar, ja bym spróbował....bo jak to Ci nie pomoże....to może radyjko umiera....(nie widzę już innych możliwości).

Anonymous - 19-11-2008, 21:17

Forest_Taft, no własnie szkoda bo radyjko drogi antena dobra ale jak wejdę na 3 tys obrotów to już zakłócenia bardzo duże..

[ Dodano: 19-11-2008, 21:21 ]
Forest_Taft napisał/a:
..bo jak to Ci nie pomoże....to może radyjko umiera....
na ywlaczonym silniku jest bajka poprostu:) a radyjko nowe jest