[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
Anonymous - 27-06-2011, 22:03
robertdg napisał/a: | Do sporta nie ma za dużego wyboru, jako budżetówke polecam HQ, ale nie wiem czy wogóle oferują zestawy do napędzania EA5x, LUK i Exedy są w zbliżonej cenie |
A Valeo? 480zł za komplet to chyba nie dużo...
robertdg - 27-06-2011, 22:41
Bajecznie mało, jednakże nie zapominaj, że sport ma większą średnice sprzęgła.
Anonymous - 27-06-2011, 22:49
robertdg napisał/a: | Bajecznie mało, jednakże nie zapominaj, że sport ma większą średnice sprzęgła. |
Yyyy? Sport ma większą średnicę sprzęgła!? Czemu tak? Toż to te same silniki i skrzynie były w każdym EA5x... Jak bardzo się różnią? Sprzęgło ze "zwykłego" Galanta nie podejdzie do SE!? Prosiłbym o rozszerzenie tematu.
Wysłałem Japaneze VIN i podesłał mi właśnie propozycję Valeo za 480PLN...
robertdg - 27-06-2011, 22:55
Rozwijałem watek odnośnie 2.0, jest róznica w wielkości, dla 2.0 jest to 10mm, nie wiem jak w 2.5 możliwe, że też, nie miałem porównawczych numerów VIN
Anonymous - 28-06-2011, 00:08
No to podrzucam Ci mój VIN: JMBLNEA5WXZ000319
To jest tzw. poliftowy SE - '99 2.5V6.
m6riano - 28-06-2011, 05:46
w 2,5 wszystkie chyba miały 225
robertdg - 28-06-2011, 08:04
225mm
radek79 - 18-07-2011, 21:38
mam takie pytanie w sprawie łożyska oporowego sprzęgła,mianowicie na zimnym silniku cisza po przejechaniu około 20km zaczyna być słyszalne terkotanie łożyska po wciśnięciu pedału sprzęgła cisza ile można jeździć z takim łożyskiem bo same sprzęgło nie wymaga jeszcze wymiany
deejay - 18-07-2011, 23:29
Zacznijmy od tego ze łozysko oporowe zaczyna pracowac właśnie wtedy gdzy naciskasz na pedał sprzegła , jeśli dzwięk pojawa się po zwolnieniu pedału sprzęgła to winowajcą jest skrzynia biegów , dokładniej mówiąc łozyska wałka sprzegłowego
Owczar - 19-07-2011, 01:00
To zależy. Jeśli dźwięk ustaje gdy wciśniesz sprzęgło tak, że skrzynia jeszcze nie jest wysprzęglona, a terokotanie ustaje to łożysko docisku. Jeśli ustaje po całkowitym wysprzęgleniu to skrzynia.
Damooo - 19-07-2011, 11:12
A jeśli zaczyna terkotać to jeśli wciśniesz sprzęgło jeszcze raz czy dwa to ucichnie czy nadal pyrka ( może być że oporowe przy docisku)
radek79 - 19-07-2011, 21:23
no u mnie przestaje terkotać po wciśnięciu do połowy sprzęgła za każdym razem po puszczeniu terkocze ale zaczyna terkotać po zrobieniu przynajmniej 20km jeżeli auto postoi godzinę już nie terkocze
[ Dodano: 19-07-2011, 21:25 ]
a z tymi łożyskami na wałku sprzęgłowym to ile jest do wymiany i jaki koszt łożysk
Damooo - 19-07-2011, 23:50
łożysko nie jest drogie koło 100zł ,tylko roboty trochę , w linku poniżej jest na górze z lewej strony,
http://allegro.pl/skrzyni...1710245405.html
skyrider - 21-07-2011, 00:36
Również mam problem ze sprzęgłem (lub skrzynią).
Od pewnego czasu słychać terkotanie na biegu jałowym, które ustaje dopiero po całkowitym wciśnięciu sprzęgła. Wciskając sprzęgło np do połowy, nie niweluje terkotu, jedynie maksymalne wciśnięcie sprzęgła w podłogę. Terkocze nie zależnie od tego, czy silnik jest zimny czy już trochę przejechał. Czy to problem z łożyskiem oporowym sprzęgła czy może coś ze skrzynią (łożysko wałka sprzęgłowego) ?
Do tego zauważyłem, że od pewnego czasu zaczyna mi się ślizgać sprzęgło. Tutaj nie ma reguły. Czasem jest dzień, że nie ślizga się wcale, a czasem boję się wyprzedzić malucha, aby nie wpaść komuś na czołówkę. Problemy ze ślizganiem występują na 3,4 i 5 biegu na wysokich obrotach (powyżej 2500), wystarczy lekkie popuszczenie pedału gazu i zaczyna sprzęgło normalnie brać. Jest to o tyle dziwne, że nie dzieje się tak za każdym razem.
Na co zwrócić uwagę ? Co ewentualnie wymienić ? Tarczę i docisk sprzęgła ?
Jest jakaś zależność między ślizganiem a uszkodzonym łożyskiem (oporowym sprzęgła lub łożyskiem wałka sprzęgłowego) ? Wydaje mi się, że gdyby tarcza była zjechana ślizgał by się cały czas, czy też się mylę ? Odniosłem także wrażenie, że częściej się ślizga jak mam włączoną klimę podczas jazdy, wtedy jest strasznie niemrawy i dość wolno przyspiesza.
Dodatkowo jakieś 5 000 km temu wymieniłem wszystkie popychacze w serwisie na nowe + nowy olej Valvoline Maxlife 5W40. Przez pewien czas był spokój, a teraz znowu jeden z popychaczy się odzywa, zaczyna stukać. Czy możliwe jest, że tak szybko się zużył, czy coś innego może powodować problem. Poziom oleju w normie, nie ma żadnych ubytków.
edit:
Przypomniałem sobie jeszcze, że wciskając i puszczając sprzęgło słychać skrzypienie (wysprzęglik ?) i zauważyłem również inny problem ze skrzynią. Parkując na wzniesieniu lub na spadku w dół na pewien czas (np godzina) mam ogromny problem ze zmianą biegów. Np stojąc na spadku w dół nie mogę wyjechać do tyłu, muszę bardzo mocno walczyć ze skrzynią aby wrzucić wsteczny. Jak już wrzucę i wyjadę na równy teren, to nie mogę zapiąć jedynki, jak się chwilę posiłuję to bieg wskoczy. Auto trochę postoi na równym i wszystko wraca do normy. Mechanik sprawdzał poziom oleju w skrzyni i stwierdził, że jest OK. Nie wiem co mam tam wlane, bo nie wymieniałem oleju jeszcze. Macie jakiś pomysł co to może być i czy ma to jakiś wpływ lub jest skutkiem moich problemów ze sprzęgłem/skrzynią o których pisałem wyżej ? Jaki najlepiej olej kupić do manuala i ile go się tam zalewa ?
m6riano - 21-07-2011, 11:17
skyrider napisał/a: | (łożysko wałka sprzęgłowego) |
[ Dodano: 21-07-2011, 11:17 ]
skyrider napisał/a: | Tarczę i docisk sprzęgła ? |
komplet
[ Dodano: 21-07-2011, 11:18 ]
skyrider napisał/a: | wciskając i puszczając sprzęgło słychać skrzypienie |
Sam pedał pewnie skrzypi
[ Dodano: 21-07-2011, 11:19 ]
skyrider napisał/a: | Macie jakiś pomysł co to może być i czy ma to jakiś wpływ lub jest skutkiem moich problemów ze sprzęgłem/skrzynią o których pisałem wyżej |
Kiedy wymieniałeś płyn w układzie sprzęgła?
[ Dodano: 21-07-2011, 11:20 ]
skyrider napisał/a: | Jaki najlepiej olej kupić do manuala i ile go się tam zalewa ? |
np.Mobil 75w90
|
|
|