[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec
radek79 - 04-06-2013, 08:03
czyli ten powinien pasować http://allegro.pl/tloczek...3297661536.html czy ten http://allegro.pl/ShowIte...&ars_rule_id=74
polaff - 04-06-2013, 08:38
Czy czarne tylne tarcze mogą świadczyć o zapieczonym tłoku w zacisku?
Marcino - 04-06-2013, 09:02
Czarne znaczy przypalone? - czy jest to miejscowe czy nalot na całości?
polaff - 04-06-2013, 09:21
całe na powierzchni współpracującej z klockiem. Wyglądają tak jak by były przypalone, ale powierzchniowo, tak jak by się klocki lekko topiły na powierzchni tarczy.
Dodam, że zaczął mi nurkować przód i bardzo szybko zaczyna telepać kierownicą i pedałem podczas hamowania. Jak są zimne hamulce to nic nie telepie, jak się nagrzeją to zaczyna telepać. Jednak hamowanie ze 120 do 80 nawet delikatne powoduje silne drgania.
Mam założone z przodu tarcze TRW i klocki kyshiama,
Zacisk 2 tłoki, tarcza 275/26 i wymontowany zawór porcjowania.
Tył wymieniałem jak kupiłem auto czyli czerwiec 2011.
Hugo - 04-06-2013, 15:09
polaff napisał/a: | Czy czarne tylne tarcze mogą świadczyć o zapieczonym tłoku w zacisku? | Raczej gówniane klocki hamulcowe.
polaff - 04-06-2013, 15:12
Hugo, keyshiama za pewne. z przodu dość dobrze robią...
Marcino - 06-06-2013, 08:48
Mam pytanie, Czy na wolnych obrotach na postoju jesteście w stanie nacisnać pedał hamulca aż do oporu? Czy kilka razy po rzad też się da? Czy to normalny objaw?
malina_drizzt - 06-06-2013, 09:07
Marcino napisał/a: | Mam pytanie, Czy na wolnych obrotach na postoju jesteście w stanie nacisnać pedał hamulca aż do oporu? Czy kilka razy po rzad też się da? Czy to normalny objaw? |
U mnie da się.
W trakcie jazdy już nie bardzo, bo wystarczy wcisnąć do połowy (chociaż ręki nie dam sobie uciąć, że dokładnie do połowy ) i w zależności od nawierzchni włącza się abs przednich kół.
radek79 - 06-06-2013, 10:55
Marcino napisał/a: | Mam pytanie, Czy na wolnych obrotach na postoju jesteście w stanie nacisnać pedał hamulca aż do oporu? Czy kilka razy po rzad też się da? Czy to normalny objaw? |
u mnie w automacie jak najbardziej
arturj123 - 05-07-2013, 20:14
Dzisiaj przy okazji nieco wolnego czasu postanowiłem sprawdzić hamulce w Galancie.
Pierwsze co sprawdziłem to poziom płynu hamulcowego. Było go poniżej połowy w skali min-max. Hamulce działały poprawnie, na pewno nie były zapowietrzone, dlatego mocno się zdziwiłem.
Zacząłem szukać przyczyny. Okazało się, zaraz po zdjęciu lewego przedniego koła, że farba felg stalowych elegancko zostało rozpuszczona przez płyn hamulcowy...
Rozebrałem cały zacisk, okolic tłoczka -suche. Przewody całe. Jedyne miejsce gdzie było "coś" widać, że jest nie tak to okolice śruby mocującej w zacisku przewód hamulcowy.
Śruba wraz z dwoma miedzianymi podkładami. Jedynie co zrobiłem to nieco dokręciłem. Sprawdziłem zacisk czy nie uległ zapowietrzeniu, sprawdziłem hamulce, po krótkiej przejażdżce - zacisk suchy.
Czy możliwe, że przepuszczała któraś z podkładek miedzianych ? Jakieś inne pomysły? Płyn Ferodo DOT 5.1
polaff - 08-07-2013, 16:09
arturj123, chcesz zaciski do tarcz 256?
mam dwa komplety które zamierzam na złom wywieść.
Krzyzak - 09-07-2013, 08:16
polaff jaki stan tłoczków? bo jestem zainteresowany
polaff - 09-07-2013, 08:46
Krzyzak, pojęcia nie mam.
Na jednych jeździłem, drugie długo leżały u kumpla w garażu.
Ja założyłem 276, a te gniją i czekają aż je wydam albo razem z resztą syfu na złom wywiozę. Mam jeszcze dwie zwrotnice i jarzma od przedlifta -> w sensie komplety.
Picakus - 09-07-2013, 09:24
Jakby ktoś był zainteresowany to ja używałem Tego zestawu na przód i Tego na tył obydwa od razu z tłoczkami
komarsnk - 27-08-2013, 20:07
Czy w EAxx występowały prowadnice hamulcowe inne niż powszechnie znane? Bo ja się spotkałem z czymś takim
nie dokładnie takie lecz chodzi o dwuczęściową konstrukcję. Jak się ściąga zacisk to nie trzeba wyjmować całej prowadnicy ze smarkiem - sprytne
Działa to to lecz trochę siedzi z tyłu głowy, że nie jest chyba tak jak podaje manual...
|
|
|