To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

Wszyc - 01-11-2010, 13:53

o szpala żyjesz :P tak dawno nic nie pisałeś :P

szpala85 napisał/a:
- Galantowi dalej doskwiera problem ABS+TCL :lol:

A wiesz jak będzie Cie przez pewien czas wkurzać ja to zrobisz? Mi ciągle paliła się prawie pełna choinka na desce rozdzielczej jak to zrobiłem przez miesiąc nie mogłe się przyzwyczaić i się zastanawiałem czy przypadkiem się nie spaliły :D tak jakoś głupio było jak się nie paliło nic :D

szpala85 - 15-11-2010, 20:19

Chyba doszedłem w końcu o co chodzi z ABS-em i TCL-em :roll: ....... Bateryjka w Galancie jest zajechana :| ......

wczoraj Gal cały dzionek na prostowniku bateryjka podładowana do 14.1 V ... wszystko działa .... :wink: hura

dzisiaj wracam z pracy odpalam gala ( godz . 17.00 ) i znowu świec ABS .... patrzę na miernik 13.8 V rośnie ( silnik na chodzie ) czyli alter ładuje .. wyłączam silnik 13.4 V spada .... przed chwilką (godz. 20.00 ) ... wyłączony silnik 12.5 V :| .....
najgorsze jest to że silnik odpala leciutko bez problemów .... ale podczas odpalania napięcie spada tak nisko że ABS fiksuje i wywala błąd ....

jak na razie aku wyjęte i podpięte jeszcze raz pod prostownik ... daje mu jeszcze jedną szansę ..... bo aku troszkę stare ( 4~5 lat ) ... jak nie pomoże to biorę $$$ i lecę do sklepu po nowy :wink:

jacek11 - 15-11-2010, 21:09

szpala85 napisał/a:
dzisiaj wracam z pracy odpalam gala ( godz . 17.00 ) i znowu świec ABS .... patrzę na miernik 13.8 V rośnie ( silnik na chodzie ) czyli alter ładuje ..

Ale coś słabo :roll: powinien od razu mieć 14,4V.Przynajmniej tak jest u mnie.
Pożycz od kogoś porządne aku,i sprawdź jak się zachowa alternator :)

Wszyc - 15-11-2010, 22:36

Dwie strony wcześniej pisałem

"Ty szpala taka ciekawostka ja mam cholerne problemy z elektryką skacze mi ładowanie aku czasem jak leciutko tylko nie doładowuje mi aku to pali mi się ABS i info o wodzie w filtrze paliwa ( tylko diesel to ma ) i tylko te dwie lampki dopiero jak ładowanie spada drastycznie to robi się choinka na desce :P "

:D :D :D Przy malutkich problemach z ładowanie zapalają się tylko niektóre lampki jak dopiero nie ma w ogóle ładowania to jest choinka :P

szpala85 - 17-11-2010, 21:33

Wszyc, ja dobrze wiem że jak się alter spierniczy to choinka się robi na desce :wink: przerabiałem to w Colcie C53A :twisted:

jak na razie naładowałem aku do 14.2 V ( za cholerę prostownik nie mógł zejść do 0 Amper nie wiem co jest grane , aku ładował się całe 24 h ..... ) podpiołem do Gala .. sprawdzam miernikiem jest 14.1 V odpalam jest 16.3 V czyli alter ładuje .... tylko właśnie czy nie za dużo tych Voltów :? .... patrzę na kontrolki znowu świecą ..... :|

.... jutro wrócę z roboty to znowu sprawdzę bo coś mi się tu nie podoba ...

a teraz fotki z wymiany czujnika stukowego :

SiM - 17-11-2010, 21:38

jedyna szansa żeby zreanimować aku to jego format. rozładowanie do zera (np. za pomocą żaróweczki) a potem ładowanie do pełna. Jeżeli to nie pomoże to musisz myśleć o nowym zakupie...
jacek11 - 17-11-2010, 22:24

szpala85 napisał/a:
odpalam jest 16.3 V czyli alter ładuje .... tylko właśnie czy nie za dużo tych Voltów :? ..

Zdaje się,że regulator leży :roll:

robertdg - 17-11-2010, 22:25

szpala85 napisał/a:
odpalam jest 16.3 V czyli alter ładuje
Za dużo, chyba regulator napięcia szwankuje.
Wszyc - 17-11-2010, 23:03

A Ty mnie znów źle zrozumiałeś to że jak pada ładowanie zapala się choinka to każdy wie ale mało kto wie że jak tylko lekko szwankuje ładowanie to potrafią się palić tylko 2 jakieś przypadkowe lampki :P
szpala85 - 18-11-2010, 15:43

obecne ładowanie :?

na wyłączonym silniku 13.2 V odpalam i leci w górę ....... do wartości 18.5 V :|

czyli mam rozumieć że alternator mam wyciągać ....... i lecieć do naprawy ?

wczoraj zauważyłem że jedna z diód podświetlająca klimatronik przestałą świecić :| .... muszę jak najszybciej to naprawić ...

szpala85 - 18-11-2010, 16:12

słuchajcie czy sam wymienię taki regulator ? :roll:

znalazłem w necie takie coś : http://www.autowirnik.pl/...products_id=366

http://www.autowirnik.pl/...5233-p-366.html

i nie jest to takie drogie może sam bym to wymienił co myślicie

a info o tym jaki mam regulator ziołem od kolegi : http://forum.mitsumaniaki...ight=alternator
bo też miał takie problemy

Krzyzak - 18-11-2010, 21:13

ja zamawiałem u nich:
http://www.eltek-autoparts.pl/

sami mi dobrali na podstawie danych z auta i numeru alternatora
dodatkowo wziąłem tylne łożysko (oryginał za 30 zł), bo już się domagało wymiany

szpala85 - 19-11-2010, 17:32

dzięki Krzyzak, ale wezmę z tej stronki co pisałem wcześniej ( mają taniej ) .... już do nich pisałem i wychodzi że to ten dokładnie regulator jest do mojego alternatora ( nr. się zgadzają ) , teraz czekam na przesyłkę :wink:

ps. mam nadzieję że naprawa alternatora w końcu załatwi sprawę z ABS i TCL

tak w ogóle to kupiłem gumy na tył ( ba na przód mam Matadory) firmy :
GISLAVED
EURO FROST 3 SILICA
195/65/15

chyba się sprawdzą :wink:

Krzyzak - 19-11-2010, 20:25

podobno przyzwoite gumy - pod warunkiem, że robione z Szwecji
szpala85 - 19-11-2010, 22:16

Krzyzak, :mrgreen: to żeś mnie teraz załamał na moich pisze Made In France :roll: :lol: