[97-04]Galant EAxA/W - "Sportowe" zawieszenie... (Eibach)
kubczas - 19-08-2014, 16:39
Tył w moim galancie mocno mi siada. Jak jechałem na wakacje we 4 osoby to na każdej "hopce" szorowałem. Podejrzewam, ze tylko zawieszenie sie juz zwyczajnie zużyło. Teraz dodatkowo doszło LPG. Chciałbym go podnieść ale mam dylemat, bo jak kupie oryginalne to się boję, że bedzie dalej zbyt niski, a od wersji kombi, że za wysoki. Pojazd to AVANCE sedan z 2002 roku.
Co myślicie o założeniu na tył sprężyn i amortyzatorów sportowych dedykowanych do wersji kombii ?
eremita - 19-08-2014, 18:54
kubczas napisał/a: | Tył w moim galancie mocno mi siada. Jak jechałem na wakacje we 4 osoby to na każdej "hopce" szorowałem. Podejrzewam, ze tylko zawieszenie sie juz zwyczajnie zużyło. Teraz dodatkowo doszło LPG. Chciałbym go podnieść ale mam dylemat, bo jak kupie oryginalne to się boję, że bedzie dalej zbyt niski, a od wersji kombi, że za wysoki. Pojazd to AVANCE sedan z 2002 roku.
Co myślicie o założeniu na tył sprężyn i amortyzatorów sportowych dedykowanych do wersji kombii ? |
Ale teraz masz zwykłe zawieszenie??
jak tak to tu znajdziesz odpowiedź http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24096
Jak przejrzysz ten temat do masz foty jak wyglądają sedany z springami kombi.
Jak założysz sportowe sprężyny to masz niżej od 3cm w dół.
Na 24 stronie pisałem o firmie co dorabiają sprężyny na zamówienie. Robią też coś takiego że dajesz stare sprężyny i je sprawdzają czy są dobre jeśli tak to mogą rozciągnąć lub obniżyć, wzmocnić pod LPG na nowo hartują i malują proszkowo taka usługa 70zł od sztuki.
kubczas - 19-08-2014, 20:42
Nie wiem właśnie. Jak to sprawdzić ?
Przód stoi dobrze, tylko tył siada. Bez obciążenia koła sie minimalnie chowają.
eremita - 19-08-2014, 20:59
zmierz odległość od środka koła do błotnika.
Jak będziesz miał te wymiary przejrzyj tą http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=285 stronę tego tematu i będziesz wiedział
Na eibach będziesz też miał napisy.
[ Dodano: 20-08-2014, 08:31 ]
Do czego to http://www.fotosik.pl/pok...4655b5395a.html
jest potrzebne przy eibach?Czy jest to tylko dostępne w serwisie? jaki koszt?
Pabulon - 23-03-2015, 23:16
Panowie jaki macie z przodu amortyzatory w konfiguracji ze skróconymi sprężynami ?
Muszę wymienić u siebie gdzie mam -40 mm przód i zastanawiam się czy brać zwykłe czy kupować specjalne skrócone. Na niekorzyść skróconych przemawia fakt że są drogie i (chyba) trudno dostępne.
adt81 - 24-03-2015, 18:35
Pabulon napisał/a: | Panowie jaki macie z przodu amortyzatory w konfiguracji ze skróconymi sprężynami ?
Muszę wymienić u siebie gdzie mam -40 mm przód i zastanawiam się czy brać zwykłe czy kupować specjalne skrócone. Na niekorzyść skróconych przemawia fakt że są drogie i (chyba) trudno dostępne. |
Gdzieś pisali że skrócone zakłada się jak montujesz sprężyny krótsze jak -40mm właśnie. Na przód kup sobie KYB UltraSR i będziesz zadowolony. Ja do Eibach -30mm w przyszłym miesiącu mam właśnie zamiar kupić te KYB bo teraz na zwykłych Monroe jest za miękko.
--Galancik96-- - 04-08-2015, 15:34
Co sądzicie o tych sprężynach:
http://allegro.pl/sprezyn...5552909835.html
telewizoor - 05-08-2015, 10:32
Jedni chwalą, inni mówią że złom. Jakby nie patrzeć są dwukrotnie tańsze od Eibachów - może o czymś o świadczy
eremita - 05-08-2015, 11:19
-50 na Polskie drogi to raczej nie fajny pomysł a dwa że przy takim obniżeniu seryjne amory padną.
booohal - 05-08-2015, 19:07
--Galancik96--,
Mam je u siebie. Spełniają swoje zadanie w 100%.
O zasadność takiego obniżenia musisz spytać sam siebie. Mieszkałem rok w mieście i było super. Teraz, po przeprowadzce, mam dość długą i wyboistą drogę do domu i już tak fajnie nie jest.
Jednak nie wyobrażam sobie swojego sedana bez obniżenia. Galant na 17'' i ori zawiasie wygląda prześmiesznie. Na Eibachu jest delikatnie lepiej.
Zrobiłem na nich jakieś 20 000km, może lepiej. Amory (zakładane nowe wraz ze sprężynami) na SKP ponad 70% (ale w wyniki z wibratorów nie ma w co wierzyć), obiektywnie działają praktycznie jak nowe.
Witek vel Mysza - 05-08-2015, 20:13
booohal napisał/a: | Galant na 17'' i ori zawiasie wygląda prześmiesznie | 100% się zgadzam Sport wygląda niebo lepiej. Ale czy każdy obniżony galant musi jeździć jak fiesta na gwincie? Toż to idzie torem konika na biegunach posuwając się do przodu :/
--Galancik96-- - 05-08-2015, 20:59
Dzięki za opinie, mi właśnie przyszły felgi 17" i teraz pora go obniżyć bo za wysoko stoi jak terenówka jakaś:)
Witek vel Mysza - 05-08-2015, 21:40
--Galancik96-- napisał/a: | przyszły felgi 17" i teraz pora go obniżyć bo za wysoko stoi | a jakie opony?
--Galancik96-- - 07-08-2015, 14:04
Przod 215/40/17 a tył 225/45/17
[ Dodano: 07-08-2015, 14:12 ]
Od jakiego punktu liczy się obniżenie np. -30mm bi teraz od opony do blotnika mam 10cm wiec to nie możliwe opuścić tyle na sprężynach, a galant sport Edition ma oryginalnie -30 a leży na ziemi. Jak mam dobrać sprężyny? I jakie amorki polecacie gazowe/olejowe ? Mile widziane linki
booohal - 08-08-2015, 10:54
--Galancik96-- napisał/a: | a galant sport Edition ma oryginalnie -30 a leży na ziemi. |
Sport leży na ziemi?!
Na Jamexach mam 35cm od środka piasty do błotnika.
Niby są -50mm ale na pewno obniżyły troszkę mniej.
Z tego co pamiętam komuś sprężyny H&R, teoretycznie -40mm, obniżyły więcej i miał około 34cm od środka piasty do błotnika.
Jest wiele zmiennych np. to w jakim stanie masz ori sprężyny, czy sprężyny, które chcesz założyć są dedykowane do pojemności/wersji Twojego auta (nie pamiętam czy Eibach rozróżnia 2.0 od 2.5..., H&R raczej nie, a taki Jamex jak najbardziej)
Jeżeli więc H&R jest uniwersalny to oczywiście mniej obniży jeżeli masz 2.0 niż w cięższym 2.5.
215/40/17 jest 23mm niższa od oryginału. Aktualnie latam na 215/45/17 i jest okej ale chyba powrócę do 205/50/17, na których jednak najlepiej mi się jeździło, a i wygląd był względnie okej.
W poprzedniku miałem Monroe Reflex i aktualnie też na takie zmieniłem i po przejechaniu w jednym i drugim Galu około 40 000km mogę je śmiało polecić.
|
|
|