[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Alternator
starwind - 10-01-2015, 05:54
przejmuj się bo mi nie chce palić w nocy ładuje żeby móc w dzień jeździć
żona sę śmieje że mam elektryczny samochód
plecho1 - 10-01-2015, 06:39
A jakie jest napięcie ładowania na wolnych obrotach i przy 3000 obrotów. Sprawdź profilaktycznie połączenia masowe po między akumulatorem a karoserią i silnikiem. Przy słabej masie mogą być podobne problemy jak u Ciebie. Najszybszym sposobem sprawdzenia mas jest pomiar ładowania na wolnych obrotach i przy tych 3000 a następnie wykonanie nowych mas za pomocą przewodów rozruchowych i ponowny pomiar ładowania. Jeden przewód rozruchowy zapinasz do klemy minusowej i gdzieś do silnika a drugi też do klemy minusowej i gdzieś do karoserii. Jeśli po takiej modyfikacji ładowanie będzie wyższe o około 1 - 1,5V, to masy do przeczyszczenia.
Hugo - 10-01-2015, 08:57
starwind napisał/a: | przejmuj się bo mi nie chce palić w nocy ładuje żeby móc w dzień jeździć | Jak Ty to robisz, że jeździsz non stop na obrotach ok. 750?
medal12 - 10-01-2015, 17:00 Temat postu: ladowanie Witam niedawno pisalem o tym jak pieknie zregenerowalem swoj alternator. Wszystko bylo pieknie do wczoraj jak odebralem auto od gazownika(wymiana reduktora)wracajac od niego ladowanie swirowalo raz bylo raz nie. na nast dzien bylo tylko na wysokich obrotach ok 3k. dzisiaj brak ladowania brak swiecacej sie kontrolki ladowania nawet po przekreceniu kluczyka kontrolka nie swieci w czym moze tkwic problem?? Alternator po miesiacu znowu zdechl?? Wymienilem w nim wszystko oprocz wirnika i uzwojenia.
robertdg - 10-01-2015, 18:46
Najprościej sprawdzić kable, bezpieczni, przekaźnik czy aby nic sie nie poluzowało, pośniedziało, etc., w przeciwnym wypadku trzeba rwać alternator
medal12 - 10-01-2015, 19:47
robertdg napisał/a: | Najprościej sprawdzić kable, bezpieczni, przekaźnik czy aby nic sie nie poluzowało, pośniedziało, etc., w przeciwnym wypadku trzeba rwać alternator |
Rwac hehe to dobre slowo bo trzeba sie posilowac zeby gora wyszedl;)
jestem wlasnie po przegladzie kabli bezpiecznikow etc.przejscia sa ok.
Uciaglem pasek delikatnie popiskiwal jak zimny naladuje aku i sprawdze wieczorem.
A propos jak sprawdzic przekaznik bo myslalem tez o nim jest w skrzyneczce ale nie wiem jak sie sprawdza???????????
robertdg - 10-01-2015, 19:56
Manual 16.pdf strona 13
medal12 - 11-01-2015, 10:18
Jednak znowu alternator... nie wytrzymal nawet miesiaca. Odlaczylem od altka kabel plusowy i wtyczke odpalilem miska przylozylem miernik i pokazalo 3V.
robertdg - 11-01-2015, 10:55
Sprawdź czy aby przypadkiem coś sie nie rozlutowało, ewentualnie napisz jakich częsci unikać
plecho1 - 11-01-2015, 11:07
medal12, takie sprawdzanie alternatora grozi jego spaleniem. Sprawdza się napięcie ładowania na podpiętym akumulatorze. Najczęściej przy takiej taniej naprawie używa się kiepskich części bo oryginalne są dość drogie. O ile uzwojenie stojana czy nawet mostek prostowniczy jeszcze może być tańszy to z regulatorem napięcia nie jest już tak łatwo. Czasem lepiej jest kupić sprawną używkę i ewentualnie zmienić w niej łożyska.
medal12 - 11-01-2015, 12:39
Nie tak latwo o uzywke do 2.5v6 poliftowej.
Wiec tak rozpolowilem alternator pomierzylem i
Diody ok przejscie w jedna strone
uzwojenie przejscie miedzy 4 wejsciami jest. brak przebicia na obudowe opor taki sam na wszystkich czyli ok.
Wirnik przejscie na slizgach jest opor taki sam. Jedynie co mnie dziwi choc moze sie myle jest przejscie na mase czyli zworq nie wiem czy powinno tam byc.
regulatora nie sprawdzalem bo nie mam sprzetu.
Co do czesci regulator 85zl prostownik 92zl po rabacie wyszlo mi 132zl
natomiast wirnik i stojan oscyluja w granicach 100zl sztuka.
Czesci zamawiane na allegro nie bede oczernial firmy na forum bo moze wina lezec w podzespole ktorego nie wymienilem. Najwyzej jutro podlece do jakiegos szpeca zeby sprawdzil na stole...
Georg - 11-01-2015, 13:12
medal12 napisał/a: | Wirnik przejscie na slizgach jest opor taki sam. Jedynie co mnie dziwi choc moze sie myle jest przejscie na mase czyli zworq nie wiem czy powinno tam byc. |
Jeżeli piszesz o zwarciu uzwojenia wirnika do masy - tak to zrozumiałem - to nie powinno tak być; wirnik jest uszkodzony.
plecho1 - 11-01-2015, 13:31
Tak jak napisał Georg, uzwojenie wirnika nie powinno mieć zwarcia z masą zresztą tak samo uzwojenie stojana też nie powinno mieć zwarcia na masę.
deny96 - 11-01-2015, 13:42 Temat postu: długo kręci aby odpalić Witam, mam problem z odpalaniem silnika po dłuższym postoju, po nocce autko musi bardzo długo kręcić (10-15sekund), stwierdziłem że najwyższa pora zmienić świece, kopułkę, palec i przewody, wszystko wymieniłem i dalej bez zmian, zauważyłem że po przekręceniu stacyjki mocno przygasają mi zegary, stwierdziłem że akumulator już pada (ma swoje latka i jak radio za długo pograło na postoju to padał), kupiłem nowy WARTA 63Ah, dalej bez zmian, przekręcam stacyjkę zegary przygasają, gasną kontrolki i muszę długo kręcić, dzisiaj wsiadłem do auta, przekręciłem stacyjkę i go tak zostawiłem, po chwili zegary nabrały swojego koloru i auto odpaliło z pół obrotu, gdzie szukać przyczyny??
plecho1 - 11-01-2015, 14:09
Główne masy czyli po między akumulatorem, karoserią a silnikiem. Rozkręć wszystkie ich połączenia i przeczyść. Po wyczyszczeniu warto wszystko zabezpieczyć wazelina techniczną.
|
|
|