[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
bania_85 - 15-07-2010, 19:42
To jakoś w najbliższym czasie kupie filtr i wymienie.
A czym może być spowodowane takie duże spalanie, bo to mnie najbardziej martwi
Sticker - 16-07-2010, 11:54
Powiedzcie mi od czego może być to że sprężarka nie chodzi jak się nagrzeje ?
Po dłuższym postoju klima zawsze działa, ale jak stoję w korkach (powiedzmy 30min) to klima przestaje chłodzić. Wentylator od klimy chodzi a sprężarka nie. Jak ostygnie to z klimą nie ma problemu. Czy w sprężarce jest jakiś czujnik temperatury ?
Tomek - 16-07-2010, 11:55
Sticker napisał/a: | Powiedzcie mi od czego może być to że sprężarka nie chodzi jak się nagrzeje ?
Po dłuższym postoju klima zawsze działa, ale jak stoję w korkach (powiedzmy 30min) to klima przestaje chłodzić. Wentylator od klimy chodzi a sprężarka nie. Jak ostygnie to z klimą nie ma problemu. Czy w sprężarce jest jakiś czujnik temperatury ? |
twój problem wygląda dokładnie tak jak mój sprzed paru dni
przeczytaj moje wczęśniejsze posty
Sticker - 16-07-2010, 12:02
Czy u ciebie pomogło tylko dokręcenie tej śruby centralnej czy wyjmowałeś jakieś podkładki spod sprzęgła ?
bania_85 - 17-07-2010, 08:45
A co może być powodem bardzo dużego spalania przy włączonej klimatyzacji??
Tomek - 17-07-2010, 08:58
Sticker napisał/a: | Czy u ciebie pomogło tylko dokręcenie tej śruby centralnej czy wyjmowałeś jakieś podkładki spod sprzęgła ? |
tylko dokręcenie
bania_85 napisał/a: | A co może być powodem bardzo dużego spalania przy włączonej klimatyzacji?? |
dobre pytanie, może ktoś będzie wiedział
Hugo - 17-07-2010, 16:42
bania_85 napisał/a: | A co może być powodem bardzo dużego spalania przy włączonej klimatyzacji?? | Opór jaki stawia kręcąca się sprężarka klimatyzacji silnikowi, przez co bardziej "deptamy" na gaz. Co za tym idzie silnik spala więcej paliwa.
Tomek - 17-07-2010, 18:25
Hugo napisał/a: | bania_85 napisał/a: | A co może być powodem bardzo dużego spalania przy włączonej klimatyzacji?? | Opór jaki stawia kręcąca się sprężarka klimatyzacji silnikowi, przez co bardziej "deptamy" na gaz. Co za tym idzie silnik spala więcej paliwa. |
to jest jasne
po to jest podbicie obrotów
nie wiem jak powinno być, ale u mnie na klimie jest to chyba z 300-400 obrotów więcej, jeśli się nie mylę
o ile spalanie może być większe (w %) ??
deejay - 17-07-2010, 19:36
pobór mocy przez spreżarkę określamy jako 15% utraty mocy silnika .
Tomek - 17-07-2010, 20:33
deejay napisał/a: | pobór mocy przez spreżarkę określamy jako 15% utraty mocy silnika . |
czyli idąc dalej, żeby zrekompensować spadek mocy, trzeba "dorzucić te 15%" więcej, żeby wyjść z jazdą na zero, tzn. 15% większe otwarcie przepusticy, co za tym idzie większe spalanie
dobrze rozumuje??
Sticker - 17-07-2010, 22:48
To 15% to zbyt ogólnie.
Np. przy silniku 300kM sprężarka zabierałaby 45kM a przy silniku 40kM tylko 6kM.
Krzyzak - 17-07-2010, 22:53
bez przesady - moc to krzywa zależna od obrotów...
jeśli sprężarka bierze np. 2 kW, a silnik ma 130 kW przy pewnych obrotach, to nie można tego tak sztywno określać na 15% bo to byłaby bzdura
bania_85 - 18-07-2010, 19:45
Procenty procentami. Jak by to było w granicach 10-20% to bym się nie przejmował, ale mi wyszło ok 50% spalania więcej - zamiast 10 spalił 15 litrów, przy dokładnie takiej samej jeździe. W tym tkwi mój problem
Members only - 23-07-2010, 09:25
Witam Wszystkich! Od dwóch tygodni walczę z klimą i nadal jej nie mam.... zaczęło sie od wymiany sprężarki bo poprzednia zatarta. Wymieniałem sam, dostałem idealnie pasującą numerami do mojej poprzedniej sprężarki. Potem pojechałem do serwisu na nabicie czynnika. Typ sprawdził szczelność układu, nabił czynnik i zacząłem się cieszyć chłodem w aucie!! jednak nie długo. po 15 minutach, wracając do domu, pękł przewód gumowy który dochodzi do sprężarki i cały czynnik poszedł w atmosferę...
Załamany na drugi dzień pojechałem na Hydraulikę siłową żeby mi uratowali przewód...
po 10 min przewód był zakuty na nowo
po południu ponowna wizyta w serwisie klimy, historia z poprzedniego dnia: sprawdzanie szczelności, nabicie czynnika i ..... Typ mi mówi że mam za wysokie ciśnienie w układzie dodając gazu, z tego co zrozumiałem z jego monologu to że czujnik który znajduje się na osuszaczu odpowiada za ciśnienie w układzie i gdy jest za wysokie to czujnik je zmniejsza..
u mnie ponoć tego nie robi i mam przez to wysokie ciśnienie z układzie...
teraz pytanie:
czy ten typ ma racje?? czy może jest jakaś inna przyczyna??
zapłaciłem już 300 zł za dwukrotne nabijanie klimy i boję sie ją używać bo znowu weźmie coś strzeli....
drugie pytanie:
czy można wymienić ten owy czujnik na osuszaczu bez obawy przed utratą czynnika?? jest tam jakiś zawór?
P.S aha, tego samego dnia pojechałem do innego serwisu i tam mi powiedzieli ze czujnik raczej jest dobry bo często tak działają te czujniki ze prędzej przewód wystrzeli niż czujnik zadziała. powiedzieli że na 90% chłodnica od klimy zabita przez kurz... przeczyściłem ją wczoraj, nawet wymontowałem całkowicie chłodnice wody żeby zrobić dokładne czyszczenie, ale jakiś wielkich brudów nie widziałem tam...
Koledzy!!!! Poradźcie coś, bo ja już nie sypiam nocami z tego wszystkiego...
Owczar - 23-07-2010, 11:47
To zalezy ktore cisnienie jest za wysokie? Dolne czy gorne?
WedĹug mnie bardziej wyglÄ
da to na zawor rozprezny. Gdyby chlodnica miaĹa zator (wedlug mnie to jakas bzdura) to uklad by sie grzal. Czujnik dwucisieniowy odpowiada za rozlaczanie sprezarki nie redukowanie cisnienia. Ale tak czy inaczej jest uszkodzony i nie odcina...
sprezarka pompuje czynnik, a gdy nabije odpowiednie cisnienie, to zawor rozprezny puszcza czynnik do parownika, gdzie czynnik pobiera cieplo z otoczenia. Ogrzany czynnik trafia do chlodnicy-skraplacza gdzie oddaje cieplo i skrapla sie.
Jedz do pozadnego serwisu, niech sprawdza cisnienia. Ktory przewod pekl? Miedzy sprezarka, a parownikiem w kabinie?
|
|
|