Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
Jacaa25 - 21-02-2012, 06:48
Nowe pokolenie moderatorów rośnie Ostro jak na pierwszy post [/quote]
zwolin. Moze i ostro jak na pierwszy post ale z doswiadczenia wiem ze najwiecej do powiedzenia mają ludzie ktorzy piszą nie na temat albo bo cos tam od kogos przypadkiem uslyszeli bo ten ktos tez to od kogos slyszal itp.
Jesli chodzi o te urządzenia to nie trzeba kasowac stowki albo wiecej bo nawet 20zł i tez sie zwróci. Mam zle wspomnienia z elm 327 ktore mialem kiedys, tez mial działac i byl tani i tez trzeba bylo łączyc go z laptopem mialem nawet oryginalne programy z licencją płatną i nic to nie dalo, teraz szukam czegos lepszego a nie koniecznie drogiego, wydaje sie to nie byc złe ale na pewno bardziej poręczne. Na elm327 Próby byly robione na kilkunastu samochodach z ktorymi na 100% mialo działac a polączyl sie tylko z 1 autem na tyle ze byl odczyt z komputera ale nie dalo sie nic wiecej zrobic. Na pewno robilem wszystko dobrze bo robil to ze mną elektromechanik ktory sie na tym naprawde zna i na codzien przy tym dłubie.
Wiec ponawiam pytanie czy ktos mogl by mi doradzic ktore urządzenie wybrac, albo czy ktos z czegos takiego korzystal zeby mi to odradzic i polecic cos innego w podobnej cenie. Z góry dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
plecho1 - 21-02-2012, 06:56
Ja odpowiem inaczej U mnie Vag z Evoscanem działa ok, czyta błędy i daje podgląd na pracę silnika więc moim zdaniem nie ma sensu bawić się w jakiś czytnik błędów jeśli można mieć sprawdzony sprzęt dający o wiele większe możliwości i do tego za śmieszną kasę. A o tym czy działa w Carismie z silnikiem 1.6 świadczy kilka stron w tym temacie. Wystarczy trochę się wysilić i poszukać.
zwolin - 21-02-2012, 09:33
Jacaa25, ale ELM, to zupełnie inny układ niż FTDI. Używam konwerterów na FTDI w pracy (PLC, falowniki) i nigdy nie miałem z nimi problemów większych niż konieczność zaktualizowania sterownika.
Jacaa25 - 21-02-2012, 19:13
Zwolin masz racje to jest inny uklad. A teraz jesli mogl bym Cie prosic o doradzenie mi w takim razie co najlepiej kupic, z czego najlepiej skorzystac w rozsądnych cenach chcąc miec mozliwość sprawdzenia carismy 2003 1.6 i jednoczesnie Fiata punto 2006, Zafire 2005 1,9CDTI i innych aut zeby nie miec za duzo kabli a miec jeden albo jedno urządzenie ktore to wykona. Nie znam sie na tym az tak dobrze bo po złej przygodzie z elm327 dalem sobie z tym spokój a teraz chcial bym sie tego naumiec ze tak powiem. Jestem mechanikiem starej szkoly nie uczyli mnie o komputerach i diagnostyce komputerowej niestety. Myslalem ze wystarczy mi tylko sprawdzenie jakie są błędy a pozniej eliminacja ich i wymiana poszczegolnych czesci. Nie za bardzo wiem czy potrzebuje miec az tak dokladne dane odnosnie pracy silnika pompy i tak dalej. Nie znam sie poprostu na tym jakie mają to byc wartosci. Jesli jest błąd to sie go kasuje i wymienia czesci albo czysci i czeka czy znowu wyskoczy.
Pozdrawiam
zwolin - 21-02-2012, 21:54
Jacaa25, ja mam kabelek na FTDI232BM.
Tu: http://www.pmfactory.pl/p...T-AUDI-SKODA/84 masz kabelek na RL, októrym kolega pisze 2 strony temu, że działa.
Mój działa z miśkami i vagami na 100% (oczywiście tymi bez CANa). Z oplami i fiatami sie nie bawiłem, ale z opisu wynika, że jest szansa.
przemekx303 - 21-02-2012, 22:47
Cytat: | Jestem mechanikiem starej szkoly nie uczyli mnie o komputerach i diagnostyce komputerowej niestety. Myslalem ze wystarczy mi tylko sprawdzenie jakie są błędy a pozniej eliminacja ich i wymiana poszczegolnych czesci. Nie za bardzo wiem czy potrzebuje miec az tak dokladne dane odnosnie pracy silnika pompy i tak dalej. |
Na pewno większość z nas się nie uczyła diagnostyki itp. , ale każde nowe auto jest nafaszerowane elektroniką i bez odpowiedniego sprzętu i minimalnej wiedzy nic nie zdziałasz
Cytat: | Nie znam sie poprostu na tym jakie mają to byc wartosci. |
Do miśka na forum na pewno znajdziesz , a do inny może nie u nas ale też jak będziesz miał troche samo zaparcia to znajdziesz
Jacaa25 napisał/a: | Jesli jest błąd to sie go kasuje i wymienia czesci albo czysci i czeka czy znowu wyskoczy. |
No niestety na taką łatwiznę idzie większość mechaników , a my płacimy i płaczemy że dalej nie jedzie
Co do kabelka to spróbuj popytać o ten http://viaken.pl/pl/diagn...wtyku-obd2.html , po opisie powinien pasować do Twoich aut
volve - 27-02-2012, 10:41
Witam!
Mam ostatnio małe problemy z Cari, wkleję tutaj wiadomość, którą wczoraj wieczorem wysłałem do arena (ostatnio rzadko bywa, więc nie wiem czy odpowie):
Cytat: | Mam do Ciebie małą prośbę. Jak mógłbyś, to zerknij na te logi. Otóż mam taki problem:
1) Nie mogę wykonać do końca nauki obrotów, ponieważ na biegu jałowym po 4 minutach od włączenia ECU podbija obroty do ok. 1600 rpm. Z tego co pisałeś to te 4 minuty to moment przejścia z mieszanki stechiometrycznej(nie bij jak pomyliłem się w pisowni ) na uwarstwioną. Od razu mówię, że przepustnica czysta, można prawie że z niej jeść(szczególnie krawędzie "blaszki" itp.) Jak rozmawiałem z Bartkiem to po zdjęciach mówił, że możliwe że troszkę za bardzo otwarta(ale zdjęcia też nie mogą wszystkiego oddać), proponował, abym rozkręcił i sprawdził magnes. Po rozkręceniu i zdjęciu elektromagnesu, nie byłem w stanie ruszyć magnesu stałego, dobrze był przyklejony.
Pisałeś też, że takie coś powoduje czasem pompa WC. Na biegu jałowym(drugi link do logów) ciśnienie na pompie wacha się caly czas między 4.8 a 5.2. Czy to oznacza, że jest źle ? Coś czytalem w Twoim wątku o pompie, że można wyregulować, ale czy to są duże wahania? Jednak pierwszy log jest już miejscami z ostrzejszej jazdy(okolice 450s to rozpędzałem się od około 2000 rpm do odcinki na 3 biegu) pokazuje, że miejscami wzrosło ciśnienie prawie do 6 barów (najniżej spadło chyba do 4.7).
2) Druga sprawa, która zapewne jest powiązana: dojeżdżam do skrzyżowania, zatrzymuję się, w tym momencie podbija mi ECU obroty w okolice 2 rpm i po jakiejś sekundzie, może dwóch wraca do normy. Czyli coś jest chyba nie tak(bo oczywiście przy hamowaniu powinno troszkę podbić obroty ale nie aż tak). Dodatkowo, jak były te ostrzejsze mrozy u nas(jestem ze Szczecina, więc nasze realia tegorocznej zimy znasz ), to potrafiły się takie obroty utrzymywać prawie przez całą podróż do domu(z pracy mam jakieś 7-8 km, silnik przynajmniej według wskazań na konsoli w miarę szybko się nagrzewał).
3) No i 3 punkt. Otóż z dzisiejszego loga, który powstał podczas postoju 6 minutowym na biegu jałowym zauważyłem, że temperatura cieczy jest wysoka. Na logu pokazuje, że jest to jakieś 105 stopni, natomiast na konsoli przez caly czas wskaźnik stał pionowo(cały log jest z rozgrzanego silnika). Pamiętam też, że podczas tych mrozów podłączałem raz pod kompa Cari i na logach temperatura potrafila przez pierwsze parę minut skakac od 40 do 80 stopni w odstępach paro sekundowych - czyli coś nie możliwego do uzyskania Najprawdopodobniej w środę zakupię nowy czujnik(akurat mam wypłatę, a też się szykuje wymiana oleju i filtra powietrza) i zobaczymy co wyjdzie. Czy może mieć ten czujnik wpływ na moje wczesniej opisane problemy? Dodam, że sprawdzałem za pomocą funkcji w EvoScanie i ręcznie w programie mogłem załączyc wentylator na obu biegach, więc to raczej nie to.
Załączniki:
1. Log z elementami ostrzejszej jazdy(trwa trochę dlugo, jechalem ze Stargardu do Szczecina i jeszcze przy okazji wpadłem też na autostradę, ale jak pisałem, część z jazdą na 3 biegu do odcinki to około 450 s)
http://www.speedyshare.co...26-14.12.54.csv
2. Log na rozgrzanym silniku, biegu jalowym, jakieś 6 minut. Dokładnie w 240s(4 minuty) obroty podskoczyly do jakiś 1600 rpm.
http://www.speedyshare.co...26-14.57.48.csv
|
Wszelkie sugestie mile widziane
przemekx303 - 27-02-2012, 22:38
Uploaded with ImageShack.us
z tego co najbardziej mi nie pasuje to sonda , na uwarstwionej jest ok czyli jej nie widać , a już na stechiometrycznej powinna robić się ładna sinusoida a tu nic. Widać że próbuje wstać i zaraz pada i tak do końca. Przez to może sterownik wtrysku dostawać fałszywe dane i nie może ustalić odpowiedniej dawki wtrysku na stechiometrycznej , gdzie powinna być wyższa niż na uwarstwionej tak ok. 0,512ms. Na logu z jazdy niby nic nie widać na temat sondy , choć wydaje mi w paru sytucjach jak by spadała za nisko i jakoś tak jakby nierówno pracowała .
Co do ciśnienia to widać że jest bardzo niestabilne , możesz spróbować rozruszać regulator i oktan level niskie (kiepskie paliwo, fajki na cewkach).
TPS stoi bykiem także raczej to nie przepustnica.
Spróbuj najpierw od tego czujnika , na tych logach akurat nic nie widać , ale może
Zrób loga na zimnym zobaczymy jak sonda wstaje i na ciepłym z przytrzymaniem na 2500 obr jak podaje manual
rysiul - 27-02-2012, 22:41
1. Nauką obrotów na postoju się nie przejmuj(auto w trakcie jazdy zgromadzi sobie wszelkie dane)
Wachanie się ciśnienia paliwa w przedziale 4.8 - 5.2 MPa jest jak najbardziej dopuszczalne. Poniżej 4.0 Mpa zaczynają się poważne problemy.
2. Podbijanie obrotów po wciśnięciu sprzęgła również zdarza się w moim aucie i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Można pobawić się w zwiększenie ilości powietrza jakie wpada do kolektora ssącego za pomocą śrubki wolnych obrotów. U mnie była wkręcona na maksa i efekt podbijania obrotów był dużo częstszy i wyraźniejszy(czasem obroty skakały mi do 3,5 tyś.)
Na dużych mrozach miałem podobnie tj. obroty podniesione do 1,5 tys. Po przesłonięciu chłodnicy było lepiej.
3. Jeśli chodzi o temp. płynu chłodzącego to sprawdź czy może go nie brakuje. Wskaźnik temp. na konsoli na oddzielny czujnik. Odczyty z evoscana są z drugiego na którym bazuje ECU.
Możesz zaktualizować sterowniki do kabla - miałem przypadki, gdy wartości jakie odczytywałem evoscanem wogóle nie miały sensu a problem leżał właśnie w sterownikach.
Z loga wynika że masz jakieś strasznie lewe paliwo - spora tendencja do spalania stukowego.
przemekx303 - 27-02-2012, 22:46
Cytat: | 2. Podbijanie obrotów po wciśnięciu sprzęgła również zdarza się w moim aucie i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Można pobawić się w zwiększenie ilości powietrza jakie wpada do kolektora ssącego za pomocą śrubki wolnych obrotów. U mnie była wkręcona na maksa i efekt podbijania obrotów był dużo częstszy i wyraźniejszy(czasem obroty skakały mi do 3,5 tyś.) |
nie ta przepustnica , bez śrubki koledze chyba nie chodzi o chwilowe podbicie tylko utrzymywanie się wysokich obrotów po zmianie mieszanki
rysiul co do tej śrubki i wolnych obrotów to mam takiego linka od Arena http://forums.evolutionm....sas-mode-2.html
"Evoscanie mamy actuator Speed adj. Screw Mode który jest w stanie wywołać procedurę SAS adjust mode. Wg tej tabelki: http://up.programosy.pl/v...z006_1.gif.html
jest to acutuator nr 30. Wystawia on krokowy na 6-krok, w tym momencie obroty powinny być manualowe jak w tabelce dla stechiometrycznej.
http://up.programosy.pl/v...z007_1.gif.html " , jeszcze tego nie testowałem bo obroty mam w normie i bateria w laptopie mi się spier....ła , to jest procedura przepustnicy na linkę
rysiul - 27-02-2012, 23:04
Testowałem Speed adj. Screw Mode lecz bez pozytywnych efektów :-/
Po uruchomieniu acutatora obroty podniosły się do około 1400 obr/min a zdarza się zgasnąć silnikowy gdy jest nierozgrzany(przy temp. otoczenia około +5 stopni C)
Nie mniej uzbrojony w dodatkowe informacje zmierzę się jeszcze raz z procedurą regulacji wolnych obrotów.
volve - 28-02-2012, 07:58
Wczoraj pogadałem chwilę z arenem, na razie powiedział abym sprawdził TPSa, dzisiaj jak wrócę z pracy to się tym zajmę.
Temperatura okazuje się, że u niego jest taka sama na biegu jałowym więc wszystko jest wporządku.
I tak jak pisał Przemek chodzi głównie o moment przejścia z mieszanki stechiometrycznej na uwarstwioną, czyli 4 minut na biegu jałowym. Wtedy na stałe podbija wysoko obroty i dopiero po ruszeniu wraca wszystko do normy. W sumie przy hamowaniu też nie jest normalne, że podbija na chwilę do jakiś 1,5k rpm - na wykresach dobrze tego nie widać. Ogólnie akurat z tym nie miałem problemów przed czyszczeniem przepustnicy - ktoś kiedyś pisał, że też po czyszczeniu miał taki problem i okazało się, że to TPS. Być może podczas montażu/demontażu gdzieś się przestawił.
A no i oczywiście przepustnica elektroniczna, dokładnie wersja EAC060-002
przemekx303 - 28-02-2012, 23:13
Cytat: | Ogólnie akurat z tym nie miałem problemów przed czyszczeniem przepustnicy |
to coś mi się wydaje że lewe powietrze zasysa , stąd pewnie ledwo reagująca sonda która dostała za dużo tlenu w zawartych spalinach. Przepustnicę na starą czy nową zakładaleś uszczelkę A żeby utrzymać tryb stechiometryczny ecu podbija obroty i dzięki temu AIR/FUEL wynosi 0,996 . I to takie moje przemyślenia jak Ci się nie udało z TPS to może sie to przyda
volve - 29-02-2012, 08:03
No więc tak:
Wczoraj po pracy przystąpiłem do sprawdzenia TPS. Przy zamkniętej przepustnicy pokazywał 0,627V, czyli o 0,1V za dużo. Decyzja: regulacja fixed sas. Po małych problemach ze znalezieniem odpowiedniego klucza(zwykłym płaskim nie dało się dojść i musiałem szukać odpowiedniego nasadowego) udało mi się ustawić na 0,529V, czyli prawie idealnie
Odpaliłem auto ale niestety dalej wchodził na wysokie obroty. Więc decyzja o odpięciu klem. Następnie nauka obrotów, na początku bez obciążenia obroty troszkę wyższe(około 850 rpm), ale później pod obciążeniem już ładnie schodziło do odpowiedniego poziomu. I tak później podczas jazdy ustawią się do końca.
Wyjechałem na miasto na chwilę i wszystko wporządku, nie podbija obrotów przy hamowaniu, na postoju ładnie obroty spadają do okolic 680 rpm. Dzisiaj na zimnym w końcu nie miałem rano obrotów przy ssaniu na poziomie 1700 rpm, tylko jakieś 1100 rpm. Troszkę wyższe były podczas postoju, tzn. okolice 800 rpm. Jak wrócę do domu to jeszcze zrobię test na biegu jałowym. Ale pewnie po prostu jeszcze musi się zaadoptować do końca przepustnica.
Rozmawiałem z arenem, i faktycznie przed regulacją były problemy z sondą, ale po regulacji spojrzał na logi i już jest wszystko ok.
Teraz jedynie jeszcze pozostała lekka korekcja regulatora pompy (aren wspomniał, aby zjechać na trimach w okolice 0 na jałowym, szczególnie na trim mid ) i wszystko będzie wporządku.
Dzięki wielkie dla Was za poświęcony czas, również tutaj dziękuję arenowi
[ Dodano: 29-02-2012, 08:04 ]
Aha co do uszczelki to nie wymieniałem, była w dobrym stanie i tylko ją przeczyściłem.
przemekx303 - 29-02-2012, 11:27
To gratuluje fajnie ze coś idzie do przodu
Mam pytanie czy SASa ustawiałeś na włączonym sliniku ?
I mile widziany log na wolmych obrotach 6min
|
|
|