Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
vidus19790805 - 28-06-2009, 22:09
koledzy problem piszczacego paska rozwiazany pojechalem do aso gdzie wymieniali mi rozrzd i ......o jak nam przykro ze niepowiedzielismy ze trzeba po trzech dniach przyjechac do podciagniecia pasków ...to standartowa procedura .......wszystko jak reką odjoł ...pozdro i dzieki za rady ......a co do napinacza ryzykuje był wymieniony 65 tyś temu wiec zostawie...
arturo2 - 12-07-2009, 17:43
Witam!mam pytnie,ile koszyuje wymiana rozrzadu w carismie 1,9did+czesci?
ustas - 17-07-2009, 12:12
U mnie było tak:napinacz firmy Koyo 120zl,pasek Dayco 70zl i pompa wody Ruvill 135zl.Koszt wymiany trochę po znajomości 150zl.
fish01zmc - 19-07-2009, 13:28
Mam takie pytanie czy ktoś zna dobrego mechanika z Zamościa lub okolic bo własnie szykuje sie na pierwsza wymiane rozrzadu i nie wiem gdzie sie udac. Z gory dziekuje
arturo2 - 20-07-2009, 13:37
wi2tam,czy moglby mi ktos powiedziec jaki olej wlać do mojej carismy 1,9did,2000rok,przebieg 183tys km,autko świerzo sprowadzone,prawdopodobnie olej specjalny do coman-relli?z góry dzieki za info
Centosz - 20-07-2009, 20:30
Zalej Mobila S 10W40.Olej dedykowany do silników diesla i diesla z turbodoładowaniem.
kunowaty - 20-07-2009, 21:55
Witam
Mam pytanie czy pompe wody trzeba wymieniać przy każdej wymianie rozrządu ?
nawe - 20-07-2009, 23:25
kunowaty dzwoniłem do ASO z tym samym pytaniem. Pan powiedział mi że przy pierwszej wymianie nie wymieniałby bo są mało awaryjne, za to zasugerował by nie oszczędzać na hydraulicznym napinaczu.
W takim razie kupiłem komplet rozrządu za 525 zł na Allegro do tego uszczelniacze na wałki + chyba dokupie pasek alternatora + od wspomagania, bo jak już będzie na wierzchu wszystko to nie zaszkodzi wymienić i mieć z głowy. Pozatym piszczą już jak się wilgotno zrobi.
mlun - 26-07-2009, 16:25
A jak sądzicie czy napinacz który jest na stronie mitcar podany jako część porównywalnej jakości można wymienić co drugi rozrząd czy lepiej przy najbliższej wymianie zmienić go na nowy?
Wogóle zastanawiam się gdzie robić ewentualnie rorząd, myślałem o tym mechaniku w Mogielnicy albo w Auto TW(tu mam znacznie bliżej). Które z tych dwóch miejsc byście wybrali?
jolly69 - 26-07-2009, 20:09
mlun napisał/a: | Wogóle zastanawiam się gdzie robić ewentualnie rorząd, myślałem o tym mechaniku w Mogielnicy albo w Auto TW(tu mam znacznie bliżej). Które z tych dwóch miejsc byście wybrali? |
Auto TW polecam jak najbardziej, robiłem w Colcie i Carismie.. nie oddał bym Miśka w inne miejsce.. co do konieczności wymiany napinacza to najpierw zadzwoń do nich i się po prostu zapytaj, oni nie są z tych co wcisną aby tylko wymienić.. sam się kilkakrotnie o tym przekonałem.. jak ich zdaniem nie trzeba to Ci o tym powiedzą.. robili setki rozrządów w Miśkach więc wiedzą co i jak się zużywa.. tylko do nich to raczej z własnymi częściami.. bo ich ceny części są raczej wysokie..
mlun - 26-07-2009, 21:30
No pewnie że z własnymi tym bardziej że są zniżki w IC. Dodam też że właśnie u nich poprzedni właściciel robił przegląd po kupnie przy 90ki mu wtedy właśnie wymienili napinacz no ale jestem ciekawy co powiedzą.
bravo99 - 31-07-2009, 09:06
dzwoniłem do Auto TW i przykładowo do 4G92 wymiana 280pln, zostawiasz samochód rano, odbierasz popołudniu; części najlepiej zabrać swoje
a co do terminów to zaczynają sezon urlopowy i od końca sierpnia można się zapisywać/wymieniać
Robson86 - 19-09-2009, 10:54
Jako ze za miesiac max 2 czeka mnie wymiana rozrzadu przy 180 000km chcialbym prosic Was o pomoc przy wyborze gratow potrzebnych do wymany tego rozrzadu
A wiec od poczatku
1*pasek rozrzadu (Mitsuboshi)
2*rolka paska rozrzadu-napinajaca (KOYO czy np. SKF )
3*druga rolka paska rozrzadu-zwrotna/prowadzaca (moze byc GMB )
4*napinacz hydrauliczny paska rozrzadu (GMB czy oryginal Dodam ze przy 90 000km byl wymieniany, ale chcialbym go mimo wszystko wymienic tez chociaz na 100% jeszcze nie wiem Jaka jest cena w IC? Nie moge go znalezc niestety tam )
5*uszczelniacze(simeringi) walka rozrzadu-2szt. ( sa ERLINGA i THO szukac innej firmy czy jeszcze inaczej oryginal z ASO )
6*uszczelniacz(simering) walu korbowego-( Erling,THO, inne czy jeszcze inaczej oryginal z ASO )
7*paski wielorowkowe od napedu alternatora,klimy,wspomagania ( Mitsuboshi)
8*pompa wody-tez byla wymieniana przy 90 000km ale tez na wszelki wypadek cche to wymienic teraz pytanko czy firmy GMB czy szukac AISIN czy HEPU, Herth+bus jakoparts czy orginal z ASO )
9*Swiece zaplonowe NGK IZFR6B (4szt)
Czytalem w tym temacie ze zaminniki pompy i uszczelniaczy potrafia przecikac To jest prawda
Teraz pytanie czy lepiej zaopatrywac sie u Japaneze czy w Inter-cars wiadomo z rabatem
Z grory dzieki za pomoc
pozdroo
Maretzky85 - 19-09-2009, 20:13
1. OK
2. Obojętne, jeden i drugi dają radę.
3. może być, albo Koyo, albo SKF
4. Ori albo Hyundai
5. Ori jak chcesz mieć spokój, ewentualnie NOK, ale ciężko znaleźć, można trafić w opakowaniach Corteco, ale to chyba loteria.
6. Tylko Ori
7. Mitsuboshi albo SUN
8. GMB i Aisin są ok z tego co wiem, reszty nie sprawdzałem.
9. OK
Robson86 - 19-09-2009, 22:56
Maretzky85, wielkie dzieki za pomoc
To sa chyba wszystkie elementy rozrzadu ktore beda mi potrzebne co nie
Orientujecie sie moze koledzy czy ten hydrauliczny napinacz jest dostepny w IC
Aha jeszcze jedno, lepiej zostawic orginalna pompe wody ktora byla wymieniana przy 90 000km czy lepiej zapobiegawczo i na wszelki wypadek kupic teraz pompe firmy GMB?
Pozdroo
|
|
|